« En riktig bloggsemester | Startsidan | Att någon vill mig död? Jag kanske har dålig humor? »

24 juli 2007

Rötmånad? Vi har ju kylskåp numera!

Rötmånad. Det låter allvarligt. Det var det med all sannolikhet innan kylskåpet, frysen och kylväskan kom. Jordkällare var förut ett av alternativet istället för kylskåp.

Enligt Bondepraktikan börjar den i slutet av fruntimmersveckan, runt den 22-24:e juli, och pågår i en månad. Innan kylen och frysens intåg i folkhemmet märktes en stor skillnad på hållbarheten på maten i rötmånaden.

Jag minns många jordkällare jag har varit inne i uppe i Norrland. Fuktig kyla skulle jag vilja beskriva att det kändes som. En jordkällare hade spindlarna tagit över och där gick ingen in längre. Konstigt? :)

I en del gamla hus finns även en jordkällare under köket. De hus jag har varit som haft detta har haft luckan dold under en trasmatta. Den jordkällaren brukar, i alla fall de jag stigit ned i, ha lite mindre fuktig kyla.

Men hur som haver. Kylskåpet och frysen är uppfinningar som verkligen är av godo, lägg därtill tvättmaskinen. Vilka underverk de måste ha varit när de kom?

Mat ska alltid behandlas korrekt, vare sig det är rötmånad eller inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 24, 2007 9:25 FM