« Tacka vet jag najtråd | Startsidan | Svensk sommar »

15 juli 2007

Migrationsverket och Nyamko Sabuni talar inte samma språk?

Invandring inte är en kostnad, utan i stället rikedom.

Det sa integrationsministern Nyamko Sabuni i Almedalen, samtidigt som Migrationsverket vänt på kuttingen när det gäller flyktingar från Irak.

Regeringen vill införa en bonus på några tusen kronor för flyktingar som snabbt klarar undervisningen i svenska. Taskigt bara för dem som har svårigheter - alla lär sig inte lika fort och det missgynnar alla med dyslexi (läs-och skrivsvårigheter).

Flankerad av två stadiga livvakter slog hon fast att invandring inte är en kostnad, utan i stället rikedom.

Det rimmar illa med att irakier kan komma att avvisas på löpande band numera. Irakier från södra och centrala Irak som flyr till Sverige får inte längre stanna på grund av situationen i landet. Situationen i Irak anses inte vara skäl nog numera anser Migrationsverket.

För att få permanent uppehållstillstånd krävs från och med nu att man dessutom kan visa på att man personligen hotats eller trakasserats. Migrationsverket fattade på torsdagen ett vägledande beslut med det innehållet.

Läs Johanne Hildebrandt krönika:
Migrationsverket har noll koll på Irak.”

Mer än 40 irakier sitter fast i Syrien och Jordanien – trots att de har svenska uppehållstillstånd. Deras pass gäller inte längre och Migrationsverket ger inga tillfälliga resehandlingar.
– Det är inte Sveriges ansvar, säger Elizabeth George, informatör på Migrationsverket.

Tänk så fyrkantigt. De har uppehållstillstånd. Sveriges gränspolis skulle släppa in dem. Varför inte ge dem tillfälliga inresehandlingar, så kallade främlingspass? Nej, Migrationsverket höjer inte ett finger för att hjälpa dem.

Det var flera månader sedan de gamla passen stoppades. Vi har information på vår hemsida.

Hur många kollar på deras hemsida? Visst kan det tyckas att man borde hålla sig up to date med gällande regler, men det kan uppstå misstag och missförstånd och jag tycker nog att Migrationsverket är ovanligt fyrkantigt när det gäller detta.

Hade det varit en uräkta (med en uräkta menar jag en person som via flera generationer tillbaka bott i Sverige) svensk som hamnat i samma sits misstänker jag att det inte hade varit några som helst problem att få hjälp att komma hem.

Andra bloggar om:
, , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 15, 2007 11:08 FM