« Elementen är kalla, redan! | Startsidan | Ams underliga genuspolitik »

20 april 2006

Firefox knaprar in på IE

År 1997 hade jag en loggfil som läste av vilket operativsystem och vilka browsers mina besökare hade. I april var skillnaden NS 70.1 mot MSIE 28,9. Stor skillnad med andra ord, som helt utplånats. Lite nostalgi att minnas Netscape i forna tiders prakt :).

Innan jag slutade avläsa denna loggfil i maj 2002 hade 97% av alla besökare IE, resten var Netscape (mestadels) och Opera.
IE fördelade sig likt nedan:
53 % MSIE 5.*
44 % MSIE 6.*

Dessa siffror ovan är svenska användare, för jag tror inte så många andra länders medborgare besöker mina sidor då jag skriver på svenska. Numera har jag ingen liknande fil men hittade lite intressant statistik hos W3 Schools.

Firefox är på uppgång. Netscape ett minne blott. Mozilla likadant numera om statistiken ska tolkas korrekt. Denna statistik är global och bör vara mer rättvisande, än statistik från enbart svenska hemsidor och dess besökares browsers. Men finns det någon som har sådan statistik så dela gärna med dig.

IE7 - 0.6%
IE6 - 58.8%
IE5 - 5.3%
Firefox - 24.5%
Mozilla - 2.4%
Netscape - 0.5%
Opera - 1.5%

Det finns andra som mäter och enligt TheCounter är inte Firefox alls på lika stor frammarsch. Jag tror dock mer på W3 Scools siffror, de verkar mer detaljerade.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 20, 2006 1:15 EM