« Oansvarig hundägare | Startsidan | Kärlek på nätet »

19 december 2004

Tillhör du dom andra? Finns det en elitism inom bloggosfären?

En blog kan vara allt från en privat dagbok till högtravande akademisk sakprosa eller aggressiv politisk opinionsbildning. Det slogs fast i fyra artiklar i går. Det har ofta diskuterats inom bloggosfären vad en blog egentligen är och hur den ska definieras. Men nu finns det på svart och vitt :). Jag misstänker att en och annan inte tycker om denna definition. Elitismen inom bloggosfären finns (anser jag) och många av dem vill knappast förknippas med dagböcker på nätet.

Framtiden tillhör bloggarna. Corren.se

Dagbok på nätet lockar till läsning. Hd.se

Framtiden tillhör bloggarna. Kuriren

Framtiden tillhör bloggarna. VT.se

Dessa fyra artiklar har samma ursprung, Kalle Dixelius TT Spektra. Fyra flugor i en smäll. Artiklarna är i det närmaste identiska. Jag citerar nedan några rader som förekommer i alla tre artiklarna.

På kort tid har bloggarna vuxit från obskyr sysselsättning hos ett fåtal nördar till en politisk maktfaktor....För de allra flesta bloggarna handlar om allt och inget; de är offentliga dagböcker.

Obskyr (som inte är närmare känd för allmänheten) sysselsättning hos ett fåtal nördar? Vart har artikelförfattaren fått det ifrån? Det har skrivits mycket om fenomenet dagbok på nätet förut i media, sysselsättningen har bara fått ett nytt namn – blog (försvenskat blir det blogg), se min text om "Lite blogghistorik".

En snabb genomgång av de mest besökta bloggarna i Sverige, visar att den genomsnittlige bloggaren är 1) man, 2) skriver om politik och samhällsfrågor och 3) har borgerliga sympatier.

– Bloggandet kommer från början från tekniknördar. Därav är det många män som håller på. Men sen finns det ju massor av bloggar som inte uppmärksammas. Och de handlar om alla möjliga sorters saker. Och det där med höger och vänster ... det stämmer, och jag vet faktiskt inte varför det är så, säger den som intervjuas.

Det känns som om beskrivningen av bloggosfären i media har fastnat i en slags stereotypisk mall. Det är bra att det skrivs om bloggar, men det vore mer intressant om artiklarna blev lite mer nyanserade och inte går i samma hjulspår och upprepar samma felaktiga fakta hela tiden. Eller är det så att det gått lite inavel i bevakningen av bloggar? Då menar jag att journalisterna enögt (bekvämast kanske – då slipper man göra en egen research) intervjuar och skriver om de namn som tidigare har exponerats i media eller om kompisar de känner som bloggar. Vidga vyerna och ni ska se en hel bloggosfär framför edra ögon :). En mycket varierad tvåkönad dito.

Hur vet artikelförfattaren vilka bloggar som är de mest besökta bloggarna i Sverige? Finns det statistik på detta? Jag vet att det finns statistik på vilka som är mest länkade, men många vill vara med i klubben och och lägger in de sajterna i sina egna länklistor per default, även om de kanske aldrig ens besöker dessa bloggar. Innebär det att de är de mest välbesökta eller finns det statistik på antal verkliga besökare per blog som jag missat?

Hur har artikelförfattaren kommit fram till att den genomsnittlige bloggaren är en man? Är det genom att kika igenom Observers lista eller panelen på Bloggforum? Jag anser inte att den genomsnittlige bloggaren är en man. Mitt intryck är att det är ungefär fifty-fifty. Med artikelns definition att en dagbok på nätet också är en blog skulle jag vilja påstå att antalet kvinnor är i majoritet.

Politik och samhällsfrågor tycker jag nog de flesta bloggar skriver om, i en eller annan form. Det är frågor som engagerar de flesta människor och givetvis återspeglas det i de deras bloggar, såvida det nu inte är en nischad blog om mode eller böcker.

Vänster- och högerbloggar. Jag vet inte om jag läser fel bloggar, men många av de bloggar jag läser tillhör mer vänstern än högern. Att vänstern är teknikfientlig och därför inte bloggar tycker jag är en seglivad myt och den återupprepas in absurdum.

