« REA | Startsidan | Malte och Chadie i K2 »

december 02, 2004

Bloggare i soffan

Nicklas Mattson (jobbade tidigare på InternetWorld) och PJ (Svd-bloggaren) var gäster i morgonsoffan i SVT. De skulle prata om bloggning. Nicklas var väl den ende som försökte få lite perspektiv på det hela och sa att dagbok på nätet har funnits länge. Men PJ verkar leva i sin egen lilla värld, hans blog är bäst, vackrast och störst. Man M Å S T E ha ett budskap. Det handlar om interaktivitet. Fast på PJ:s blog finns intet av detta. Det är i så fall om han nu anser att han har en slags en-vägsinteraktivitet på sin blog. Han skriver. Besökaren läser.

Antalet bloggar i Sverige uppskattades till ungefär 200. Men hallå! Hur är det med matematiken? Hur de kan få fram denna summa förstår jag inte. Det är kanske bara vissa bloggar som räknas? Jag vet att en del ser ned på kattbloggar och personliga bloggar, eliten vill väl inte ens sortera dem under epitetet bloggar. Men kom i håg – de var först. De har funnits länge. Slipsnissarna och den intellektuella eliten har halkat in på ett bananskal, långt efter dessa som som tydligen inte räknas.

Men tyvärr, eller som tur är i alla fall i mina ögon, är det inte en viss klick som har patent på det här med bloggning, även om det kan verka så. De som såg PJ och Nicklas Mattson i TV-soffan lär inte ha inspirerats till den milda grad att de tänkt – nu ska jag slå slag i saken, kasta mig över datorn och skaffa mig en blog för det låter ju riktigt, riktig kul och intressant. Nej, allvarligt och gubbigt var det. Fast Nicklas är både söt, rar, trevlig och en ödmjuk person så jag ska inte skälla på honom :). Bara lite...

// Annica Tiger - varken eller

Postat av Annica Tiger december 2, 2004 09:24 FM

Kommentarer

jag tycker väl personligen inte att jag hoppjerkat yrkesmässigt heller, men vafan, du får förstås tycka precis vad du vill. jag ville bara påpeka att jag har åtminstone ett försonande karaktärsdrag ;-)

Postat av: nicklas mattsson december 5, 2004 12:49 FM

Fem barn? Okidok. Det är fan så mycket viktigare än media - håller jag med om.

Postat av: N/. december 5, 2004 12:18 FM

N|. skrev:
>Vem bryr sig längre om vad >Mattsson säger? Hans
>hoppjerkande efter att ha lämnat
>IW känns mest som en snubbe
>som jagar sin egen svans.

Gulligt. Jag undrar bara över "hoppjerkande"? Hur menar du då?

Själv är jag stolt över att ha producerat fem barn på raken. Känns ganska seriöst, uthålligt och målinriktat.

Maila gärna och berätta.

Postat av: nicklas mattsson december 4, 2004 02:50 EM

Min gissning är att herrarna i soffan inte alls har försökt räkna bloggar, utan bara drog till med en siffra som de tyckte verkade rimlig.

Postat av: Björn december 3, 2004 08:23 FM

PJ har en förtjänst, han har tjatat om bloggar i olika sammahang och eftersom medievärlden är en eländig herre-på-täppan lek så är det många som har spetsat öronen och tänkt "PJ pratar jämt om bloggande, det kanske är något att räkna med". Men det är väl så långt han räcker också.

Postat av: Mattias Ö december 2, 2004 10:14 EM

Kan vi inte bara komma överrens om att det inte finns en definition av "blogg" som alla kan skriva under? Vissa tycker att en blogg måste ha rss flöde, permalänkar, kommentarer, uppdateras ofta, vara personlig/transparent, osv och andra tycker att blogg bara är en webbsida där någon skriver vad de vill.

Det spelar väl ingen större roll egentligen? Det är ju bara ett ord. Men visst kan jag hålla med om att det är jobbigt när nån använder ett ord och lägger annan betydelse i det än vad man själv gör...

Postat av: Jonas B (en annan) december 2, 2004 08:16 EM

Johannes - vilken är den "inre kretsen"? Hur får man tillgång till den? Är det någon hemlig initiationsrit eller måste man betala sina surt skattade pengar till mymarkup? ;)

Postat av: N|. december 2, 2004 03:56 EM

Vem bryr sig längre om vad Mattsson säger? Hans hoppjerkande efter att ha lämnat IW känns mest som en snubbe som jagar sin egen svans. Och PJ är det väl ingen som någonsin tagit på riktigt allvar.

Postat av: N|. december 2, 2004 03:55 EM

Hur valde de egentligen ut folk till sin morgonsoffa? Oavsett siffra så skulle jag kunna ta fram ett par tre hundra som jag hellre skulle vilja se i morgonsoffan och som bloggar (enligt min definition).

Usch. Jag är fortfarande upprörd över hela bloggdiskussionen och om hur man försöker särskilja och urskilja olika typer av skribenter.

Postat av: Jontas december 2, 2004 03:24 EM

Ja, Steffanie - vi som varit med länge, vilket du verkligen har varit, förstår nog inte hur siffran tagits fram.

Alla dagböcker eller vad folk nu kallar sina skriverier är en och samma form av kommunikation.

Därför är det som du säger en orimligt låg siffra, såvida personen eller personerna bakom siffran inte helt enkelt medvetet har valt bort vissa typer av skribenter.

Annica

Postat av: Annica Tiger december 2, 2004 02:02 EM

NITL har en robot som kravlar sig igenom webben och identifierar bloggar och språkbestämmer dom enligt en algoritm (fråga mig inte hur det går till!) och de uppskattade att de sommaren 2003 fanns närmare 500 svenskspråkiga bloggar. Inklusive allt, dvs allt från slipsnissar till kattdagböcker. I dag måste det ju finnas ännu fler. Fattar inte vad dom fick den siffran ifrån.

Postat av: steffanie december 2, 2004 01:57 EM

Äh, jag orkar inte uppröras av bloggsnobbarna längre. De är väl som operafolket som räknar sitt pysslande som "finkultur" och Spindelmannen som "skräp".

Själv tror jag bestämt att jag är bloggarnas Shakespeare. Idag skriver jag ytlig underhållning åt pöbeln på ståplats, men vänta 400 år ni... :-)

Postat av: Carina D december 2, 2004 12:23 EM

Huvudverksamheten för "communities" (eller centralistisk social networking eller vad som nu är modeordet för dagen) är inget annat än blogging, även om det kallas annat där. Man för dagbok i kronologisk ordning, kan göra kommentarer osv. I så fall är nog Lunarstorm sverige största blogghosting.

Postat av: JonasB december 2, 2004 10:54 FM

200 bloggar i Sverige kan nog stämma om man räknar vilka som ligger på svenska servrar...

I min (dåligt uppdaterade) lista finns det över 300 bloggar på svenska och då har jag skippat många "nätdagböcker" eller bloggar som inte uppdaterats sen i somras.

Men visst, "den inre kretsen" kan nog vara ca 200 bloggar.

Postat av: Johannes december 2, 2004 10:52 FM