« Kvinnofrid | Startsidan | Saknade promenader »

9 november 2003

ATP

Jag såg ett reprisprogram på TV i dag. Det handlade om skrotandet av ATP. Jag erkänner att jag inte var eller är speciellt insatt i varken det gamla ATP eller det nya systemet vi nu lever med. Men programmet rätade upp en hel del frågetecken och framför allt fyllde det tomma kunskapsluckor.

En sak förfärade mig. Det sätt som det nya systemet klubbades igenom och dess konsekvenser, om nu inte aktiemarknaden går upp igen. Det finns inga garantier att så sker. Socialdemokraterna sålde sin heder när de sydde ihop nuvarande system med de borgeliga. Att skrota det gamla ATP-systemet var ett misstag i mina ögon. Varför ville inte de folkvalda lyssna på majoriteten av folkrörelsen – de egna inom partiet? De ville reformera ATP-systemet, inte skrota det.

Det orange-färgade kuvertet är ingen rolig läsning. Speciellt då för oss som kanske inte har så långt kvar till pensionen. Jag har femton år. Femton år, vad är det? Åren bara rinner iväg. Jag har redan insett att jag kommer att få leva som en fattiglapp som pensionär, såvida inte priserna drastiskt går ned. Vilket de inte lär göra.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 9, 2003 2:57 EM