« Järvzoo | Startsidan | Rovdjuret människan »

5 juli 2005

SWANBERG SWAMLAR PÅ: Bloggregler för medierna

Jag har tyvärr inte DN, men när Steffanie skrev om §5 skrattade jag gott. Jag letade på webben – men har inte hittat detta publicerat, jag till och med ringde DN för att höra om de skulle lägga ut dem. Inget svar om dettta, så jag fick hjälp att få hela texten via ett textarkiv (tack Gunilla) och mailadressen till skribenten fick jag av Mats på DN:s NoN.

Ja, jag har mailat honom och frågat om jag får publicera detta och fått svaret att det är OK. Vilket innebär att texten ligger här på min blog med tillstånd från upphovsmannen.

// Annica Tiger

– – – – –

Från Namn och Nytt-sidan i DN

SWANBERG SWAMLAR PÅ: Bloggregler för medierna

§1. Kommer du inte på något att skriva om - skriv ändå! Efter sådär en 10 000-15 000 tecken brukar det alltid dyka upp något längst bak i hjärnbarken du kan brodera vidare på.

§2. Varje struntsak bör förutsättas vara av oavvisligt allmänintresse. Utelämna inga detaljer som kan förefalla ointressanta utanför en mycket trång krets. Åsidosätt privatlivets helgd. Skilj ej på vad som är privat och vad som är personligt.

§3. Även strunt som inte intresserar ens dig kan ha sitt värde. Randa på bara! Minns att en tanke eller händelse som kan skildras med 500 ord med fördel kan beskrivas med 5 000.

§4. Kom ihåg att även sådant som du tycker är rent garbage och knappt värt att skriva ner KAN upplevas som veritabla guldkorn av NÅGON av alla dina läsare. Skriv därför hellre för mycket än för litet.

§5. Det kan hända att du någon gång under ditt bloggarbete ställer dig frågan "Vem kan vara intresserad av detta crap?" eller "Vilken vettig människa orkar sitta och läsa sån här metervara?". Dunka då huvudet några gånger i bordet och fortsätt sedan bloggarbetet som om inget hänt.

§6. Den gamla skrivregeln "less is more" är obsolet. I dag gäller "more is more".

§7. Skrivkramp är för amatörer. Kom ihåg att ingen detalj är för oväsentlig för att vridas och vändas på i det oändliga. Förutsätt alltid att den som läser din blogg har såar av tid till förfogande, precis som du.

§8. Uttrycket "knappt värt papperet det är skrivet på" gäller naturligtvis inte när du skriver på en datorskärm värd tio lök.

§9. Uppehåll dig gärna vid detaljer som vid första påseendet kan verka ovidkommande och ointressanta. Sådant ger din blogg mervärde bland personer som inte är fullt så gaggiga och mångordiga som du. Din förmåga att formligen flöda över av "ordbajs" är faktiskt en unik talang som det är din plikt mot Skaparen och omvärlden att utnyttja till bristningsgränsen.

§10. Eftersträva realism och var utförlig i ditt bloggarbete. Använd inte svepande eufemismer som "nej, nu måste jag ut på figgan  eller "hoppsan, dags att gå och lägga en kabel". De läsare som intresserat följer din blogg är inte betjänta av halvkvädna visor. Gå alltid i detalj in på VAD du tänker göra på muggen, vad som händer om du INTE går dit, vad du GÖR därinne, HUR du gör det - och hur det känns efteråt. Tänk Bergman.

SWANBERG

Annica Tiger juli 5, 2005 4:19 FM