« Dammsugarpåsar | Startsidan | Måste det vara en kvinnlig partiledare? Just nu? »

6 januari 2007

Kåt, glad och tacksam?

Sportiga Marie
Cornelis Vreeswijk

Emot vederlag för allt obehag älskar hon sin nästa....Hennes mun är röd, men hennes blick är död såsom aska.

Jag tycker att Cornelis låt om Sportiga Marie säger en hel del. Den säger mer än Petra Östergrens nya bok "Porr, horor och feminister".

Feminismens grundidé är att varje kvinna själv ska få definiera sin situation och bestämma över sitt liv. Petra Östergren undrar varför detta inte gäller kvinnor inom porr- och sexbranschen, och varför får man aldrig höra sexsäljarnas egna röster?

Jag ska erkänna att jag inte läst Petra Östergrens bok och den kommer nog inte att finnas på min inköpslista. Men jag har följt debatten och vad jag förstår så har hon i boken valt att ge röst åt kvinnor i boken som bara har positiva inställningar till att sälja sin kropp.

Världens äldsta yrke. Men då får man kanske ha i åtanke att det länge inte fanns något annat sätt att försörja sig på för många kvinnor som blev änkor eller på annat sätt utstötta ur samhället, innan vi blev någorlunda jämställda och kvinnorna kom ut på arbetsmarknaden.

Givetvis finns det lyckliga horor, men det finns olyckliga horor och jag undrar om inte de olyckliga är i majoritet. Det finns säkert olyckliga kassörskor också som inte trivs med sina jobb, men de har i alla fall möjligheten att säga upp sig och byta arbetsplats, alternativt byta till något annat yrke.

Debatten om sex och moral lämnar jag därhän. Vad folk gör i sängen är deras privatsak. Allt som sker via frivillighet är upp till var och en. Men så fort det förekommer tvång är jag tveksam, det gäller barnpornografi, trafficing och kvinnor som tvingas ut i prostitution av olika anledningar. Det kan vara att de måste finansiera sitt drogmissbruk eller att de har en man/hallick som tvingar dem.

Nu vet jag inte om Petra Östergren har en eller flera döttrar, men om hon har det så undrar jag hur hon skulle ställa sig om en eller flera av dem valde att prostituera sig. Det är inte bara ett vägval kantat av rosor. Jag tänker bland annat på Linda Lovelace och hennes bok Skärseld.

Kåt, glad och tacksam.
Varför så många lyckliga horor i medierna?
En läsvärd artikel av Åsa Linderborg.

Louise Eek har strippat och sålt sin kropp
– nu vill hon krossa myten om den lyckliga horan.
Även den artikeln är läsvärd.

Att sälja sex är inte ett jobb i mina ögon. Tänk om a-kassan skulle anvisa platser på bordeller till arbetssökande, främst kvinnor? För det finns få manliga bordeller, jämfört med antalet kvinnliga dito. Att sälja sex om man njuter av det får mer anses som en hobby i så fall.

För dem som inte njuter av att suga av kukar som luktar av gammal smegma eller bli påsatta av män som behandlar dem illa, gör saker med deras kroppar som de inte skulle göra frivilligt om de inte var tvungna - det när min åsikt om att prostitution aldrig kan eller inte bör bli betraktat som ett yrke.

Det vore intressant om Petra Östergren kunde tänka sig att göra några månaders prao inom porr- och sexbranschen. Inte den glamorösa dito, utan exempelvis på Malmskillnadsgatan eller i ett rum där fyra insmugglade lettiska flickor tvingas till prostitution, efter att ha sålts av sina föräldrar eller lurats hit under falska premisser om ett nytt liv och ett bra jobb.

Pretty Women är en film.
Rent av en askungesaga.
Verkligheten något annat.
Porr- och sexbranschen är inte alltid positiv.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 6, 2007 04:55 FM

Kommentarer

Det är aldrig tillåtet att sälja sin kropp.
En människokropp kan aldrig värderas med pengar.
Prostitution går att jämföras med slavhandel.
En hora kan inte bara byta yrke sådär om vi känner henne som "en av hororna på malmskillnadsgatan".
Jag menar HERREGUD vad ska hon ha för meriter? En hora är slav under sin hallick, slav under pengarna och kanske slav under drogerna.
Hon är aldrig fri och hon blir aldrig värderad som en individ med rättigheter. Pengarna som hon tjänar är inte värda en könssjukdom om kondomen spricker, de är inte värda ännu en abort, pengarna är inte värda att uppoffra en kärleksrelation för.

