« Firefox knaprar in på IE | Startsidan | Tvättstuga »

20 april 2006

Ams underliga genuspolitik

Att männen dominerar i styrelserummen är vi vana vid och visst görs det försök att få in fler kvinnor inom denna mansdominerade sfär. Det är för få svenska kvinnor i styrelserna är ett myntat uttryck, som hörs alltför ofta. Men att om det nu skulle bli en kvinna för mycket i styrelsen slås bromsarna till - och det av en statlig myndighet.

Tre kvinnor nominerades av Svenskt näringsliv till Arbetsmarknadsstyrelsens rådgivande nämnd. Men de fick nobben, en kvinna för mycket och det skulle bli 51/49, med kvinnlig övervikt. Det gick INTE för sig.

Svenskt näringsliv motiverade sina nomineringar till representanterna med att de tre kvinnorna var mest kompetenta och därav blev deras val. Nu kräver Ams att de plockar bort en av kvinnorna och ersätter henne med en man, annars riskerar den stolen att förbli tom.

Ska allt dras in absurdum? 50/50 är ett mål att sträva mot. Ja! Jättebra! Men det lär dröja länge innan det målet uppfyllts.

Men om det blir en kvinnas övervikt så är det väl inte så mycket att bråka om, med tanke på hur det ser ut i övriga styrelser runt om i landet och har sett ut under historiens gång.

Jag kan inte mer än tycka att det är fånigt med Ams underliga genuspolitik.

Du kan se inslaget 18.00 minuter in på gårdagens Rapportsändning.

BTW - Pridefestival i Åke Greens hemstad nästa sommar. :)

// Annica Tiger

Annica Tiger april 20, 2006 3:36 EM