« Drickbart vatten? | Startsidan | Hur högt är det i taket hos moderaterna? »

27 juli 2007

Snart så smäller det!

Ja, inte av champagnekorkar,
för det är nog inte många som firar detta.

Nu är det bara några dagar kvar tills trängselskatten startar den 1:a augusti. En omstridd trängselskatt.

Jag misstänker att många som röstade på Alliansen i Stockholm och dess kranskommuner inte kunde drömma om att Alliansen skulle genomföra trängselskatten på allvar. Jag som trodde att ta ut nya skatter var tabu och att skatter överlag inte är populärt bland Alliansen politiker, samt måhända hos en del av deras väljare.

Men nu är det bara att gilla läget. Personligen har jag inget emot trängselskatten, det enda stora radikala felet med Alliansens beslut är att pengarna som dras in inte kommer att till största delen användas för att förbättra kollektivtrafiken.

Önskat resultat av trängselskatten är att antalet bilar som kör inne i stan ska minskas (så har i alla fall jag uppfattat upplägget), men för det krävs fler och bättre allmänna kommunikationer.

Vid trängselskattförsöket sattes många extrabussar in, hur blir det nu? Jag har inte hört något om att de extra bussar som lades ned efter försöket kommer att återuppstå igen. Någon som vet?

Registrering och identifiering kommer att ske genom att registreringskyltarna fotograferas. Jag har inte hört något om att bilen kan utrustas med en transponder, som vid trängselskattsförsöket. Det var smidigt.

Nej, nu ska registreringsskylten avläsas via OCR-teknik om jag har fattat galoppen rätt. Den tekniken har väl sina brister? Smutsiga registreringsskyltar torde vara svåra att läsa in rakt av, där måste nog ett mänskligt öga försöka tyda vad som står på registeringsskylten. Många kommer att hitta på allehanda sätt för att försvåra för kameran att fånga läsbara bilder misstänker jag.

Jag har beställt autogiro. Inte sjutton tänker jag bry mig om att fundera på om jag passerat en tull eller inte. Tiden för betalning är bara fjorton dagar, vilket jag tycker är för kort tid. De andra alternativen lockar mig inte. Betala på Pressbyrån och 7-eleven, betala via kort på Internet eller bankernas betalningssätt via snigelpost.

På en webbsida ska man kunna logga in och kolla hur mycket man ska betala. Bra, för dem som har Internet hemma eller möjlighet att surfa på jobbet.

En annan sak jag retar mig lite på eller inte bara så lite utan ganska mycket. Internetifieringen går inte i takt med vanliga människors tillgång till nätet. Många (även myndigheterna) tar för givet att alla har tillgång till nätet. Vare sig det är på jobbet eller hemma. Men alla har inte tillgång till Internet på jobbet, tro det eller inte.

När det gäller antalet som har tillgång till Internet hemma har jag inga siffror på, men jag känner faktiskt flera stycken som inte har varken bredband eller modem hemma, för att de inte vill och en del för att de inte kan beroende på vart de bor. Bredband till alla, dithän har vi inte kommit än. Modem är det väl knappas så många kvar som använder?

Läs mer om detta på Vägverkets hemsida

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 27, 2007 1:59 EM