Skrivet av: JagÄrBäst datum: februari 21, 2007 08:04 EM

Tyvärr orkade jag inte läsa hela diskussionen, då jag fick deja vu-känslor av den. Men varför skulle folk tvångshänvisas till bordeller om prostitution blev ett lagligt yrke?

Skrivet av: PhonePhucker datum: januari 21, 2007 12:19 FM

Tack a t,
du satte klarsynta ord på en förfärlig massa tankar som på sistone virlvat omkring i skallen på mig av olika skäl. Såg bland annat trafficing-utställningen i Gbg och har diskuterat frågan, med medelålders medelklass män.. Inget kul kapitel.
Egentligen vill jag bara framföra till dig att det är en stark känsla att inte känna sig ensam med sin ståndpunkt.
Jag har inte läst Petra Ö-boken ännu - men det känns svårt med den brutalliberala, cyniska vågen apropå prostitution, ALLA GLÖMMER TORSKENS ANSVAR, syn på sig själv andra, t ex kvinnor, flickor, barn..
Nu ska prostitutuin verka som om det vore alldeles normalt, ok, ett arbete som vilket som helst att prostituera sig. Underordningen och utsattheten, fattigdomen helt enkelt utraderad! Obegripligt, obehagligt..
Tack också till Louice Eek! Boken rekommenderas.

Skrivet av: Elsmari Rådström datum: januari 9, 2007 04:58 EM

Tack a t,
du satte ord på en förfärlig massa tankar som på sistone virlvat omkring i skallen på mig av olika skäl. Såg bland annat trafficing-utställningen i Gbg och har diskuterat frågan..
Egentligen vill jag bara framföra till dig att det är en stark känsla att inte känna sig ensam med sin ståndpunkt.
Jag har heller inte läst Petra Ö-boken ännu - men det känns svårt med den brutalliberala, cyniska vågen apropå prostitution, ALLA GLÖMMER TORSKENS ANSVAR, syn på sig själv och te x andra, kvinnor, flickor, bann..
Nu ska det verka som om det vore alldeles normalt, ok, ett arbete som vilket som helst att prostituera sig. Underordningen och utsattheten, fattigdomen helt enkelt utraderad! Obegripligt, obehagligt..

Skrivet av: elsmariradstrom@hotmail.com datum: januari 9, 2007 04:54 EM

Att lyckliga horor svämmar över i media är antagligen för att vidna vyer om att horor inte alltid är olyckliga stackare, utan att dom mår som vilken kassörska/lärare/whatever, som helst. En hora kan även precis som vilken kassörska/lärare/whatever som helst även byta yrke, men hon kan, precis som kassörska/lärare/whatever möta motstånd eftersom inte ens s.k. lågstatusyrken som städerska är lätt att få tag på alltid.

Angående trafficking håller jag självklart med dig, att luras till prostitution är inte frivilligt.

Min slutkläm blir hursomhelst att jag är en lycklig hora, så att det är en myt som andra kommentarer påstår är påhitt.

Visserligen är jag en olycklig människa, men jag är sällan så lycklig som då jag vandrar hemmåt från en torsk men penningar på fickan! Olyckan kommer från helt andra håll.

Skrivet av: SKiNHEaD BArBiEdOLL datum: januari 7, 2007 08:20 EM

Att det finns människor, som har en syn som typ Annica T, det måste vi respektera, trots att jag tex inte alls delar den.

Jag utgår ifrån min egen verklighet, som jag förmodligen borde ha kunskap om.

Vad Annica utgår ifrån har jag inte riktigt klart för mig. Kanske de sexsäljare som hon kommit i kontakt med. Om så är fallet, så vet vi väl alla, att de prostituerade som myndigheter, poliser och ideella föreningar kommer i kontakt med, är just de kvinnor eller män som mår dåligt. Att endast utgå ifrån den mörka sidan av en sak, bidrar inte till en nyanserad debatt och ger en skev bild av begereppet.

Inte heller tillför det debatten något, när den ena parten inte VILL se skillnad på svart och vitt, på människohandel och prostitution, på frivilligt och ofrivilligt, yrke och hobby.

