« Digital skymning | Startsidan | Straffskatt på män »

oktober 04, 2004

Bloggstaffetten

Piratkopiering

Bloggstaffetten.
Min stafettpinne blev att skriva lite om hur jag tror musik- och filmbranschen ser ut om tio år. Ojojoj, var min första tanke. Jag kanske inte är rätt person att besvara den frågan var min första reaktion. Men sedan slog tanken mig att jag visst har en massa åsikter om detta, även om det mest är åsikter och kanske inte så mycket fakta. Men ordet tror gav mig lite mer fria händer kändes det som.

Patricks frågor.
Har piratkopieringen skjutit hela branschen i sank, eller lever de i lycklig symbios? Finns det kanske t o m ingen märkbar piratkopiering kvar? Detta var de frågor som ställdes av Patrick i samband när han lämnade över stafettpinnen till mig. Jag har försökt att besvara dem så gott jag kunnat. Längst ned finns det korta svaret för den som tycker texten verkar vara lite väl lång.

Upphovsrätt.
Upphovsrätten känner nog alla till, mer eller mindre. Jag tar med länken bara som info, om nu någon inte känner till den.

Piratkopiering eller privatkopiering?
Privatkopiering och piratkopiering är inte samma sak anser jag. Om jag bränner ned en mp3 eller en fil för eget bruk är det privatkopiering. Det blir piratkopiering först om jag delar med mig av filen på nätet (p2p eller via andra kanaler) eller bränner kopior av min kopia och delar ut dem till kreti och pleti eller säljer dem i kommersiellt syfte. Detta gäller inte bara musik- och filmfiler utan dataprogram (warez, serials och cracks).

Jag ska börja med att gå lite bakåt i tiden.
Jag tror att det har funnits i alla tider. Allt som människor tyckt om eller förstått att de kan tjäna pengar på har de försökt att efterbilda. Ta alla kopior på konstverk, ett exempel är Edward Munchs tavla "Skriet", även konstnären själv gjorde flera kopior av samma verk. Alla historiens stilar som barock och jugend hade inte haft sådan stor spridning om inte kopiering varit ett fenomen. Gamla historier och skrönor har inte kunnat leva än i dag om inte de "kopierats", det vill säga gått från mun till mun, samma sak gäller folkvisor m.m.

Pirat(privat)kopiering är alltså inget nytt fenomen.
Jag var med på den gamla goda tiden då kassettbandspelare blev var mans egendom och sedermera videobandspelaren (VHS). Debatten gick högt om att kassettbanden, och möjligheten att spela av musik från radioprogram, var slutet på musikindustrin. Folk skulle sluta köpa skivor var ett argument minns jag. Inte gjorde folk det, musikbranschen finns kvar, än i dag. Möjligheten att spela in filmer via TV:n till en VHS-video har nog inte heller inneburit något större avbräck för filmindustrin i sig.

Lättillgängligheten ökar spridningen.
BBS-erna (Bulletin Board System) var väl första källan till spridning på Internet misstänker jag, via modem. Nu har de flesta bredband. Datorer med DVD eller CD-spelare. Ljud- och bildkvalitén har blivit mycket bättre tack vare digitaliseringen. Tillgängligheten att ladda ned och kopiera underlättas av fildelningsprogram, exempelvis som Direct Connect och Kazaa. I en diskussion på en mailinglista fick jag en uppskattad siffra (av en kille som har insikt i detta) att det är upp till 85 procent av nätets bandbredd som tas upp av denna trafik. En siffra som ISP:arna ogärna sitter i TV-sofforna och talar högt om.

Differentierade bredbandsavgifter.
Om tio år eller än tidigare har säkerligen bredbandskunderna differentierade avgifter som styrs av hur mycket de använder i inkommande- och utgående trafik i Megabyte eller Gigabyte (Mb är nog lite i underkant redan nu). Att betala för det du utnyttjar tycker jag är en rimlig lösning. Det är som att snigelbrev, ju tyngre breven väger, desto mer betalar du för portot. Inom tio år kanske det finns tekniska lösningar som kan särskilja p2p-trafik, som kanske kommer att kosta mer för användarna, än att sända mail eller surfa på hemsidor, lite likt A och B-post.

