« Storhandling med snöpligt slut | Startsidan | Bojkotta Stureplan »

27 maj 2007

En normal trekant?

Ett nej är alltid ett nej. När jag var ung så var det lite som om killarna tyckte att ett nej nog kanske i alla fall närmade sig ett nja än ett nej. Hur det är nu vet jag inte, men jag misstänker att inställningen inte ändrats så mycket.

Varför är det så svårt att respektera ett nej. Nu räknar jag inte med rena överfallsvåldtäkter, där ställs ingen fråga utan förövaren bara går rakt på sak, ned med offret och av med brallorna och in med kuken, om de nu kan få den att stå. I många fall handlar det mer om att demonstrera makt än att förövaren har ett akut kåtslag.

Med tanke på Stureplansvåldtäkten. Domen är tydligen överklagad. Jag hoppas att utslaget blir något helt annat.

Männen friades. Hur det nu kunde ske? Tingsrätten kom fram till att kvinnan inte hade varit med på sexet, men killarna blev friade för att de inte förstått att hon inte ville? Hallå? Vad är det de inte förstått?

Kvinnan fick 46 dokumenterade skador. Blåmärken och "blodsutgjutningar" på mage, ben, armar, skinkor och huvud, samt blödningar i hårbotten, sår i slidan och sprickor i ändtarmen. Är det en normal frivillig trekant? Hårt sex finns det ju en del som gillar, men inte ens de skulle orsaka så många skador frivilligt misstänker jag.

Rättegången blev sedan ytterligare ett övergrepp enligt kvinnan. Frågor som hon haft analsex tidigare? Hur relevant är den frågan? Frågor brukar även i väldtäktsrättegångar handla om hur kvinnan var klädd, om var hon berusad och andra förnedrande frågor.

Ett nej från en berusad kvinna är väl lika mycket värt som ett nej från en nykter kvinna? Ett nej från en kvinna i kort kjol är väl lika mycket värt om så kvinnan haft burka på sig? Ett nej från en kvinna som haft analsex tidigare i sitt liv är väl lika mycket värt som om kvinnan aldrig idkat analsex?

Jag förstår mig heller inte på killar som våldtar kvinnor som är berusade så att de knappt fattar vad som händer eller att de drogats ned via drinkar innan våldtäkten sker. Har killarna en nekrofilgen i sig?

Sex är något mellan människor som sker på frivillig basis, då är allt tillåtet bara alla är med på det och inget tvång föreligger. Undtantaget barn och icke byxmyndiga. Där reglerar lagen att sex inte är tillåtet, fast det skiter ju pedofilerna i.

Mörkertalet för våldtäkter är stort, en siffra jag sett är att det bara anmäls 10-20 procent av alla våldtäkter som sker. Varför anmäls inte fler? En orsak tror jag personligen är rättsväsendets och i viss mån polisens agerande. Att ha blivit våldtagen är ett så pass stort trauma i sig att många inte orkar med ytterligare påfrestningar. De flesta vet ju hur det fungerar i rätten.

Bara fem av 100 våldtäkter leder
till en fällande dom. Bara det säger en hel del.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 27, 2007 07:06 EM

Kommentarer

Jag kommenterade en del av din postning Annica, vilket framgick av att jag citerade din postnings avslutande del. Således inga "stickspår" från min sida.

Skrivet av: Artikel 19 datum: juni 1, 2007 08:04 FM

Stureplan hit och Stureplan dit. Det är ju bara dansbandsbönder som hänger där tillsammans med överbetalda byggarbetare som snortar utblandad koks medan bratsen skrattar åt dem bakom ryggen...

Stureplan är lika blasé som socialdemokraternas uppdelning av Sverige i "fattiga och rika"...

Skrivet av: Jonas Gifting datum: maj 30, 2007 08:32 EM

Ett nej är inte alltid ett nej men det hör inte hit. Visst finns det tjejer som säger nej när de menar ja men det är inte svårt att avgöra. En normalt funtad person förstår det. Ett ja kan också övergå till ett nej och det är inte heller svårt att förstå.