Begreppet prostitution är mångfacetterat och det vet de flesta. Människohandel och tvång av tredje part ska överhuvudtaget inte ingå i begreppet. Det finns andra lagar för det.

Ingen, mig vetande,vet hur stor procent den frivilliga respektive den ofrivilliga sexhandeln utgör. Därför är det så dumt, tycker jag att bara ondgöra sig över den ofrivilliga. De som av någon anledning...missbruk, ekonomisk misär etc känner sig tvingade att ta till prostitution för att lösa sitt dilemma, ska naturligtvis ha hjälp om personen nu vill ha det. Men precis som Annica skriver " det som sker på frivillig basis är okej" tycker även jag. Det ska vara var och ens eget beslut hur man själv vill bejaka sitt sexuella behov och om man vill ta emot ersättning eller betala för det.

Annica skriver även om sexkunderna. Har du Annica T någon egen erfarenhet av hur de brukar vara och hur de sköter sin hygein? Eller är det bara så att du egentligen VILL att det ska vara så, för att stärka din övertygelse, som kanhända inte är så jättestark innerst inne?

Skrivet av: Greta Garbo datum: januari 7, 2007 04:37 EM

Jag har aldrig jobbat från gatan men känner en kollega som har varit verksam sedan 1954 och hon har åtskillig erfarenhet av all form av prostitution både den som sker inomhus eller utomhus.

Då det gäller sexuell människohandel så gör jag allt vad jag kan för att motverka denna, se mina fasta sidor om människohandel på min blogg.

Jag försöker också motverka att kvinnor som riskerar att fara illa av att sälja sex överhuvudtaget börjar.

Det var ett kort svar du gav mig och i ditt svar fanns tyvärr inget svar på mina frågor. Vad det är som skulle tvinga mig eller någon annan sexsäljare att dels sälja sex och dels sälja sex under de vidriga omständigheter du målar fram. Vare sig man gör det från gatan eller inomhus.

Jag ber om ursäkt om min teori om varför du skriver som du gör om prostitution inte stämmer. Men lika mycket som att du har rätt att fördomsfullt beskriva prostitution så har jag rätt att försöka hitta ett svar och analysera varför du målar upp den bild du gör.

Jag är inne i branschen och borde dessutom med all logik i världen veta lite mer om vad jag pratar om än någon som själv inte säljer sexuella tjänster.

Skrivet av: Isabella Lund datum: januari 7, 2007 03:56 EM

"Om sedan Isabella vill sälja sex, sin kropp och mår bra av det så är det fine with me. Hon gör det frivilligt. Jag hoppas bara att hon inte en dag råkar ut för en kund som visar sig vara våldsbenägen och vill ha pengarna tillbaka och om han inte får det så kanske han tar till våld.

Sedan det där med hygien syns inte utanpå. Jag hoppas inte att Isabella råkar ut för att komma så långt att kalsongerna åker av och hon nästan kräks av doften av otvättat kön, men tvingas suga av honom ändå för han har ju betalat."

Annica. Det är din blogg. Jag respekterar att du inte vill debattera mer med mig. Men tillåt mig då en sista replik:

Citatet ovan projicerar bilden av Isabella som ett korkat offer. Det är det som jag menar med att "tjäna horstigmat". Sexköpande psykopater finns det säkert. Men sexsäljare har i bästa fall metoder för att urskilja dem och avvisa dem tidigt. Med en avkriminalisering av sexköp kan dessutom samhället inkludera sexsäljarna i sitt beskydd.

Eftersom Isabella förklarade för dig att hon kräver god hygien, så är det verkligen hutlöst av dig att måla upp dina snuskvisioner. Samma gamla socialdemokratiska nonchalans för individ och frihet.

Jag beklagar om du har haft kontakt med psykopatiska män. Det finns ju tyvärr många psykopatiska kvinnor också. Exempelvis bondmoran som tvingade sig på barnhemsbarn från Vidkärrs barnhem när de praktiserade på hennes gård. Och fler kvinnor än män slår exempelvis sina barn. Orättvisa och kalla typer väljer försvarslösa offer. Och det finns förövare av båda könen. Mitt förslag är att vi ger sexsäljarna bättre skydd istället för att måla ut dem som korkade och förvirrade. Tur är väl att de flesta, även sexköpare, är normala människor.

Skrivet av: Tobias Struck datum: januari 7, 2007 03:09 EM

Vi, vilka är vi? Talar du för dig eller talar du för flera?