Kassetskatt, nej tack.
För att försöka stävja pirat- och privatkopieringen finns det ett förslag om att lägga en skatt på CD-R, CD-RW, DVD-R och DVD-/+RW och det med upp till 800 % på RW varianterna. Alla som köper DVD- och CD-skivor är inte piratkopierare. DVD och CD-skivor används till mycket annat, exempelvis att lagra digitalbilder på eller att bränna en back-up på datorn. Att lägga en skatt (likt gamla kassetbandsskatten) som drabbar alla är som att tänka lika långt som näsan räcker; vilket innebär att vissa politiker måste vara osedvanligt plattnästa.

Kopieringsskydd är dömt att försvinna.
Kopieringsskyddad av skivor är inte heller rätt väg att gå, ju mer krångel det är att försöka få ut några några toner överhuvudtaget ur skivorna, desto fler väljer att strunta i att köpa skivor utan laddar ned kopior som istället – garanterat fungerar; vare sig de vill spela skivorna i musikanläggningen, i datorn, i bilstereon eller i sin walkman.

Sänk priserna.
Musik- och filmindustrin och kan få ett tips av mig direkt här och nu. Sänk priserna på era små plastbitar. Priskonkurrens verkar vara ett ord som inte finns i deras ordlista. Tänk lite som Galne Gunnar. Billigt är bra. Billigt får folk att handla storpack med 99 rullar toapapper, bara för att det är billigt, utan att folk ens tänker på vad de ska förvara dessa 99 rullar med toapapper i väntan på att de ska komma till användning.

Utnyttja nätet istället för att bli utnyttjad av nätet.
Musik- och filmmusikindustrin har inte använt Internets potential på rätt sätt hitintills. Det gäller även programvaruindustrin. De har inte till fullo utnyttjat den nya teknikens möjligheter på ett för dem lönande sätt och de har i viss mån själva haft en del i den negativa utvecklingen då de inte sålt sina egna produkter till ett hyfsat pris på Internet. Tvärtom tycks de nästan ha satt klackarna i backen och bromsat, när de istället skulle ha gasat för att hänga med i utvecklingen.

STIM har överlevt sig själv?
STIM kommer att spela ut sin roll, men det kanske tar lite längre tid än tio år. Visst ska artisterna ha ersättning för att deras verk spelas offentligt och används i kommersiellt syfte, men STIM har börjat bli lite väl snikna och en del avgifter ter sig rent av horribla. En smidigare och mindre byråkratisk lösning lär komma med tiden.

Ge kunden mervärde för pengarna.
Satsningar måste läggas mer på kringförsäljning, events och konserter. Om jag köper en skiva så ska det medfölja (vilket det ibland gör - men inte alltid) bonusmaterial som exempelvis häften med bilder, information om artisten och låttexter. Material som lockar till köp och ger ett mervärde för pengarna, än bara musiken som ju kan laddas ned gratis från nätet.

Det gäller att hänga med utvecklingen.
Den tekniska utvecklingen går i en rasande fart. Satsningar på nätförsäljningar är ett måste. Skivor och låtar ska kunna köpas nätet och det till ett rimligt pris. Jag tror även att fler artister kommer att satsa på att sälja sin musik på nätet utan att gå via de stora produktionsbolagen. Creative Commons-licenser när det gäller musik är även något som framtiden har med sig i sitt sköte.

Filmindustrin får köra med likartat koncept som ovan.

Lite länkar i ämnet:
Piratbyrån
Antipiratbyrån
BSA

Slutsats.
Musik- och filmindustrin kommer inte att skjutas i sank.
Piratkopiering och privatkopiering kommer inte försvinna.
Någon lycklig symbios kanske det inte kommer att bli,
men de kommer ändå att existera parallellt med varandra.

Mina tio cent.

Jag lämnar härmed över stafettpinnen till Peter. Ämnet är Palestina- och Israelkonflikten. Är det grundbulten till terrorismens ökning i världen? Hur ska konflikten lösas? Går den att lösa? Blir världen en bättre plats om konflikten löses? Vad tror du Peter?

 1. Eva: Fotboll
 2. Jorun: Vardagsromantik
 3. Patrick: Turkiet och EU
 4. Annica: Piratkopiering
 5. Peter
 6. Martin
 7. Sanna
 8. Chadie
 9. Henrik Ström: valleballong
10. Virre
11. Dennis
12. Steffanie
13. Trueto
14. Carina
15. Bengt
16. Jonas

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger oktober 4, 2004 06:34 FM

Kommentarer

Virre - när jag skrev p2p menar jag nät som kopplas ihop via DC och Kazaa och vars enda syfte är att sprida filer för nedtankning. Det är väl det fenomenet som lagstiftarna vill komma åt misstänker jag i första hand.

