« Hur kan man glömma bort över en miljon? | Startsidan | Tvätt och datorpyssel »

3 februari 2007

Hur vore det om Anders Borg lade sig en timme tidigare på kvällen?

Jag läste i Metro i går att finansminister Anders Borgs resor till utlandet kostar upp till 10.000 kronor extra varje gång. Han kräver att regeringsplanet hämtar upp honom på Skavsta flygplats, nära bostaden i Katrineholm. So far har dessa extra landningar kostat oss skattebetalare 80.000 kronor och vi är bara inne i början på februari.

En gång flögs regeringsplanet ned redan kvällen innan finansministern skulle åka till Luxemburg. Den övernattningen för besättningen kostade säkerligen en hel del. Finansministern kräver också tydlligen ibland att en mellanlandning görs för att han ska kunna stiga av vid Skavsta vid hemresorna. Lite divalater kan jag ana. Ett flyplan är inte som en buss som lätt kan stanna vid nästa hållplats om man trycker på ”Stanna”.

Jag bara baxnade när jag läste om hans motivering ”Jag måste vara utvilad” och om regeringsplanet hämtar honom vid Skavsta får han sova ända till fem istället för att stiga upp fyra på morgonen. En dyr timme. Vore det inte mer praktiskt om han lade sig en timme tidigare på kvällen? Om han nu ska sussa i sin egen säng.

En taxiresa till Bromma lär bli ett bra mycket billigare alternativ. Än billigare skulle det bli om Anders Borg planerade sina resor lite bättre och är i Stockholm de dagar han ska iväg på flygturer. Han får väl göra som så många andra, veckopendla. Det är många som tvingas till detta, då jobb/jobbet inte finns där de bor.

Det var mycket kackel om när förra regeringen använde regeringsplanen, men vad jag kan se so far har inte nuvarande regering några som helst skrupler när det gäller användandet av detta dyra transportmedel. Det finns traditionella andra sätt att resa på, men det är väl ballt att flyga eget svenskt regeringsplan motsvarande USA:s ”Air Force One”?

Visst ska regeringsplanen användas, men till viss måtta. Biståndsministerns resa runt i Afrika kostade runt 600.000. Den sammanlagda flygtiden var 25 timmar. Vad är det för fel på reguljärflyg?

Småfolket ska få sämre, bidrag dras in till höger och vänster till organisationer och föreningar som verkligen gör nytta. Då snålas det minsann. Jag tänker på alla andra som måste kliva upp tidigt varje morgon. De får anpassa sig och gilla läget. Men det är väl skillnad mellan folk och fä? Alliansen och deras manér är inget jag kan identifiera mig med. Folklighet noll. Verklighetsuppfattning noll.

Andra bloggar om: , och

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 3, 2007 04:02 EM

Kommentarer

"2 frågor.

1) med tanke på att han jobbar till 20.00 på kvällen och sen ska åka hem hur kan du motivera att han ska vara uppe 0400 tror du att han är en robbot ?


2) var var dina protester så ringholm åkte flyg till fotbollen ?"

Alltså summasumarum: Det är inte fel att utnyttja regeringsplanet för egen bekvämlighet. Utom när sossar gör det. Fantastiskt.

Skrivet av: Mogert datum: februari 5, 2007 03:25 EM

Instämmer till fullo men det hade även blivit billigare ifall han som många andra hade tagit in på ett hotell nära Skavsta för att där bara lalla in på planet.

Sen även vad är det för fel på reguljärflyg...

Skrivet av: anki/barbakvinna datum: februari 5, 2007 08:42 FM

Biståndsministerns resa till Afrika är nog på första platsen än så länge. Vad det gäller dumt stora reseutgifter. Man blir så trött på ministrarnas korkade pengaslöseri. Det är ju skattebetalarnas pengar som försvinner !. Varför denna respektlöshet ?.

Skrivet av: Rollx datum: februari 4, 2007 11:18 EM

Det hela får mig att tänka på Elvis Presley. Kunde boka ett plan för att flyga till Las Vegas och handla pizza. Skillnaden - att han själv betalade. Dessutom kan man unna en kung lite divalater. Han gjorde livet roligare för så många genom sin musik. Gör Anders Borg livet roligare? För miljonärerna möjligtvis men någon kung lär han aldrig bli. Nästa val åker han ut och förpassas på minnenas skräphög.

