« Tjuvarna scannar nätet | Startsidan | En riktig bloggsemester »

20 juli 2007

Kärnkraftverk i jordbävningsområde?

Yisses, i Japan skulle jag inte vilja bo. Skalv är mycket vanliga i Japan. Det inträffar ett i snitt var femte minut. Haja det, var femte minut! Även om de flesta förmodligen inte känns är siffran i mina ögon svindlande.

Men detta lär de ha i åtanke när de bygger förmodar jag, annars skulle de inte kunna ha så stora höghus. På TV har jag sett glimtar från kontorslandskap under pågående skalv och det har sett ganska underligt ut, skyltar svajar och grejer flyttar på sig.

Jordbävningen i måndags mätte 6,8 på Richterskalan och skalvets epicentrum låg endast nio kilometer från Kashiwazaki-Kariwa. Skalvet orsakade att tio människor omkom och drygt tusen skadades.

Världens största kärnkraftverk ligger där och nu har de stängt det. Det var tydligen inte byggt för att klara 6,8. Borde de inte ha tänkt på det och säkrat det för lite högre siffror på Richterskalan med tanke på omständigheterna?

I onsdags krävde FN:s atomenergiorgan IAEA en fullständig utredning av säkerheten på Kashiwazaki-Kariwa eftersom det då stod klart att radioaktivitetsläckorna var värre än vad som först angavs...Allt som allt har 50 olika ”problem” rapporterats från kärnkraftverket efter skalvet

Det låter inte så betryggande och jag skulle tro att omkringboende inte riktigt känner sig komfortabla med att ha detta kärnkraftverk i närheten. För jag hoppas att informationen inte mörkas i Japan? Det går nog knappast numera, med Internet och kabel-TV med BBC och andra nyhetskanaler som folk förhoppningsvis kan ”ratta” in.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 20, 2007 6:28 FM