"vi tolkar ditt egagemang som ett tjänande av horstigmat och den patriarkala kontrollen av kvinnans sexualitet"

Jag har inte skrivit att kvinnans sexualitet ska kontrolleras. Var står det någonstans? Jag skrev som nedan. Står det något om den patriarkala kontrollen? Jag vill inte ens svänga mig med sådana fraser. Tjänande av horstigmat?

"Debatten om sex och moral lämnar jag därhän. Vad folk gör i sängen är deras privatsak. Allt som sker via frivillighet är upp till var och en. Men så fort det förekommer tvång är jag tveksam, det gäller barnpornografi, trafficing och kvinnor som tvingas ut i prostitution av olika anledningar. "

Att sälja sex är inget yrke i ett modernt samhälle. Det vore inte kul om a-kassan skulle hänvisa unga flickor och pojkar till bordellen "Anitas rosa dröm" bara för att de har en plats ledig där. Tar de inte jobbet får de inte längre a-kassa. Det skulle vara tvång om något :-).

Om sedan Isabella vill sälja sex, sin kropp och mår bra av det så är det fine with me. Hon gör det frivilligt. Jag hoppas bara att hon inte en dag råkar ut för en kund som visar sig vara våldsbenägen och vill ha pengarna tillbaka och om han inte får det så kanske han tar till våld.

Sedan det där med hygien syns inte utanpå. Jag hoppas inte att Isabella råkar ut för att komma så långt att kalsongerna åker av och hon nästan kräks av doften av otvättat kön, men tvingas suga av honom ändå för han har ju betalat.

Du frågar: "Annica. Vad förutsätter Isabella som du inte har skrivit? "

Tja, jag tyckte det var en hel del hon förutsatte om mig i sin senaste kommentar. Men du kanske inte läste det ordentligt.

Strunt samma, vi har olika åsikter. Det får man ha. Det skulle vara tråkigt om alla tyckte samma sak. För min del är denna debatt med dig och Isabella inte längre fruktbar, så detta blir mitt sista svar i denna fråga. För kan du/ni inte läsa vad jag skriver i texten eller väljer att tolka det efter eget huvud beklagar jag bara detta faktum.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 7, 2007 02:04 EM

Annica. Vad förutsätter Isabella som du inte har skrivit? Alla är överens här om att trafficking måste bekämpas hårt. Men varför blandar du ihop trafficking med Isabellas handel? Och varför påstår du att hennes handel inte är ett yrke? Och varför tar du inte till dig att hon har något att berätta för dig? Om du blandar ihop saker och kryddar med bilder av smutsiga kukar, våld etc. - så är det klart att vi tolkar ditt egagemang som ett tjänande av horstigmat och den patriarkala kontrollen av kvinnans sexualitet.

Skrivet av: Tobias Struck datum: januari 7, 2007 12:29 EM

Isabella Lund - nu är det du som har fördomar och förutsätter saker som du inte har en susning om.

BTW - du kanske skulle få en annan syn på det hela om du gjorde prao på Malmskillnadsgatan eller i ett rum där fyra insmugglade lettiska flickor tvingas till prostitution.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 7, 2007 07:47 FM

Annica ditt inlägg är fullt av okunskap och fördomar om prostitution.

Det är synd att du inte vill läsa Petra Östergrens nya bok. Porr, horor och feminister är ett gediget verk och bör läsas av alla som intresserar sig för politik, feminism, sex, porr och prostitution. Hur gärna en del säkert vill bortse från dess innehåll och dess budskap så kommer boken att få en genomslagskraft. Inte för att den provocerar utan istället för Petra Östergren på ett elegant sätt lyfter fram fakta och får en att ompröva ens egna åsikter. Även jag, en sexuellt frigjord eskort, blev medveten om fördomar som jag inte trodde fanns hos mig själv. Det är alltid tacksamt att komma till nya insikter, att bli inspirerad till kloka tankar och utvecklas som människa.

Att utgår från en svart och vit debatt om boken eller recensioner med en massa faktafel som den Zoran Algagic skrev i NT ger inte boken rättvisa.

Du skriver... "men de har i alla fall möjligheten att säga upp sig och byta arbetsplats, alternativt byta till något annat yrke." Jag undrar varför skulle jag inte kunna sluta sälja sexuella tjänster, eller varför kan inte även andra horor sluta om de vill?