Skrivet av: Jerry datum: februari 4, 2007 10:39 EM

Du är utmanad på pulka-vm

Skrivet av: Bengt datum: februari 4, 2007 02:12 EM

Jag kan trösta alla med att statsråden oftast åker reguljärt. Om man vill göra en kändisspotting funkar Arlanda Utrikes och Inrikes lika bra. Jag kan, med undantag för torsdagar, utlova okulär statsrådsgaranti om man promenerar runt i avgångshallen några timmar. :)

Miljöpointen är viktig. I stället för att ifrågasätta att Gulfstreamen mellanlandar på Skavsta kanske vi borde fundera på hur internationelle kontakter kan genomföras utan de mänskliga mötena.

Skrivet av: Per Westberg datum: februari 4, 2007 01:14 EM

Om man är regeringsledamot eller eu-politiker behöver man väl inte ta något personligt ansvar i klimatfrågan heller. Det är bara vi vanliga dödliga som måste minska på utsläppen av växthusgaser.

Skrivet av: Hannelore datum: februari 4, 2007 10:57 FM

Att regeringen har rätt till viss service är självklart, men det här med Anders Borg är, precis som Annica säger, divalater.

Skrivet av: RS datum: februari 4, 2007 09:51 FM

Det är väl ingen fara.
Det flygresorna kostar uppvägs ju mer än väl av de minskade bidragen till arbetslösa.
Ta från de fattiga och ge till de rika har ju alltid varit moderaternas idé.

Skrivet av: Lennart datum: februari 4, 2007 09:04 FM

caridon - om han nu jobbar till 20.00 och vet att han dagen efter ska ut och flyga vore det inte mer smidigt om han övernattade i Stockholm, vilket många andra riksdagsmän och regeringsledamöter gör. Då skulle han få sova ut. Gällande fotbollsresan så var det inget jag satte mig in i.

Kerstin - även om du säger att pengarna går runt i statskassan, så är det ändå en utgift som går att spara in på och finansiera andra saker som de dragit in på. Jag kan inte resonera så att pengarna bara rullar runt. En kostnad är alltid en kostnad.

Att flyga reguljärt och använda exempelvis SAS så ofta som möjligt vore ett alternativ.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 4, 2007 08:17 FM

Det mest upprörande med flygandet, som jag ser det, var att precis sådant togs fram, om Danielsson exempelvis, som något klandervärt när det gällde den förra regeringen och för att smutskasta den socialdemokratisa regeringen före valet, sedan gör de själva precis likadant.
De vann valet på att ge sken av att de skulle vara hederligare och mindre extravaganta än den maktfullkomliga socialdemokratiska regeringen, att den var maktfullkomlig därför att den hade suttit så länge. Nu är man lika extravaganta och maktfullkomliga själva, och det efter bara några månader.

Skrivet av: Kerstin datum: februari 4, 2007 12:35 FM

Håller med Annica.
Det där beteendet med flygresorna skapar bara vi och dom-känslor och minskar respekten för politiker.

Skrivet av: Brittis datum: februari 3, 2007 11:11 EM

Det vore billigare om han bodde på hotell när Bromma de nätter innan han ska ut och flyga. Då fick han dessutom sova längre än han kan göra nu.

Skrivet av: Lasse Strömberg datum: februari 3, 2007 08:22 EM

Det ligger nåt i det Kerstin säger men visst sticker det i ögonen på städerskan och bagaren som måste upp i ottan för att tjäna sitt levebröd. Vem bryr sig om om de är utvilade eller inte? Anders Borg gör det garanterat inte.

Skrivet av: Pumans dotter datum: februari 3, 2007 06:45 EM

2 frågor.

1) med tanke på att han jobbar till 20.00 på kvällen och sen ska åka hem hur kan du motivera att han ska vara uppe 0400 tror du att han är en robbot ?


2) var var dina protester så ringholm åkte flyg till fotbollen ?

/C

Skrivet av: caridon datum: februari 3, 2007 06:22 EM

Men i ärlighetens namn så är detta egentligen ingen samhällskostnad för det handlar om pengar som går runt så att säga, kommer tillbaka in i statskassan igen, eller snare, aldrig lämnar den. Om regeringen istället åker med ett privat flygbolag, reguljärflyg ex. kommer vinsten, dvs en del av våra skattepengar att hamna i privata kapitalägares, flygbolagsägarnas fickor :-).

Det var värre med hans skattefusk med barnflickan tycker jag. Där begick han faktiskt en rent olaglig handling, och sedan ljög han dessutom.

Skrivet av: Kerstin datum: februari 3, 2007 04:30 EM