« Galago | Startsidan | Ropen skalla, alla ska blogga! »

16 mars 2007

Ingen läsning för den som lider av islamofobi

Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om detta. Det kommer lite för lägligt, just när Bush har det motigt på hemmaplan med sjunkande opinion och ett allt större motstånd mot USA:s inblandning i kriget i Irak. I förhör på den ökända Guantánamo-basen har Khalid Sheikh Mohammed erkänt 31 genomförda eller planerade terrorattentat. Vad har han utsatts för i CIA:s hemliga fängelser där han tydligen varit innan han kom till Guantánamo kan man ju spekulera i.

En välkommen present till president Bush. Från en al-Qaidaledare som inte klarade av tortyren.

Khalid Sheikh Mohammed är säkerligen ingen dununge. Han har säkerligen mycket på sitt samvete. Väldigt mycket. Men tortyr kan göra mycket med en människas psyke. Tortyr kan få vem som helst att till slut erkänna vad som helst. Tortyr är något USA är bra på, likt många andra länder - bara det att de flesta andra länderna inte är vad vi kallar demokratier.

I förhören säger han också att han blev torterad av CIA efter att han greps 2003. I utskrifterna finns en fråga där militärpanelen frågar om han gjort erkännanden på grund av tortyr. Men delar av svaret på den frågan är bortstruket och hans svar oklart.

Jag köper inte hela denna historia. Inte fullt ut, Bush må skåla i skumpa eller vad han nu gör. Men jag undrar om inte alla omfattas av mänskliga rättigheter. De som förvaras på Guantánamo omfattas uppenbart inte av det. Hur de har behandlats har det ju varit mycket skriverier om. Hur länge ska de sitta där? När ska de få rättvisa rättegångar? Är USA säkra på att alla som sitter där verkligen är skyldiga till något brott?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 16, 2007 02:21 EM

Kommentarer

Har redan hunnit med att hoppat fallskärm och flyga luftballong. Dessutom gjort några bungys.
Jag är även smed och håller på med varmt stål och annat hela dagarna. Tycker inte om människor som springer runt och dödar och våldtar sina medmänniskor och medsystrar vad de än har för skäl.
Det finns bara en väg ut ur eländet och det är Förlåtelse och medmännskoKärlek. Skit i Bush och mullorna och alla andra krigshetsare, people for people! That's the only way!

Skrivet av: Han Som Bankar datum: mars 23, 2007 01:40 FM

Magnus Lindberg - de flesta, tyvärr, även en del jag känner drar alla över en kam, därav titeln. De som av någon anledning känner avog mot allt vad islam heter eller står för så är texten nog ganska meningslös att läsa överhuvudtaget.

De lär inte heller bry sig om huruvida gånglägret Guantánamo borde stängas och frågan om alla som sitter där år efter år utan en rättvis rättegång om alla är skyldiga till brott eller är terrorister i USA:s mening. Tortyr är även något som inte USA borde ägna sig åt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 18, 2007 11:31 FM

Förklara gärna vad det här har med islamofobi att göra?

Skrivet av: Magnus Lindberg datum: mars 17, 2007 08:26 EM

"När stål hettas upp blir det mjukt och formbart och tappar all bärkraft."

Sant men det ska mycket till för att komma upp i sådana temperaturer. Branden var inte ens fullt utvecklad eftersom det bolmade ut svart rök. Tyder på att elden hade svårt att hålla sig vid liv. Ingen skyskrapa har någonsin rasat på det sättet trots värre bränder. Händelsen var fullkomligt unik.

Ifall man vill och vågar se det så syns det tydligt hur vita flammor slår fram på de nedre våningsplanen strax innan raset. Amerikanska militären har en typ av vapen som kan utveckla intensiv värme och i princip smälta ner en bil. Vem som än låg bakom så hade de tillgång till den teknologi och kunskap som krävs.

Med tanke på allt som skett sedan dess med invasion av andra länder och koncentrationsläger där man torterar människor så vore det intressant att se konsekvenserna ifall allt kom fram. Förr eller senare lär det göra det. För mig är det ofattbart hur någon kan köpa den officiella förklaringen till att världens mäktigaste skyskrapor föll ihop på några sekunder och fullständigt smulades sönder.

Skrivet av: Jerry datum: mars 17, 2007 04:20 EM

Till komspirationsteoretikern:

När stål hettas upp blir det mjukt och formbart och tappar all bärkraft. Branden som orsakades av de fulltankade flygplanen försvagade byggnadernas stålskelett. När stålbalkarna tappat tillräckligt mycket bärkraft rasade byggnaderna. Effekten blir ungefär likvärdig med att spränga av ett flertal av de bärande balkarna.

Angående Khalid Sheikh Mohammed så stämmer det att tortyr producerar mängder av falska erkännanden. Det är en av orsakerna till att tortyr inte bör användas. Enligt en kommentar på Bloggen Bent så verkar han dock ha erkänt dessa brott tidigare.

Angående guantanamo så är det givetvis rejält tvivelaktig verksamhet som pågår där, men termen "illegala kombattanter" är inte bara propaganda utan ett pragmatiskt sätt att hantera ett svårt problem. Hur skall man göra med fiender som själva inte respekterar varken krigets lagar eller mänskliga rättigheter? En förutsättning för att Genevékonventionen skall gälla är att bägge sidor accepterar den.

Skrivet av: Per F Pettersson datum: mars 17, 2007 02:10 EM

Jag tror inte alls att Guantanamo var en tillfällig lösning. Såg en brittisk dokumentär där man lät göra en rekonsturktion av vad fångarna får uppleva. Många av de som sitter där såldes av afghanska krigsherrar och var traumatiserade redan när de kom dit.

