« Ta en pepparkaka till | Startsidan | Vad säger Tomten om det? »

26 oktober 2004

Tantbloggare

Får att återknyta till de funderingar Lennart har i dag på sin blog "Det Progressiva USA", gällande det jag skrev i morse. Han ställer frågan:
– Varför det finns så få kvinnliga bloggare i Sverige idag.

BTW – stod det en hel del annat intressant i texten så surfa över och läs. Informationen att IT-intresset hos färgade pojkar i USA är mindre än hos vita dito var intressant. Rollmodeller kanske är en lösning? Intresset för IT börjar minska även generellt bland svenska ungdomar, både hos kvinnor och män om man ska tolka avsaknaden av ansökningar till IT-utbildningarna?

Men finns det verkligen så få kvinnliga bloggare i Sverige? Jag tror inte att det behövs en rollmodell här utan det är kanske mer en definitionsfråga?

Vad är egentligen en bloggare? Vad kännetecknar en seriös blog? Måste en blog vara seriös? Är defaultbloggen tre rader text och fem länkar? Är det någon som initierat skriver lite längre texter om det som intresserar skribenten? Är en dagbok en blog? Är texter som bara handlar om lästa böcker en blog? Är det en blog om man skriver om mjuka saker, känslor, upplevelser, funderingar och tankar? Eller måste en blog vara gjord av hårdvaluta, exempelvis handla om teknik, politik eller journalistik? Det sistnämnda är kanske ett lite luddigt begrepp och då kommer jag in på frågan, vad är journalistik? Vem är journalist? Kan en blog vara spretig? Måste den vara nischad? Läser män generellt bara andra mäns bloggar? Läser kvinnor både mäns och kvinnors bloggar? Finns det en bloggosfär? Vilka anses inte tillhöra den? Finns det en bloggelit? Måste en blog vara elitistisk för att räknas?

Vem sitter inne med svaren?
Finns det svar?

Jag är övertygad om att antalet svenska kvinnliga bloggare inte alls är så få, som man kanske kan kan luras att tro.

Tillägg 19:55
Enligt de inkomna kommentarerna är det tydligen ungefär 50-50. Dessa siffror ger vid handen att de kvinnliga bloggarna inte alls är så få som somliga tycks tro. Fritt fram att botanisera runt lite och se hur brett spektrum det finns av bloggar.

Dagbok på nätet

Bloggar på svenska

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 26, 2004 5:15 EM