« Bloggtreklöver 37 | Startsidan | Bloggexpert? Då kan nog även jag titulera mig som en sådan. »

18 mars 2005

Lagligt att mörda sin fru

Ja, i Syrien och Haiti har en man rätt att mörda sin fru om hon varit otrogen. I Israel får inte kvinnor skilja sig utan mannens medgivande. I Nigeria kan män misshandla sina fruar utan att riskera straff. I Jemen måste en gift vinna lyda sin make och tillfredställa hans sexuella behov. I Saudiarabien får kvinnor inte köra bil. I Libanon och Guatemala kan män kidnappa kvinnor utan att straffas, under förutsättning att de gifter sig med sitt offer. Bra början på ett äktenskap.I Kuwait har kvinnor ingen rösträtt. Blir du våldtagen i Pakistan krävs det fyra manliga vittnesmål för att våldtäkten ska anses kunna vara bevisad.

Equality Now har påvisat detta i en rapport och bara ett fåtal av de 45 länder i Equalitys Nows rapport har gjort något åt diskriminerande lagar eller sedvänjor, trots alla löften vid kvinnokonferansen i Peking för tio år sedan. Kolla gärna på web-sändningen nedan. Du lär bli förvånad, över sakernas tillstånd runt om i världen.

Press Conference 02 March 05: Ms. Meryl Streep, actress; Ms. Maha Abu-Dayyeh Shama, Director of the Women's Centre for Legal Aid and Counseling, Jerusalem; Ms. Taina Bien-Aime, Executive Director of Equality Now; Ms. Susana Chiarotti, Regional Director of CLADEM, Argentina; Ms. Jessica Neuwirth, President of Equality Now; and Ms. Sapana Pradhan-Malla, President of the Forum for Women, Law and Development, Nepal, will brief on the Equality Now Beijing +10 campaign against sex discriminatory laws [Webcast: Archived Video - 50 minutes ]

Visst har vi kvinnor det bra i Sverige. Vi får rösta. Vi får köra bil. Vi har något som kallas våldtäkt inom äktenskapet och som kan bestraffas. Att misshandla sin partner är inte lagligt utan den som gör det riskerar straff, om det nu går så långt att dom fälls. Men det har jag skrivit om tidigare att det är lite si och så med det. En våldtäkt är en våldtäkt utan att det krävs fyra manliga vittnen som kan ställa upp och bevisa att de bevittnat våldtäkten.

Men vi är inte jämställda i Sverige. Det råder inte jämlikhet mellan könen. Men i ett globalt perspektiv är vi i alla fall på god väg. Jag är förhoppningsfull.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 18, 2005 12:36 EM