« Ta en pepparkaka till | Startsidan | Vad säger Tomten om det? »

oktober 26, 2004

Tantbloggare

Får att återknyta till de funderingar Lennart har i dag på sin blog "Det Progressiva USA", gällande det jag skrev i morse. Han ställer frågan:
– Varför det finns så få kvinnliga bloggare i Sverige idag.

BTW – stod det en hel del annat intressant i texten så surfa över och läs. Informationen att IT-intresset hos färgade pojkar i USA är mindre än hos vita dito var intressant. Rollmodeller kanske är en lösning? Intresset för IT börjar minska även generellt bland svenska ungdomar, både hos kvinnor och män om man ska tolka avsaknaden av ansökningar till IT-utbildningarna?

Men finns det verkligen så få kvinnliga bloggare i Sverige? Jag tror inte att det behövs en rollmodell här utan det är kanske mer en definitionsfråga?

Vad är egentligen en bloggare? Vad kännetecknar en seriös blog? Måste en blog vara seriös? Är defaultbloggen tre rader text och fem länkar? Är det någon som initierat skriver lite längre texter om det som intresserar skribenten? Är en dagbok en blog? Är texter som bara handlar om lästa böcker en blog? Är det en blog om man skriver om mjuka saker, känslor, upplevelser, funderingar och tankar? Eller måste en blog vara gjord av hårdvaluta, exempelvis handla om teknik, politik eller journalistik? Det sistnämnda är kanske ett lite luddigt begrepp och då kommer jag in på frågan, vad är journalistik? Vem är journalist? Kan en blog vara spretig? Måste den vara nischad? Läser män generellt bara andra mäns bloggar? Läser kvinnor både mäns och kvinnors bloggar? Finns det en bloggosfär? Vilka anses inte tillhöra den? Finns det en bloggelit? Måste en blog vara elitistisk för att räknas?

Vem sitter inne med svaren?
Finns det svar?

Jag är övertygad om att antalet svenska kvinnliga bloggare inte alls är så få, som man kanske kan kan luras att tro.

Tillägg 19:55
Enligt de inkomna kommentarerna är det tydligen ungefär 50-50. Dessa siffror ger vid handen att de kvinnliga bloggarna inte alls är så få som somliga tycks tro. Fritt fram att botanisera runt lite och se hur brett spektrum det finns av bloggar.

Dagbok på nätet

Bloggar på svenska

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger oktober 26, 2004 05:15 EM

Kommentarer

Men biobesök, tidningsläsande, bloggande och folkbildning handlar ju oftast om relationer och är relationsskapande och därmed relationsinriktad. Finns det ingen genusforskning om vilket kön som ägnar sig mest åt biobesök, tidningsläsande, bloggande och folkbildning?

Postat av: Eddie Vivenius november 1, 2004 12:10 EM

Självklart finns det. Men generellt ligger det fortfarande till så att fler tjejer vågar vara mer relationsinriktade medan killar nördar in på teknik och andra ämnen...

Postat av: N/. oktober 31, 2004 11:15 EM

Nej, den analysen köper jag inte :).

Det finns män som skriver om relationer och mjuka saker och det finns kvinnor som skriver om teknik och hårda saker.

Själv skriver jag gärna om bägge delarna.

Annica

Postat av: Annica Tiger oktober 31, 2004 03:08 EM

Jag tror att det kan handla om skillnader i innehåll. Killar tenderar att skriva om ett "ämne" medan tjejer är bättre på att skriva dagbok, relationer etc.

Sen är det så att den största bloggen om reklam drivs av en kvinna... Adland (ad-rag.com)

Postat av: N/. oktober 31, 2004 09:48 FM

Visst finns det en bloggosfär och en bloggelit. Ni som skriver här är ju en del av den!De som -inte-tillhör den är bl.a. alla de som ännu inte kommit underfund med tekniken. Dvs. hur de skall "pinga".

Men "bloggandet" kommer alltmer att ersätta personliga hemsidor. Man behöver inte kunna knacka kod och med intressant innehåll kan man dessutom få kommentarer till det man skriver. Men det måste vara intressant då antalet kommentarer blir därefter. Men "inga nyheter är goda nyheter" eller "hälsan tiger still"! Så blir det 0 kommentarer kan man trösta sig med citerade talesätt eftersom fler läser än kommenterar. Min blogg; http://vivenius.blogspot.com/ är ett sådant exempel.
Ett annat exempel är dagböcker och levnadsbeskrivningar på; www.1000svenskar.se där jag vet att många bl.a. jag skulle bli glada att få kommenterat det skrivna.

