« Snuskiga ord | Startsidan | Håller tummarna »

7 mars 2004

Våldets ansikte

Läs om den kända svenska journalisten som i dag bryter tystnaden – "Min man slog mig i tio år". Hon ger kvinnomisshandeln ytterligare ett ansikte. Den drabbar alla, oavsett etnisk tillhörighet eller social tillhörighet. Jag hoppas att detta kan få fler kvinnor att öppna sina ögon och förstå att de inte behöver känna skam eller skuld. Jag hoppas att artikeln kan ge kvinnor mod att bryta upp. Gå vid första slaget är en bra slogan. För ett slag är bara början. Det är sällan det stannar därvid. Här kan du få hjälp!

I dag startar Expressen i samarbete med Amnesty en kampanj mot våld och förtryck mot kvinnor. Expressens reporter Mats Larsson och fotograf Cornelia Nordström har träffat utsatta kvinnor runt om i världen, alla med var sin historia de vill berätta.

I dag skriver de om Safiya från Nigeria som blev gravid utom äktenskapet och dömdes till att stenas till döds.

I morgon kommer Expressen att berätta om Jahanara från Bangladesh som inte ville gifta sig med sin kusin och därför fick syra kastat i ansiktet av honom.

På tisdag kommer en artikel om Neema från Kongo som blev våldtagen av soldater, efter att de först dödat hennes familj.

Anna från Sverige kommer att berätta på onsdag om hur hennes pojkvän försökte strypa henne med en telefonsladd.

Torsdagens artikel kommer att handla om Bora från Kongo vars far sålde henne till en gammal gubbe i utbyte mot två kor.

På fredagen skriver Expressen om Svetlana från Moldavien som lovades ett jobb i väst och istället hamnade som sexslav i Makedonien.

Lördagsartikeln berättar om Najma från Pakistan som mordhotades av sin egen familj bara för att hon ville skiljas.

Expressens artikelserie avslutas på söndag nästa vecka med en artikel om Vivian från Kenya var klitoris skars av med ett rakblad.

Jag kommer att köpa Expressen hela denna kommande vecka. Det gör jag i och för sig ändå oftast. Men människoöden intresserar mig och med tanke på att det är internationella kvinnodagen i morgon passar det bra med att ha en serie om våldets ansikte.

En elogé till Expressen som vågar och vill ta upp denna problematik. Men den förekommer varje dag, världen runt och inte bara denna kommande vecka. Låt inte strålkastarljuset slockna.

Gå med i Amnestys nätverk för kvinnors mänskliga rättigheter. Läs mer om Amnestys kvinnorättsgrupp.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 7, 2004 03:08 EM

Kommentarer

"Jag fattar inte riktigt VEM som inte skulle ha uppfattat att kvinnomisshandel kan drabba vilken kvinna som helst."

Det finns många extrema mansgrupperingar som hävdar att det inte är något problem att tala om. De flesta anmälningar av kvinnor som blir misshandlade är falska menar de på.

Sedan vill jag säga att man ska nog inte mynta ett uttryck att alla svenska killar som misshandlar sina kvinnor är galna. Det ger fel signaler och det är inte heller sant. Det är inte bara psykopater som bankar på sina kärringar.

Ja, de hade kunnat ta med även exempel på dessa invandrade kvinnor som har problem som är kulturellt betingade.

Men jag tror att det i grunden är samma orsak. Makt och en vilja att kontrollera kvinnan.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 7, 2004 06:42 EM

Märk att det är stor skillnad på det svenska fallet och de andra. De andra är sådana som komemr av att en hel kultur bygger på kvinnoförtryck. det svenska på en galen kille oberoende av kulturella sammanhanget. Typsikt fegt av Expressen. Kunde dom inte stött några av alla de invandrartjejer i sverige som itne får gå fritt utan att ha sin bror med sig. Nu får ju deras fäder och bröder bara mer vatten på kvarn: "se, de svenska männen gör likadant. alltså gör vi rätt"

Skrivet av: Chadie datum: mars 7, 2004 04:33 EM

Jag fattar inte riktigt VEM som inte skulle ha uppfattat att kvinnomisshandel kan drabba vilken kvinna som helst. VEM tror att det bara drabbar invandrarkvinnor? Men det är mycket bra när en framgångsrik journalist går ut på det här sättet. Mycket bra.

Skrivet av: Monica datum: mars 7, 2004 03:52 EM