Jag förstår att du aldrig skulle kunna tänka dig att sälja sex Annica och att du då tänker att du skulle tvingas suga gamla gubbkukar fulla av smeck. Jag undrar vem eller vad skulle tvinga mig att som sexsäljare göra detta? Jag har inte heller lust att suga en kuk som är skitig, vem vill det? Och jag har aldrig gjort det och ser ingen anledning till att göra det heller.

Det är inte så konstigt att Annica skriver som hon gör. För detta är hennes bild av prostitution, hon skulle naturligtvis aldrig kunna tänka sig att sälja sex. Då man själv inte kan förstå att andra, med en annan sexualsyn än den man själv har, kan ägna sig åt att sälja sex frivilligt, utgår man från att all prostitution sker av tvång.

Detta är måhända ett mänskligt sätt att tänka, men resultatet av detta tankesätt är ökade risker och en mängd negativa konsekvenser för en redan hårt utsatt och marginaliserad grupp, sexsäljarna, en grupp som idag inte omfattas av de mänskliga rättigheterna. Kanske är det så bara för att en del inte förmår tänka längre och större, för att vi har olika syn på sexualitet, p.g.a. horstigmat och förtrycket mot den kvinnliga sexualiteten samt den stora faran med att inte vara politisk korrekt i ett hårt samhällsklimat, men frågan är om det är etiskt riktigt att låta detta fortgå.

Skrivet av: Isabella Lund datum: januari 6, 2007 10:10 EM

Annica. Ja, men nu är det faktiskt så att sexhandelns värld har olika dimensioner. Självklart gör funktionen med snabba pengar att många prostituerade blir det på grund av missbruk och hamnar i dåligt sällskap - både med hallickar och kunder.

Men säg att vi skulle legalisera själva köpandet av en sexuell tjänst. Skulle inte chansen då vara att fler prostituerade får ett liv likt Mitt liv som hora? Får vi bort denna handel ur den undre världens grepp, så är mycket vunnet i kampen för mänsklig värdighet.

Att sälja sex är en farlig bransch som det är idag. Säljarna har dålig koll på vad köparna är för några typer och deras beskydd är ofta dåligt. Men visst finns det prostituerade som trivs med sitt jobb, sådana personer som har ordning på sitt liv. Dock skulle jag alltså tro att fler skulle trivas med detta jobb, om sexhandeln lämnade skumrasket.

Skrivet av: Tobias Struck datum: januari 6, 2007 05:18 EM

Tobias - jag har arbetat med prostituerade och anser att jag har en god bild av hur de flesta hade det/upplevde sin situation, egentligen. Jag tror inte det har ändrats radikalt under åren som gått sedan dess. Det är därför jag irriterar mig på denna myt om den lyckliga horan.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 6, 2007 04:22 EM

"Ja, i flera år. Det går inte att jämföra på samma dag. Jag förstår inte ens syftet med din jämförelse."

Hur vet du att det inte går att jämföra? Har du arbetat som prostituerad också? Ta det på rätt sätt, jag menar bara att det är en förutsättning för att du skall kunna vara så säker. Jag har inte arbetat som prostituerad. Men det har faktiskt hänt att jag har haft sex som tack för en kvinnas omsorg. Inte i mitt nuvarande förhållande dock.

Men främst grundar jag resonemanget på bloggen Mitt liv som hora, där en prostituerad beskriver sitt arbete som vänskapliga affärsrelationer där hon ger service mot pengar.

Poängen med min jämförelse: Om det inte är något skamligt eller deprimerande i att torka bajs, ge ett lavemang etc. - varför är det då skamligt eller deprimerande att ge en människa en sexuell utlösning för pengar? Det är ju bara kroppsfunktioner. Kärlekskänslor är inte alltid inblandade i sex annars heller. Jo, detta har med gammalmodiga, patriarkala skambelägganden att göra.

Självklart skall trafficking bekämpas med alla medel.

Skrivet av: Tobias Struck datum: januari 6, 2007 04:09 EM

"Har du någon gång arbetat som vårdbiträde inom demensvården?"

Ja, i flera år. Det går inte att jämföra på samma dag. Jag förstår inte ens syftet med din jämförelse.

"Så länge ingen tvingar dem, så bör deras beslut få vara just deras beslut."

