« Skjut, gräv och tig | Startsidan | Lucas »

28 april 2004

Olja, olja och olja

Nu ska jag bli lite konspiratorisk. Det är bäst att jag säger på en gång att detta är mina funderingar och får därmed tas med en stor nypa salt. Jag har inget som egentligen styrker det jag tror. Det hade varit skönt att kunna länka till en url som källa.

USA behöver bensin till alla sin bilar. Priset har ökat drastiskt och det är inte bra, i amerikanernas ögon. De borde komma hit och se vad vi betalar för en liter bensin :). Men hur som helst. Det är oljan som hägrar i sikte när det gäller många av USA handlingar i politiken. Varför skulle de annars agera så irrationellt? Det är handlingar likt det Chadie skrev i går, då hon frågade sig varför Bush gjorde en kovändning när det gäller Israel. Jo, han behöver de amerikanska judarnas röster inför det kommande valet.

USA säger sig ha påtagit sig en roll som ett världsamvete och säger att de ska med alla medel motarbeta terrorismen. Men egentligen är det väl för att de till varje pris vill säkerställa att de får tillgång till olja. USA har inte haft problem tidigare med att samarbeta (till och med uppmuntrat envåldshärskare) med diktatorer. Terror är inget nytt begrepp i historien. Jag tänker bland annat på Argentina och Chile. Terrorism är bara ett nytt ord för terror. Terrorism är en verksamhet som begagnar terror enligt Svenska Akademiens ordlista.

De hävdade med bestämdhet, trots att Blix och andra hade helt andra åsikter, att Irak hade massförstörelsevapen och det i kombination med att Saddam var en diktator var deras incitament att dra igång Irak-kriget. Nu är Saddam borta (många irakier är säkert glada för det och en del inte) och inga massförstörelsevapen har hittats. Men Irak har olja. Så lämpligt att amerikanska intressen tar tag i den biten att olja börjar produceras igen. Därför vill USA till varje pris få lugn och ro i Irak, de har nu deklarerat att de kommer att kvarstanna även efter sista juni. Jag tror inte att de värnar speciellt om det irakiska folket och deras trygghet.

Diktator som diktator. Amnesty släppte nyligen en rapport om brott mot mänskliga rättigheter i Libyen. Men nu tas den libyske diktatorn Muammar Khaddafi emot med öppna armar i EU:s salonger och USA kommer säkerligen snart att komma välkomna honom till Vita huset med öppna armar (kanske lite mer i undansmusslade former). Libyen är en stor oljeproducent, men med sanktioner som hindrar försäljningen av den. Oljan som är viktiga för USA och då passar det som hand i handske att Khaddafi lovar att skrota sina massförstörelsevapen/stoppa framtagningen av dem, samt utlovat skadestånd till anhöriga till offer för Lockerbieattentatet.

Det pågår så mycket bakom kulisserna som vi vanliga medborgare aldrig får veta. Nu blir jag väl sågad jämsmed fotknölarna av mer initerade läsare :).

// Annica Tiger

Annica Tiger april 28, 2004 06:17 FM

Kommentarer

Dom flesta länder/stater/ledare agerar ju ur egenintresse. Måste nog börja se världen som en helhet och agera för allt folks bästa. Lite hippievarning kanske men så tror jag.

Skrivet av: Henrik datum: april 28, 2004 09:58 FM