Sedan blev de förnedrade och fråntagna all mänsklig värdighet. Blev utsatta för vad som borde klassas som våldtäkt, tvingades krypa omkring nakna inför andra fångar, fick håret avrakat osv. Muslimer får inte visa sig nakna inför andra.

Man lät dem svälta, frysa, hindra från att sova, satte folk i isolering och flyttade systematiskt runt fångarna så att det aldrig skulle uppstå djupare kontakter med andra inspärrade. Allt i syfte att bryta ner dem psykiskt och mentalt.

I den miljön kan ingen hålla sig vid sina sinnens fulla bruk särskilt länge och frågan är om rättegång är intressant när folk inte kan svara för sig.

En afghansk taxichaufför hade aldrig stött talibanerna utan var tvärtom motståndare. Han käftade emot amerikanska militärer som genast satte honom på enkelresa till Guantanamo. För dem är alla afghanska medborgare likadana och de vill hämnas 11/9.

Man kan diskutera vem som gjorde det men att det sprängdes råder inget tvivel om. Fysikens lagar säger det. Tog ca 9 sekunder för dem att falla - samma hastighet som vid fritt fall. En byggnad kan inte rasa på det sättet om man inte angriper själva infrastrukturen. Fogarna i balkarna måste sprängas bort och det rörde sig om flera tusen stycken.

Kanske låter som jag är väldigt antiamerikansk men jag är ärligt talat oroad över vad som håller på att hända med det landet. Amerikanerna är också oroade över sitt land. Kanaler som Fox News rabblar statlig propaganda som vore det på Goebbels tid. Oliktänkande får inte komma till tals och det händer väldigt märkliga saker. Bush har gjort sig till någon slags militärledare med utökade befogenheter trots att USA inte officiellt är i krig.

Skrivet av: Jerry datum: mars 17, 2007 01:42 EM

Två diametrala motsatser. Insiderjobbet tror jag inte riktigt på.

Robban - Det han har gjort ska han ta ansvar för.

Men min fråga var även vad tortyr kan leda fram till. Är erkännande under tortyr giltiga enligt alla konventioner? Nej.

Sedan detta med att de håller alla fågna i Guantánamo år efter år. Utan rättegång eller ens bevis på att de begått brott. De måste genomföra rättvisa rättegångar snarast och stänga Guantánamo, som var en tillfällig lösning som permanentats.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 17, 2007 04:52 FM

Frågan är när vi ska få reda på vem som sprängde WTC? Det är knappast troligt att Bin Ladin låg bakom det iallafall. Att tornen rasade pågrund av brand är löjligt med tanke på att de var specialdesignade att stå emot den typen av katastrofer. Ett flygplan flög in i Empire State Building och det brann bra mycket längre än i WTC. Men rasade gjorde det inte. Efter det bygger man skyskrapor så att de ska tåla smällen från ett flygplan.

Det var ett insiderjobb utfört av amerikaner, det är jag övertygad om. Pågrund av det startade man krig mot Afghanistan och anföll sedan Irak. Motiveringen till det senare var att de hade massförstörelsevapen. Och så ville man befria kurderna. Saddam fick giftgasen från en fabrik i Maryland men det nämndes inte.

Beträffande halshuggningarna så var amerikanen Nicolas Berg en av dem som var först ut. Är det inte märkligt att man tog livet av honom i Abu Graib-fängelset? Vad hade terroristerna där att göra? Dessutom knappt något blod och han rör inte en fena. Han arresterades av irakisk polis strax innan sitt försvinnande och några dagar senare dyker han upp i den där filmen iförd samma fångdräkt som på Guantanamo. Filmen laddades ursprungligen upp på en server i Storbritannien.

Nicolas Berg var stark motståndare till Irak-kriget och retade gallfeber på maktens män i USA. Det är inte alls otroligt att de tog i för hårt när de spöade upp honom. Sedan satte man hastigt ihop filmen och såg till att avleda uppmärksamheten från skandalen i Abu Graib, som då var ett faktum. Stormade häftigt kring Bush.

Det är tydligen svårt för somliga att förstå att även vita män kan vara terrorister. Såg en intressant dokumentär om nazismen i USA. Många av nazisterna hamnade inte alls inför rätta utan flyttade till USA och förde med sig sin kunskap. Deras insatser inom vetenskap och forskning var viktigare än att döma dem för krigsbrott. Hur mycket av sin ideologi förde de med sig till det amerikanska samhället? Eller är det så att vi helt enkelt är människor och att ondskan frodas under vissa omständigheter? Kapitalism och hänsynslös girighet tex.

Skrivet av: Jerry datum: mars 17, 2007 02:56 FM

Terror ledaren greps 2003, han och hans roll ar ingen nyhet. Att listan ar lang ar en nyhet, en del av de aktioner han skryter om kanske ar tveksamma om han deltog i planering av en del saker han hade pa listan. Det minskar ju inte hans ansvar for de saker han bevisligen ar skyldig till, eller hur Annica? Efter att ha last protokollet fran ratten sa sajer han tydligt att alla hans uttlanden ar gjorda av fri vilja. Den som tror att Bush skalar i skumpa har tydlien inte fattat vad terror ar. Jag foreslar att ni tittar pa videon dar Daniel Pearl far sitt huvud avsagat medan han skriker i skrack tills sprutande blod i halsen dampar hans skrik. Denna terror ledar haller sedan upp det avsagade huvet. Hur man ska behandla sadana muslimska terrorister har alla olika asikter om, men ingen kan forringa hur sjuka och perversa dessa lust mordare ar, och ingen borde forlojliga processen dar terrorister far sitt straff, forhoppningsvis dodstraff.

Skrivet av: Robban datum: mars 16, 2007 10:50 EM