I detta fallet skulle jag inte vilja kalla det något annat än våldtäkt. De förstod mycket väl att hon inte var med på noterna men respekterade inte hennes vilja. Det finns bevis i detta fallet i form av skador. I andra fall kan det vara svårare eftersom ord står mot ord och kvinnor ljuger ibland. Det är riskfritt för en kvinna att ljuga om våldtäkt och hon riskerar ingenting. Han däremot måste bevisa sin oskuld.

De fall där våldtäktsmän kommer undan slås upp stort i massmedia medan det sällan nämns något om alla de män som döms oskyldiga för våldtäkt. Ifall de nu inte råkar vara kändisar som Billy Butt tex. Slutsatsen får bli att domstolarna dömer rent åt helsike och att den som ställs inför domstol är utlämnad åt juristernas egna värderingar. I bland är det en åklagare som tycker att det krävs starka bevis och ibland är det inte så noga med bevis.

Skrivet av: Jerry datum: maj 30, 2007 08:40 FM

Va tusan, länkarna försvann! Nåväl, URL:en till Stafett Mot Våldtäkt är denna:

http://www.xn--stafettmotvldtkt-8nbo.nu/show.php?id=1027942

Skrivet av: Per F Pettersson datum: maj 30, 2007 12:49 FM

Jag skulle tro att det finns några huvudsakliga faktorer bakom den låga anmälningsbenägenheten för våldtäkter och den låga andelen personer som döms.

1. Skam och skuldkänslor. Många skäms nog för det och vill inte ha det uppdraget.

2. En våldtäktsrättegång är knappast någon trevlig upplevelse. Det kan vara enklare at glömma. Dessutom är risken stor att gärningsmannen frikänns, och en massa irrelevanta saker brukar tas upp. Många upplever rättegången som lika jobbig som våldtäkten.

3. I majoriteten av alla våldtäktsrättegångar hamnar man i ett ord-mot-ord-läte där det inte finns några bevis. Då är det väldigt svårt att fälla någon utan att struta i rättssäkerheten. När det gäller överfallsvåldtäkter är det sällan problem, men dessa är ju en minoritet.

Det man kan göra är förbättra hanteringen av våldtäktsoffer och sluta skuldbelägga dem med frågor om korta kjolar, samt lära killar var gränsen går. Jag tycker att Stafett mot våldtäkt är inne på rätt spår.

Skrivet av: Per F Pettersson datum: maj 30, 2007 12:48 FM

Artikel 19 - vet inte hur du hamnade på dina stickspår. Men vad anser du om själva texten? Det vore ju intressant.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 28, 2007 05:47 FM

"...trots att såväl BRIS som Rädda barnen hävdade att kvinnor står för en betydande andel sexuella övergrepp mot män..."

...mot barn, skulle det givetvis stå.

Skrivet av: Artikel 19 datum: maj 28, 2007 02:21 FM

"Mörkertalet för våldtäkter är stort, en siffra jag sett är att det bara anmäls 10-20 procent av alla våldtäkter som sker."

Mörkertalet vad gäller kvinnor som falskeligen anmäler män för ofredande, olaga hot, misshandel, våldtäkt osv är förmodligen också väldigt stort. En amerikansk undersökning visade exempelvis på att ca 40% av alla våldtäktsanmälningar var påhittade. Vad gäller rättsövergrepp i svensk domstol torde påstådda brott mot kvinnor vara i en klass för sig. Att vi inte är lika inför lagen är också enkelt att konstatera, trots att såväl BRIS som Rädda barnen hävdade att kvinnor står för en betydande andel sexuella övergrepp mot män så är det bara en bråkdel av alla som döms för sexualbrott mot barn som är kvinnor. Alla vet att Sverige är ett paradis för kvinnliga pedofiler och att män överlag är chanslösa i en rättsprocess mot en kvinna. Det är Sverige av idag så precis som du säger... det blir ju fan aldrig bättre i rättsväsendet.

Skrivet av: Artikel 19 datum: maj 28, 2007 02:19 FM

Och det blir ju fan aldrig bättre i rättsväsendet. Man får en känsla av absolut allt görs för att hindra en saklig utredning och en fällande dom, för att hitta ursäkter för förövarna.

Skrivet av: ab datum: maj 27, 2007 07:28 EM