Tekniknördar? Nej, jag anser inte att bloggandet är sprunget ur tekniknördar. Till och med en läs- och skrivkunnig femåring kan starta en blogg (om nu intresset skulle finnas), så enkla och användarvänliga är de webpubliceringssystem och bloggtjänster som numera finns. Att installera ett själv på sin egen server kanske kräver lite know how, men när det finns så många bloggtjänster är det inget måste att ha bloggen på sin egen server. Jag vill inte ens påstå att när fenomenet nådde Sverige 1996/1997 att det ens då bara var tekniknördar som startade, som det hette då, en dagbok på nätet eller en reload.

Att inte bloggar uppmärksammas, speciellt då kvinnliga bloggare som fortfarande tycks befinna sig under ett glastak, beror nog mer på att som man frågar får man svar eller rättare sagt vem man frågar... Jag vet att jag är envis, men jag tycker att den manliga dominansen i media ger ett intryck av att det bara är män som bloggar. När ska tjejerna få lite förebilder att identifiera sig med? Oavsett vilken åsikt jag eller andra har i denna fråga så kan vi nog vara ense om att ordet tekniknörd inte är någon "dörröppnare" för allmänheten. För är det inte det vi alla strävar efter? Att fler ska börja blogga? Eller?

De bloggar, som enligt artikeln, inte uppmärksammas sägs handlar om alla möjliga sorters saker. Jag antar att uttrycket inte syftar på oväsentliga saker? Nej, men alla möjliga sorters saker skriver väl alla bloggar om? Det finns bloggar om mode. Det finns biblioteksrelaterade bloggar. Det finns bloggar om reklam och PR. Det finns politiska bloggar. Det finns foto-bloggar. Det finns bloggar som handlar om föräldraskap. Det finns bloggar om Google. Det finns bloggar om CSS och XHTML. Det finns bloggar som är rena rama egotripparna. Det finns gruppbloggar. Det finns bloggar som spänner över stora områden, det vill säga inte vill nischa sig och bara skriva om en sak eller ett enda ämne. Spännvidden är enorm.

Nästa gång bloggar kommer på tapeten i media drömmer jag om att få läsa om andra bloggare, än de gamla vanliga som dras fram och dammas av. Varför inte om Reseracher som skriver initierat och bra mycket roligare om reklam, PR och media än dito som listas på Observers lista. Jag vill läsa om tjejerna som bloggar på Biblioteksrelaterat. Jag vill läsa om Adland, som ligger placerad bland de 1400 bästa bloggarna i hela världen. Jag skulle gärna läsa om de tre tjejerna i köket som bloggar eller varför inte om manusskribenten till "Tomten är far till alla barnen" som också bloggar, förutom att skriva IRL. Jag skulle gärna läsa om Chadie, Patrick - ja, jag skulle vilja läsa om alla som finns under Bloggtreklövern. Jag skulle vilja läsa lite om de nya blogtjänsterna som Var är du (blogkartan) eller intressant.se.

Nej, jag är inte avundsjuk eller känner mig personligen förfördelad, om nu någon trodde det. Det jag vänder mig emot är att kvinnliga bloggar osynliggörs, samt att media inte kan se längre än vad näsan räcker och inte försöker vidga bevakningen av begreppet bloggar. Gör lite research nästa gång. Ta nya grepp. Lite annorlunda vinklingar. Repetera inte bara gammal skåpmat. Upprepa inte gamla myter.

Jag har haft mina 15 minuter of fames och mer därtill. Det är kanske därför jag vågar ryta till? Jag har ingen prestige att förlora. Inget att vinna för egen del.

Min sajt www.tiger.se (samma som www.atiger.pp.se) har många besökare (enligt Alexa så är ligger den bland de 30.000 i världen) och den är förhoppningsvis till nytta och glädje för många. De många besökarna gör att trafiken blir hög, 8 - 10 Gb:s trafik per månad och det kostar skjortan eftersom priset på webhotellet sätts och ökar per trafikmängd. Bloggen är bara en del av alla de sidor jag har och den har bara cirka 1000 besökare om dagen och det är inget jag sörjer över. Jag är glad för var och en som tycker att den är läsvärd och orkar läsa mina texter, om det så bara är tio procent av alla som råkar passera förbi min blog.

Trafikmängd

// Annica Tiger – blogveteran sedan 1997 men vill absolut inte kalla mig blogproffs

Annica Tiger december 19, 2004 2:40 EM