Annica

Postat av: Annica Tiger oktober 4, 2004 03:59 EM

Annica: Jo då visst är det trevligt att hålla en tidning eller bok i handen.

Jag själv lever gärna med min bok i fickan. Jag tror dock att det kommer elektroniska tidningar och böcker som man kan ha i fickan som också är trevliga att läsa i.

På sätt och vis är de redan här med handdatorerna som kan ladda ner eböcker.

Jag tror inte böckerna eller tidningarna kommer försvinna. Däremot tror jag att eböcker har ett stort användingsområde t.ex när det kommer till undervisning.

Man kan lätt göra förändringar i föråldrad kurslitteratur.

Postat av: Bengt oktober 4, 2004 09:01 FM

P2P är väll egentligen allt på nätet. Hela nätetstruktur är uppbygd enligt peer-2-peer. Bloggar är definitivt en impletion av peer to peer. Från individ till individ utan mellanhop. ofta i alla fall

Postat av: Virre oktober 4, 2004 08:55 FM

Men det kommer. Om tio år är vi nog där. Vare sig vi vill eller inte. Jag skulle acceptera att ha det så. Det går inte att ha det så som nu att uppåt 85 procent av trafiken (från heavy-users) är p2p, de borde få stå för sin del av kostnaderna hellre än alla ska betala kollektivt samma summa.

Annica

Postat av: Annica Tiger oktober 4, 2004 08:27 FM

Hmm... skatten är väll införd dock med lite mindre än 80% sats. När det gäller musik är det helt enkelt så att det alltid kommer finnas på nätet, det finns ju de som inte får skivkontrakt men ändå vill få ut sin musik. Så finns det andra som frivligt sprider sin musik eftersom de inser att folk köper musiken om den är bra.

Postat av: Virre oktober 4, 2004 08:27 FM

Jag tror att det företag som fortsätter att erbjuda uppkopplingar till fast pris kommer ha en väldig konkurrensfördel framför de som inte gör det. Tiscali och Telia/Comhem har försökt och kunderna var ju allt annat än välvilligt inställda.

Postat av: Patrick oktober 4, 2004 08:20 FM

Patrick skrev "Det jag oroar mig över är om det blir så att man börjar ta betalt per överförd byte när det gäller internetuppkopplingar." Det är nog på väg dit i alla fall.

Bengt - ja, det gäller även böcker. Det har funkat för tidningar. Personligen föredrar jag dock att läsa böcker och tidningar genom att bläddra i dem och inte genom att läsa dem på skärmen. Men det är säkert bara en vanesak.

Annica

Postat av: Annica Tiger oktober 4, 2004 07:50 FM

Jag tror nog att musikbranchen kommer att förlora om de inte inser potentialen med internet.

Jag var precis i dagarna i kontakt med ett förlag för att se om det fanns möjligheter att få kurslitteratur i digital form.

De var mycket intresserade att skaffa erfarenheter av digital teknik och jag hoppas att vi litet längre fram kan ha ett samarbete.

Det är rätt inställning. Man ska ta till sig ny teknik och använda fördelarna inte motarbeta den. Det förlorar man bara på.

Vice VDn på förlaget insåg fördelarna med digital teknik inga tryckkostnader och enkelt att leverera produkten.

Det borde också musikbranchen inse...

Postat av: Bengt oktober 4, 2004 07:21 FM

Väldigt bra sammanfattat. Det gäller för musik- och filmbranschen att satsa stenhårt nu. Det de konkurrerar med är ett gratisalternativ, som det ser ut i dagsläget.
Häromdagen gick Sony ut och meddelade att de ska sluta med kopieringsskydd på musik-cd fr o m nästa år. De har förstått att kunderna inte var nöjda.
iTunes Music Store i Europa skulle nog bara må bra av att de börjar behandla Europa som en marknad så att alla får tillgång till den på lika villkor. Nu betalar olika länder olika priser.

Det jag oroar mig över är om det blir så att man börjar ta betalt per överförd byte när det gäller internetuppkopplingar. Skickar jag ett brev vet jag ju hur mycket det väger, men när jag besöker en hemsida, tar del av en interaktiv tjänst eller tar emot ett e-brev, så har jag ingen koll på hur stort det är. Då är det nog bättre att begränsa hastigheten i näten till konsument. Ska det även bli en marknad för film och annan media över nätet, så tror jag det blir svårt att lansera med ett sådant prisarrangemang.

Postat av: Patrick oktober 4, 2004 07:11 FM