« Bloggforum | Startsidan | Personliga funderingar runt Bloggforum 2.0 »

29 maj 2005

Kvinnor är djur

Robert undrade varför jag inte kommenterat den debatt som rasat den senaste tiden. Det är av den enkla anledningen att jag inte sett de två dokumentärfilmerna som visats på TV.

Det enda jag har sett var den oklippta versionen på tre minuter som visades häromdagen i TV då Roks ordförande fick frågor om en artikel i tidningen Kvinnotryck. Artikeln handlade, vad jag kunde se, om SCUM-manifestet.

En sak är säker, sänd Roks ordförande på lite medieträning. Jag tycker att reportern var provocerande på gränsen till psykologisk "krigsföring". Kaka söker maka?

Valerie Solanas (1936-1988), var en lesbisk konstnär som bodde i New York och som till stor del livnärde sig på att prostituera sig. Hon sköt konstnären Andy Warhol 1968. Året innan hade hon skrivit SCUM manifesto. En översättning finns på svenska, översatt av Sara Stridsberg.

Jag kan direkt säga att det är en bok jag inte skulle vilja läsa, lika lite en bok som var av motsatt typ. Jämför de två raderna nedan, så förstår ni kanske vad jag menar.

The SCUM manifesto
Society for Cutting Up Men

"Att kalla en man ett djur är att smickra honom: han är en maskin, en vandrande dildo, en biologisk olycka."

The SCUW manifesto
Society for Cutting Up Women

"Att kalla en kvinna ett djur är att smickra henne: hon är en maskin, en vandrande uppblåsbar knulldocka, en biologisk olycka."

Jag förstår inte stormen kring
ordet djur i den debatt som rasat.
Kvinnan är ett djur.
Mannen är ett djur.
Vi är däggdjur, nära släkt med aporna.

Det talas om könskrig. Könskrig? Det jag, med min livliga fantasi, då ser framför mig är en armé av nakna män och kvinnor, männen slåss med sina erigerade penisar, likt mjuka lansar. Kvinnorna slåss med sina bröst, lite likt boxning, fast de mjuka brösten lär inte heller göra någon större skada. En annan variant jag ser framför mig är att de står formerade i rader med ansiktena vända mot varandra och krigar rent verbalt, med höga röster – som inte når den andra motparten eftersom ingen lyssnar på varandra utan är fullt upptagna med att försöka överrösta varandra.

I mina ögon finns inget könskrig. Varför ska män och kvinnor "slåss" med varandra? Feminism, eller femanism jag skrev om för ett tag sedan, är ett mål att uppnå jämställdhet och jämlikhet, vilket bara kan ske tillsammans, en WIN-WIN-situation för alla. Jag tror att vi kommer dit en dag, men inte tack vare extrem-feministernas eller extrem-antifeministernas "hjälp".

När det gäller kvinnojourerna som Roks har under sig hoppas jag verkligen inte att deras arbete kommer att störas av denna pseudodebatt. Kvinnojourerna både inom Roks ramar och SKR:s kvinnojourer behövs, inte tu tal om annat. Mansjourer behövs också, här kan män få hjälp bland annat med samtalsterapi, gruppsamtal och mycket annat.

För jag är av den åsikten att ett fängelsestraff inte förändrar någons beteende. En person som använder knytnävarna som argument när orden tryter behöver hjälp att komma ur den onda cirkeln, lika mycket som de som blir utsatta för denna argumentationsteknik behöver hjälp.

Nu förenklar jag det lite, men jag hoppas att ni som läser förstår vad jag menar.

Kommunerna har familjerådgivning. Varför är det inte lika självklart att kommunerna ska stå för kvinno- och mansjourer rent ekonomiskt? Av praktiska skäl, skyddsboende och annat gör att kommunen inte kan vara huvudman (offentlighetsprincipen), men kommunerna bör finansiera jourerna och komplettera med att anställa välutbildade medarbetare, samt avlöna de som arbetar frivilligt och som gör ett jättebra jobb.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 29, 2005 7:33 FM