« Bloggtreklöver 110 | Startsidan | Det går inte att vrida klockan tillbaka och ångra sin röst »

18 november 2006

Håll till höger Svensson

Bilförare har det i ryggmärgen. Vi har högertrafik i Sverige. Tur är väl det. Det skulle bli lite jobbigt om man kunde köra lite hipp som happ. Nä, i dag känner jag för att köra vänstertrafik.

Cyklister har någorlunda koll på att även för dem gäller högertrafik, om inte så finns det ofta markeringar på cykelbanorna med regelbunda intervaller som visar deras körriktning de ska ha, om de nu inte visste det redan :).

Jag går ofta till Liljeholmen istället för att ta bilen eller bussen, det tar cirka 25 minuter i lagom tempo. Visst lite scary är det att korsa sju övergångsställen, varav ett som inte ens är markerat och ligger precis där bilarna gasar för att de ska köra upp på E4:an. Men bilisterna tycker jag sköter det ganska bra, de flesta stannar om jag står vid övergångstället. Stannar de inte, så väntar jag. Mitt liv är mer värt än att stångas med bilister som inte vill stanna och släppa fram gångtrafikanter vid övergångställen.

Men gångtrafikanter är jobbiga. Jag menar på att högertrafik även gäller på gångbanor. Men det verkar inte vara så många andra som har samma uppfattning som jag. Jag kan inte acceptera att någon som kommer gående mot mig försöker tränga ut mig på cykelbanan bara för att de inte har hajat det här med att högertrafik gäller även på gångbanorna. Numera knallar jag på, med blicken ned i backen och envisas med att gå till höger. Det brukar funka ganska bra, men ibland så blir det lite jobbigt när den som möter mig tycker att jag ska väja om de går på fel sida.

För att inte snacka om
rulltrappor och vanliga trappor.....

// Annica Tiger

Annica Tiger november 18, 2006 01:01 EM

Kommentarer

Per - inte enligt de skyltar som finns på just den kombinerade gång- och cykelbanan. Det finns en i mitten av sträckan och den anger gående till höger och cyklande till vänster, dessutom är vänstra delen märkt med en cykel då och då i asfalten. Så jag hittar inte på egna trafikregler. Däremot gående som möter varandra ska köra samma princip som gäller i trafiken och det antar jag gäller även cyklar som möts i sin bana.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 1, 2007 07:06 FM

Bullshit. Man går til vänster og cyklar til höger. Det är elementärt. Vi lärde det redan innan vi började i barnskolan.

Du kan inte hitta på dina egna trafikregler. Vi måste följa dom rägler som gäller, så går trafiken (både gång-, cykel- og biltrafiken) smidigare. :-)

Skrivet av: Per datum: april 30, 2007 09:57 EM

Hej!

Ja, hur svårt kan det vara. Jag håller alltid till höger. Främst för att skapa irritation.
Men det finns andra säregna fenomen, t ex cykelvägar utan skydd mot trafiken på ena vägsidan och vanlig vägren på den andra. Ska jag köra mot trafiken på den dubbelriktade cykelbanan utan skydd eller hålla mig på vägrenen som man gjorde förr? Värst är när man på den dubbelriktade blir övertvingad till vänster av någon morgontrött icke närvarande medtrafikant.
Nä, då håller jag mig hellre till den gamla vägrenen, så slipper jag se bilisten som mejar ner mig i ögonen de sista sekunderna av mitt liv.

Hold on tight!

Skrivet av: Kennie datum: februari 26, 2007 03:16 EM

Men?
Man kör på höger sida och går på vänster sida av en väg!
Varför skulle inte detta gälla överallt? Även på gångvägar och trottoarer...verkar krångligt att höger skulle gälla på vissa ställen och vänster på andra, tycker jag.
Så möter du mig på en gångväg så lär vi krocka. ;-)

Mvh
Ditte

Skrivet av: Ditte datum: november 22, 2006 05:05 EM

Haha. Såg min förra kommentar nu. Det skulle stå att alla SKA hålla till vänster där, naturligtvis. Stupid me

Skrivet av: Robin datum: november 21, 2006 11:33 EM

Fast jag måste bara kommentera att när jag rannsakar mitt minne när det gäller rulltrappor osv kan jag inte åminna mig något ställe där man kör med vänstertrafik!? Jag springer i sådana var dag dessutom. :)

Skrivet av: tobbe datum: november 20, 2006 10:22 EM

Höger är det som gäller. Jag har precis lagt in en bild på det i bloggen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 20, 2006 05:21 EM

Fast det råder delade meningar om ifall det är högertrafik eller vänstertrafik på gångbanor. Jag var fast övertygad en gång om att det var högertrafik, men sedan påpekade en vän för mig att ingångar till köpcenter och rulltrappor alltid ligger på vänster sida, inte höger.

Så då började även jag, efter lite kivande, gå på vänster sida. Och helt plötsligt så gick faktiskt nästan ingen i vägen för mig, för de flesta följer vänserregeln de med, precis som rulltrapporna.

Så tyvär, enligt hur våra gångvägar, portar och rulltrappor är byggda så är det vänstertrafik som gäller.

Skrivet av: Hanna Fridén datum: november 20, 2006 04:28 EM

Jag håller med dig Annica. Cyklar du och möter andra cyklar ska du hålla till höger, går du och möter gående ska man gå på höger sida (det sistnämnda är väl mer en oskriven regel i och för sig?).

Skrivet av: Mattias Wirf datum: november 19, 2006 06:16 EM

Det som stör mig allra mest är gången mellan T-centralen och Centralen. Där SKA man bara hålla till höger, annars blir en liten kille som jag hysterisk av alla som ångar fram. Tyvärr förstår inte alla detta, och jag har svårt att förstå varför. Ser man inte att 80% av alla går på en viss sida?

Skrivet av: Robin datum: november 18, 2006 03:58 EM

Jag har jämt undrat över det där om man ska gå på höger eller vänster sida. För mig har det alltid känts naturligare att gå på vänster sida, även på gångbanor, eftersom det var så jag lärde mig, att man går på vänster sida så att man möter trafiken. Nu växte jag förstås upp på landet för ett oherrans antal år sen så då fanns det inte gångbanor utan man gick på vägkanten.

Plus att man förstås gick i uppförsbacke i fem mil i snöstorm för att komma till skolan. I båda riktningarna. ;-)

Däremot rulltrappor och trappor har jag märkt att det är skillnad på i Stockholm och Göteborg (där jag bor nu). Här i Göteborg går och står vi lite hur som helst i trappor och rulltrappor. Medan i Stockholm är det stå till höger och gå till vänster.

Skrivet av: Ingrid Birgitta datum: november 18, 2006 02:09 EM