Postat av: Eddie Vivenius oktober 31, 2004 01:25 FM

Enligt statistiken läser män oftast böcker av manliga författare och jag tror det speglar av sig i bloggvärlden. Troligen länkar män också mer till bloggar av män och toppar därför topplistor och statistiken.

Postat av: Iréne oktober 27, 2004 05:08 EM

Grymt bra frågeställningar, Annica! Som jag har frågat mig detsamma.

Men jag tror att det kan vara svårt att alltid veta om män läser män, kvinnor kvinnor eller hur det nu är. T ex har jag ganska nyligen uppfattat att Chadie är en kvinna... Och det finns några jag fortfarande inte klurat ut.

Om Lennart tycker att man ska ha RSS eller Atomflöde så är jag körd. Jag vet inte ens vad det är! (försökte läsa en teknisk blog, men det var grekiska...)

Det underbara med bloggar, tycker jag, är att de är så otroligt varierade. Jag älskar att följa vissa bloggares privatliv (vem behöver tv?). Jag gillar också listor, cyniska analyser, tester, små funderingar i bilkön, långa kritiska artiklar och helt-uppåt-väggarna-inlägg. Allt behövs. Annars blir det så infernaliskt tråkigt.

Postat av: Carina oktober 27, 2004 04:37 EM

Jag tycker att det är ganska ointressant med topplistor och bloggelit framför allt för att jag inte är intresserad av att vända mig till "personer som läser bloggar". Det intressanta är vad folk skriver om, om det är ämnen som intresserar mig eller inte. Min blog hamnar aldrig på några listor. Jag tror inte att det är så många inom bloggosfären som läser den. Däremot är det massor av andra (mest tjejer) som läser och ffa kommenterar mycket flitigt. Det gör mig glad. Det betyder för mig att jag har nått min målgrupp, vilket i första hand är kvinnor som har ett intresse för vackra kläder och skor, och roligt smink.

Jag saknar fler bloggar av "tips-karaktär", konsumenttester av andra grejer är teknikprylar. En av anledningen till att det ser ut som det gör är kanske att bloggosfären fortfarande till stor del befolkas av "nördar", vilket iofs inte är något fel. Bara lite tråkigt om man är ointresserad av politik, journalism, teknikprylar, datatekniska saker eller vad olika människor lever för personliga liv. Nej, fram för fler nishade bloggar med konkreta upplevelser och tips!

Postat av: Anna oktober 27, 2004 11:52 FM

Hoppsan, jag slant visst på tangenterna och kallade gubbar för buggar. Ganska rolig felskrivning. Dock inte avsiktlig.

Postat av: Chadie oktober 27, 2004 07:34 FM

Lennart: du säger emot dig själv litet...

Först säger du att man ska vara inklusiv och talar om att den som tror sig ha en blogg har en blogg sedan gör du tvärvändning och talar att om man använder sig av rss-feeds och/eller atomflöden så är man bloggare...

Det verkar nog inte så enkelt ändå...

Jag tror fortfarande på den definition vi fick från webbopedia mfl...

Sedan kan man använda de olika verktygen till att förlänga mediet till att bli till exempelvis projektanteckningar.

Eller att man låter sina elever använda den blogverktyg till att presentera sina alster. Fantasin begränsar vad man kan använda bloggar till.

Det är väl det här forumet borde handla om. Vad vi kan göra med bloggar och inte att vi ska begränsa till att kalla för blog och /eller vem som är en bloggare.

Då ska ju en panel ha så spridd sammansättning som möjligt. Så att vi kan få en bra bild över vad man kan göra med en blog.

Postat av: Beng oktober 27, 2004 05:46 FM

Frågan om män inte läser tjejbloggar skulle man faktiskt kunna kartlägga genom kommentarerna. Generellt gäller dock en "meritocracy" på nätet. Dvs den som skriver intressanta saker brukar få läsare oberoende av social position, kön eller ålder.

Vad en blog är och inte är tror jag är enkelt att besvara. Man måste alltid vara inklusiv och inte än exklusiv. Dvs om någon tycker att han eller hon har en blog så har dom en blog. Att sätta upp definitioner för att exkludera är sällan hjälpsamt.

