« Bloggstafettsväxling | Startsidan | Bloggstaffetten »

oktober 03, 2004

Digital skymning

Hur är det med våra digitala lagringsmedia? De bilder jag tar med digitalkamera och mobilkameran och lagrar på min hårddisk kommer de att finnas kvar och möjliga att titta på när mina barnbarn är vuxna? De texter jag skriver och lagrar på hårddisken kommer de att kunna läsas om 30 år? Fotografier av den traditionella sorten finns kvar ända sedan fotokonstens begynnelse, men hur länge kan digitala bilder sparas och vara åtkomliga för eftervärlden på en CD eller en hårddisk? En bok är beständig, såvida den inte skadas av yttre påverkan, som fukt och eld. Böcker skriva på 1500-talet är lika läsbara nu som det var när de skrevs, om boken har förvarats väl. Hur är det med alla nollor och ettor som lagrats i form av en text, kommer den texten att vara läsbar om 30 år? Många intressanta frågeställningar fick jag mig till livs när jag såg reprisen av Vetenskapens Värld.

Mina fotografier och texter är kanske inte så viktiga att bevara. Jag tänker mer på all viktig information som tillhör världsarvet och är viktig att de bevaras för kommande generationer. Kanske vårt arv blir en digital skymning? Våra ettor och nollor kommer kanske att bli lika svårtydbara som forna tiders hieroglyfer? Om ens ettorna och nollorna kommer att förbli läsbara i framtiden. Utan rätt sorts teknisk apparatur och programvara kan det bli svårt att tolka informationen, det gäller gamla hederliga stansade hålkort, rullar av magnetband, floppydiskar och disketter (datorer levereras numera ofta utan diskettenhet). CD-skivornas ankomst innebar en smärre revolution, men en CD:s hållbarhet är inte speciellt lång. Det går inte att bränna sina bilder och texter på en CD-skiva och sedan lägga den i en byrålåda, glömma bort den och tro att den kommer att bevaras lika bra som en tryckt bok eller ett vanligt fotografi. Tekniken går framåt. Ettorna och nollorna måste ständigt kopieras och migreras – för att inte riskera att bli just oläsbara ettor eller nollor.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger oktober 3, 2004 02:49 EM

Kommentarer

Hologram talades det om i programmet som en framtida lösning, bland flera andra.

CD-skivor ansågs inte vara ett bra alternativ för lagring av data för långtidsförvaring. Jag visste inte ens att CD-skivor kan mögla eller angripas av andra mikroorganismer.

Öppna format var även nyckelordet. Stora delar av östtyska Stasis arkiv var inte skrivet i ett öppet format är är tydligen helt oläsligt numera.

Steffanie - tja why not? :)

Annica

Postat av: Annica Tiger oktober 3, 2004 06:36 EM

Nix digitalt använder vi för att vi kan behandla stora mängder data under kort tid. Inte för att vi ska kunna lagra det länge.

Men är det inte så i hela samhället i dag. Allt byggs eller görs för att konsumeras. En bil byggs för att gå sönder så att vi måste köpa reservdelar och bara hålla ett visst antal år sedan ska man konsumera en ny bil.

Egentligen är det kanske fel att vi lever i informationssamhälle. Vi lever nog snarare i konsumtionssamhället.

Postat av: Bengt oktober 3, 2004 05:39 EM

Man kanske skulle skriva ut bloggen på arkivbeständigt papper en gång om året och lägga i bankvalvet...

Postat av: steffanie oktober 3, 2004 03:29 EM

Men ... det där känns väl lite bakvänt? Digitalt kör vi ju för att just kunna ha kvar det så länge man vill. Det är inte så kul att hitta gamla negativ man glömt framkalla eller kolla på farsans gamla dia som blivit alldeles röd-orangea.

CD-skivorna är säkert borta om tjugo år. Men däremellan kommer du ha säkerligen minst tio på dig att kopiera över alla bilderna från hyllan till ditt nya fina holo-storage-3000(tm).

Så länge man lagrar i öppna format alltså. Jag kan fortfarande läsa uppsatser från mellanstadiet när jag började skriva på dator på 80-talet, och läsa gamla Basic-program från samma tid. (Så nostalgisk man kan bli...)

Men det är klart, lagrar man i sin ordbehandlares egna format, så får man väl skylla sig själv. Då får man knappast tillbaka det när man inte har ordbehandlaren kvar.

Postat av: Jonas oktober 3, 2004 03:26 EM

Jag tror att jag spinner vidare på detta i min egen dagens. Tack för uppslaget.

Postat av: Jontas oktober 3, 2004 03:26 EM