« Barnbalk | Startsidan | Biltullar »

maj 07, 2004

Glastak

Svensk ordbok
glastak subst. ~et =
* särsk. omärklig (social) barriär som hindrar kvinnor att nå högre poster

Visst existerar glastaket. Inte bara i den måtto att ordet till och med finns med i Svensk ordbok. Tyvärr så finns glastaket i allra högsta grad även i verkligheten. Fortfarande.

Ett bra exempel är tillsättningen av poliskommissarientjänsten i Haparanda. Kvinnan, som sökte tjänsten, var bäst meriterad. Hon borde ha fått jobbet. Referenser i all ära, refererar män bara till män så kommer glastaket alltid att ligga som ett hinder för kvinnorna. Mannen fick tjänsten och AD avslog talan om könsdiskriminering.

// Annica Tiger

Postat av Annica Tiger maj 7, 2004 07:54 FM

Kommentarer

Jag är böjd att hålla med dig. De vill inte ha dessa mål, för tar det ett till seger kommer tusentals efter.

Samma sak gäller åklagare som inte vill ta vissa mål då de befarar att då kommer tusentals andra att försöka driva liknande mål.

Annica

Postat av: Annica Tiger maj 8, 2004 11:54 FM

AD har visst bara fällt en enda gång hörde jag nånstans - radio antagligen. Jag tror de tänker så här: Vad jobbigt det blir om vi fäller EN, då kommer fler att anmäla och så får vi så himla mycket att göra och vi har nog fan så det räcker. Typ...

Postat av: Monica maj 8, 2004 10:21 FM

Glashiss - beskrivande uttryck.

Annica

Postat av: Annica Tiger maj 8, 2004 06:56 FM

Sedan finns där glashissen också. Det är män inom kvinnodominerade yrken som tar hissen förbi sina kvinnliga kollegor och avancerar fortare. Jag är (tyvärr) inte en utav dem.

Postat av: Jontas maj 7, 2004 03:20 EM

AD kanske bara består av män?

Postat av: Claes maj 7, 2004 02:57 EM