« Ju längre skiten far, desto bättre vår | Startsidan | Hamsterpaj och Piratbyrån hämnas på Antipiratbyrån genom sabotage. »

8 mars 2005

8:e mars är den Internationella kvinnodagen, men gör den skäl för namnet?

Den 8 mars firas nu i Sverige, och förhoppningsvis i resten av världen, med möten och demonstrationer för att markera kvinnosolidaritet och föra fram aktuella reformkrav. Det var 1977 som FN:s generalförsamling antog en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av internationella kvinnodagen.

Kommer denna dag att uppmärksammas i Sudan? Kommer några att demonstrera mot att milis och militär våldtar kvinnor i Sudan?

I Pakistan har en ovanlig manifestation mot gruppvåldtäkter och kvinnoförtryck hållits.

Den turkiska polisens gjorde brutala ingripande mot demonstrationer inför den internationella kvinnodagen. Det var så att det till och med kom en EU-protest, kanske en lite lam sådan men ändå.

I östra Kongo-Kinshasa har tiotusentals kvinnor och barn våldtagits, mellan fyra månader och 80 år gamla. Kommer demonstrationer ske i Kongo-Kinshasa på den internationella kvinnodagen?

I Somalia kommer det att finnas demonstrationståg gentemot kvinnlig könsstympning?

I Kuwait demonstrerade kvinnor för bland annat rösträtt.

Det finns hur många exempel som helst att rabbla upp som ovan. 8:e mars är den Internationella kvinnodagen, men gör den skäl för namnet? Jag vill ha lite mer fokus i nyheterna i kväll på hur denna dag har avlöpt runt om i världen, inte bara här hemma.

Det får den feministiska svenska
plaskdammen att verka lite smågrund.

Schyman ska starta ett feministiskt parti sägs det i alla fall - med vänsterinriktning enligt vad jag har läst.

Centerpartiet utlovar borgelig feminism, vinner de valet ska alla blivande statsråd i en borgerlig regering ska få utbildning i jämställdhetspolitik och könsmaktsordning. Detsamma gäller riksdagsledamöterna. Men KD som inte alls vill förknippas med feminism? Ska Maud stå med piskan och tvinga dem?

Saxat ur Svd.
"Vi vill se Maud Olofsson klämma till gubbiga företagsledare som sätter snopp före kompetens." Så skrev fyra borgerliga feminister i ett kritiskt inlägg på SvD:s debattsida nyligen. Det är dags att ledarna för borgerligheten visar "feministiskt civilkurage", löd kravet.

Jag måste ärligt erkänna att jag förstår inte skillnaden mellan vänsterfeminism och borgelig feminism.

En feminist förknippar jag med en humanist. Jämlikhet och jämställdhet är något som alla vinner på. Ingen ska diskrimineras på grund av sitt kön. Ingen ska ha fördel på grund av sitt kön. Ingen ska särbehandlas på grund av sitt kön. Ingen ska missgynnas på grund av sitt kön. Det går att dra paralleller med kön, då tänker jag på hudfärg, härkomst, samhällsklass och folkslag.

Norstedts stora svenska ordbok
humanist subst. ~en ~er
person som betonar vikten av respekt
för människans värdighet och rättigheter

Svenska Akademiens ordlista
femin|ism [-is'm] s. -en rörelse
för kvinnors jämställdhet med män

Norstedts svenska synonymordbok
jämlik - jämbördig, likaberättigad; likställd

Norstedts stora svenska ordbok
jämställ|d adj. -t
samma rättigheter och skyldigheter som annan person

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 8, 2005 12:43 EM