« Hälsan Tiger still | Startsidan | Robinson »

22 november 2003

Ers majestät

Kungen vill ha mycket mer pengar. Skattebetalarnas pengar räcker inte anser han. Aldrig hört talas om arbetsinkomst? Extraknäck? Dubbelarbete? Jobba för brödfödan i sitt anletes svett? Drömma om en lottovinst? Rätta mun efter matsäcken?

Kungens årliga apanage är på 44 miljoner. De pengarna ska gå till kungens privata konsumtion och representation (han får dessutom 43 miljoner för underhåll av slotten). Han deltar i c.a 3,7 evenemang i veckan, klipper snören, håller tal, minglar och tituleras Ers Majestät av sina undersåtar. Det låter inte som om han skulle vara överhopad av arbete direkt.

Det finns ingen som helst insyn i vad vi skattebetalare "får" för dessa slantar. De räcker tydligen i alla fall till att ha byggt upp en personlig förmögenhet på 257 miljoner. Det är inte illa. Barnen i familjen har också skapliga förmögenheter, så det går ingen nöd på dem.

Avskaffa kungahuset. Kungen får gärna fortsätta vara kung om han vill, men på privat basis och därmed försörja sig själv. Det skulle vara intressant och se hur många som vill betala grova summor för att få ett invigningsband klippt av honom som privatperson.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 22, 2003 11:55 FM