En blog är ett medium. Det distribueras idag vanligtvis via RSS eller Atomflöden. Har man det är man en bloggare.

Postat av: Lennart oktober 27, 2004 02:30 FM

Kollade google på define blog...

Här är svaret...Vad är en blog?
http://www.webopedia.com/TERM/b/blog.html
eller
http://tinyurl.com/5k4mn
(kortade urlen lite Bengt// Annica)

Verkar tycker inte vi ska vara så tekniska. Det är ungefär som att fråga vad är mat? Jag menar vissa äter ju hundar? Är det mat då? Ja för de tydligen...Är godis mat? Man äter ju godis...kan man leva på godis...troligen en tid så länge man får kolhydrater, protein och fett...gissar att man kommer få proteinbrist...

Det här kan man göra samma koll när det gäller bloggar och vad som kan kallas för en blogg...

Jag gissar att man till och med kan kalla vissa Community sidor för bloggar om man regelbundet uppdaterar de...men det är nog ungefär som att kalla godis för mat...

Oavsett så tror jag att fler kvinnor än 25% bloggar och Johannes verkar ha kollat noga. till och med jag var med...

Fler kvinnor kommer in eftersom de är intresserade av kommunikation och det är en möjlighet som internet har öppnat för...

Tekniken anpassas till det bättre man måste inte kunna vara programmerare eller tekniker för att få tillgång till den. Öppna upp för fler kvinnor på fler tekniska fält. De kräver enkelhet, estetik och känsla. Det berikar teknik och de som använder den.

Postat av: Bengt oktober 26, 2004 07:25 EM

Jag kollade de tjugo som ligger på weblogs-20-lista. Där är sifforna nedslående: 17 män/buggar och tre tjejer/tanter.

Postat av: Chadie oktober 26, 2004 07:17 EM

Det är riktigt intressanta frågor du ställer. Det är nog inte så lätt att svara på. Men det vore riktigt intressant med ett forum som tog upp dem.

När jag tänker på saken så kan jag tänka mig att åka några mil för att lyssna på en sån diskussion.

Postat av: Desirée oktober 26, 2004 07:15 EM

Där kom siffror från Succé, ja - det verkar inte ha förändrats så mycket sedan Dagbok på nätet var mitt lilla skötebarn. Tack Jontas för dessa siffror!

Annica

Postat av: Annica Tiger oktober 26, 2004 06:50 EM

Dagbok på Nätet ingår väl i bloggsfären? Jag vet inte om det är särskilt representativt men där är f.n. 121 kvinnor och 34 män. Men kanske män föredrar att kalla sina skriverier för blogg och kvinnor sitt för dagbok? Den som påstår att få kvinnor skriver blogg kanske bara tittar på fel ställe och drar förhastade slutsatser? Något facit lär vi aldrig få. Nätet är föränderligt.

Postat av: Jontas oktober 26, 2004 06:48 EM

Johannes - du får en riktig cyberkram *kram*. Du verkar ha gjort en sammanställning som är både seriös och heltäckande.

Jag skrev 50-50 förut och jag tror nog att den siffran står sig bra.

Till Katarina - fortsätt att skriv din blogg för det behövs bloggar av alla de slag. Mjuka som hårda. Att män inte kommenterar behöver ju inte betyda att de inte läser? Men visst är din frågor berättigade.

Annica

Postat av: Annica Tiger oktober 26, 2004 05:31 EM

Jag är kvinna och bloggar, men min blogg rör ytterst sällan annat än "mjuka" frågor. Det handlar mycket om vardag och barn och sånt som snurrar i skallen på en ensamstående kvinna med barn. Det kanske är som du säger, att min "nisch" inte är särskilt intressant i bloggosfären? Åtminstone inte i någon större utsträckning bland män, vad jag kan utröna av kommentarerna jag fått hittills.

Postat av: Katarina oktober 26, 2004 05:24 EM

Jag har "bloggjagat" i ett par veckor nu, endast i jakt på bloggar på svenska. Hittills (ca 250 bloggar) tycker jag det verkar som att det är ganska 50/50 i förhållande mellan män och kvinnor.

Min "förteckning" finns på:
http://www.artikelverkstan.info/surf/blogs

/Johannes

Postat av: Johannes oktober 26, 2004 05:23 EM