« Bokus.se | Startsidan | Blogga om jobbet? »

9 september 2007

Var går gränsen när det gäller respekt för döda människor?

Nu tänjer jag på gränserna lite, jag tog en skärmdump från DN:s hemsida. Skärmdumpar får man ta, men vart gränsen går hur närgångna de får vara vet jag faktiskt inte. Men det kändes relevant och jag hoppas att DN inte tycker att jag gjort något övertramp när det gäller copyright eller så.

Vila i frid? Nej, definitivt inte.

Jag tycker att det är fel att ställa ut döda människor, oavsett om det är mumier eller som här någon som förmodligen har offrats i samband med en majsskörd för mer än 500 år sedan.

Tillsammans med en sexåring och en sjuåring har flickan iklätts finkläder och smycken av ben och metall. Offrena har sedan sövts ned med alkohol gjord på majs och lämnats att frysa ihjäl på hög höjd.

Grymt öde för dem alla. Jag förstår de grupper som vill att man slutar visa kroppen offentligt och vill att den ska begravas istället. Dokumentera kroppen noga och ta bilder, men begrav flickebarnet sedan.

Detsamma gäller våra samlingar av kranier med mera från samer. Sänd upp dem för en begravning där de hör hemma. Varför ska alla dessa skallar och benknotor ligga och samla damm på ett museum som tecken på en gammal och förlegad rasbiologiforskning?

// Annica Tiger

Annica Tiger september 9, 2007 5:10 EM