« Vlog - videobloggar nästa trend? | Startsidan | Tsunamibrev »

3 mars 2005

Prostitution bakom slöjan

Muhammed vare lovad! Prostitution ska enligt islam bestraffas med spö eller dödsstraff medelst stening. Men det finns kryphål i Koranen (alltid till männens fördel), ett av dem är företeelsen Sighe – som är ett tillfälligt partnerskap (kortäktenskap), som kan vara från en kvart (eller vad det nu tar för en snabbis) till ett halvår. På så sätt blir utnyttjandet av prostituerade helt legalt. Mullan frågar hur länge de ämnar vara gifta och viger dem sedan enligt Koranen.

I dokumentärfilmen "Prostitution bakom slöjan", som sänds i kväll SVT 1 klockan 22.00, har en sådan ceremoni filmats. Flickan fick 200 dollar för ett halvårs Sighe. Mannen var långt över 60 år. Det var han som yttrade "Muhammed vare lovad!". Lyckligt bröllop!

Så kommer vi till en annan delikat fråga. Jag vet inte så mycket om Buddhismen, mer än att människan anses själv bära ansvar för sina handlingar, karma, inte ska medföra återfödelse. Allt anses ha sin orsak och verkan. En ond handling resulterar i ett lidande i nuvarande liv eller i ett kommande liv. En god handling ger bra karmapoäng. Den som samlar på sig många karmapoäng får ett bättre liv i sitt nästa liv efter döden. Allt liv föds, dör och återföds i ett evigt kretslopp. Efter många, många liv kanske det inte längre finns några onda tankar kvar i själen och då kan man slippa den kropplsiga världen och gå över till nirvana och hamna i den rofyllda andliga världen.

Sexturismen i Thailand som vi turister ser på Patong och Pattaya är bara toppen på isberget. Nu när jag var där nere pratade jag med flera oberoende källor om just detta och det är faktiskt, underligt nog, den lokala befolkningen (läs männen) som utnyttjar prostituerade i en stor omfattning. Det var inte lätt att ta till sig denna information. Den gick stick i stäv gentemot min syn/tro på hur karmapoäng samlas.

Äktenskap i Thailand är ofta arrangerade, oavsett om det gäller buddister eller muslimer. Visst faller säkert en del äktenskap ut bra, kärlek kan ju växa fram. Men ofta har männen flera andra kvinnor vid sidan om och med tanke på att jag hörde siffror om att ungefär 50 procent av de prostituerade bär på HIV eller har utvecklat AIDS misstänker jag att många män drar med sig smittan hem till sin fru. Prostitution är olagligt i Thailand, men polisen måste verkligen ha ett enormt tunnelseende, läs längre ned vad UD skriver.

Paradiset Thailand! Ja, för oss turister är det ett paradis. Billigt. Sol. Bad. För kåta män finns det hur många unga flickor att vraka och välja emellan. Men lokalbefolkningen tjänar, som ett exempel, 200 Baht om dagen (det gjorde min vän Lee på sitt kontorsjobb innan hon blev strandförsäljare), vilket inte ens är 40 svenska kronor. De illegala invandrarna från Burma får än mindre betalt för ett dagsverke, ofta på byggen och andra liknande jobb.

När man reste ut lite utanför allfartsvägarna såg man skillnaderna tydligt. En del bor i plåtskjul, som inte ens skulle duga som carport här hemma i Sverige. Andra bor i lyxiga villor. Thailand är kontrasternas land. Jag är glad att jag bor i Sverige, trots vårt klimat.

Enligt UD har Thailands respekt för de mänskliga rättigheterna försämrats under det senaste året. Klyftan mellan fattiga och rika ökar, och inom polisen och rättsväsendet är korruptionen utbredd. För närvarande sitter ungefäre 300.000 personer i thailändska fängelser, sdär det egentligen bara finns plats för 100.000. Dödsstraff förekommer, de senaste fem åren har omkring 50 personer avrättats.

Nu varnas även thailändska flickor för att följa med svenskar och andra utlänningar hem till deras hemland, i tron att de ska få ett bättre liv. Ofta får de inte det. De blir behandlade som tjänstehjon och inte sällan misshandlas de om de inte lyder minsta vink. Det finns svenska män som satt det i system att importera kvinnor, innan två år har gått dumpar de dem. Ingen håller koll på det. En man är enligt en kvinnojour inne på sin elfte importerade kvinna.

Men det ovan om importerade kvinnor som behandlas illa gäller givetvis inte alla. Det finns många lyckliga äktenskap. Men problematiken finns. Det är ett fåtal män som utnyttjar dessa kvinnor och som utmärker sig och förstör för kollektivet.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 3, 2005 8:56 FM