Ingen har sagt något annat, i alla fall inte i texten ovan. Men att påstå att horor är lyckliga överlag är nog en sanning med modfikation. Det är en myt. Kvinnor är väldigt bra på att spela kåta och simulera orgasm bara för att tillfredställa mäns ego, fast de flesta sexköparna skiter nog fullständigt i bådadera, de är bara ute efter att stilla sin kåthet.

Allt som sker på frivillig basis är helt okey. Men det är inget yrke i ett jämställt land. Det får mer väl anses som en hobby för dem som får utbyte av det. De är nog lyckliga, men boken tycks bara fokusera på dem och glömmer bort alla andra som inte överensstämmer med myten om den lyckliga horan.

De som tvingas till det, av det ena eller andra skälet är nog inte så lyckliga. De blir knappt ens kåta, än mindre får de orgasm, utan vill bara få det överstökat så fort som möjligt.

Definitivt nej när det gäller utnyttjande av barn i sex/porrsammanhang och trafficing. För det kan väl ingen tycka är okey?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 6, 2007 03:55 EM

Björn. Om jag säljer en tjänst till dig, så utnyttjar du alltså mig bara för att det är en sexuell tjänst? Varför då? Varför utnyttjar du mig inte när du köper en tjänst som går ut på att jag torkar bort löst bajs från dig och ditt golv? "Utnyttja" kanske inte ens är frågan här? På en fri marknad fungerar det helt enkelt så att det som är eftertraktat kan prissättas högre och du får sälja det som du kan sälja. Vi kan lika gärna kalla det ett "utnyttjande" när den enda glassförsäljaren på en het semesterstrand trissar upp sina priser, som vi kan kalla det ett "utnyttjande" när en kund prutar ned en desperat försäljares priser. Låt marknadens aktörer få spela sitt spel i dess olika dimensioner, så länge de inte använder våld, stölder, förtal och bedrägerier. Då får du minimal kapitalförstöring och maximal värdeproduktion, vilket genererar den breda välfärd som minskar risken för fattigdom och desperation.

Om du tycker att det är så hemskt att det finns kvinnor och män inom sexhandeln somså desperat behöver snabba pengar till sitt älskade heroin att de låter sig förnedras för stålarna, så tyck det då. Men det blir inget fritt samhälle om du lägger dig i det. Det blir ett moralistiskt förmyndarsamhälle. Om du vill ha det, så visst, kör ditt race. Men kalla det inte fritt.

Om både narkotikahandeln och sexhandeln var Illegala och fria, så skulle inte den handeln styras av ickestatliga våldsverkare. Och säljarna skulle ha samma slags skydd som andra säljare. Motståndet är 100% moraliserande.

Och nu är jag förbannad: Om inte horor stigmatiserades av konservativa och dumstämplades av vänstern, så skulle inte svenska lärare och föräldrar skylla sexuella trakasserier på offrens klädstil och sätt! Glin som tafsar och kallar unga flickor för "horor" borde inte ha något skydd av sådana banala diskurser. De borde utlämnas till kalla och rena principer om individens frid och frihet i ett samhälle med rättvisa konsensus, i ett kosmos utan någon patriarkal Gud.

Skrivet av: Tobias Struck datum: januari 6, 2007 01:24 EM

Tobias: Vad har stycket med demensvården med detta att göra? Det ena handlar om att vårda människor, det andra om att utnyttja människor. Att se skillnaden däremellan är grunden för att kunna skapa ett fritt samhälle.

Skrivet av: Björn datum: januari 6, 2007 12:52 EM

Visst är det ett gammalt "yrke", det är slaveriet också. Inget av den är att rekomendera, båda bygger på olikjämn makt som är en förutsättning för dess existens.

Skrivet av: Björn datum: januari 6, 2007 12:45 EM

Annica. Tack för denna mosaik av stereotypa argument mot legalisering av sexhandeln. Ditt resonemang präglas av sedvanlig sammanblandning av olika företeelser inom sexhandeln och anspelningar på döttrars val, mäns makt, våld, äckliga kukar etc.

Har du någon gång arbetat som vårdbiträde inom demensvården? Det har jag. Flera omgångar. Bajstorkningen har många dimensioner. Är bajset löst, så kan du halka i det när du försöker hjälpa. Du kan få en örfil av den skrämda vårdtagaren där du ligger. Inte så kul. Men det skall du bara acceptera. Det krävs "empati" i detta yrke, säger din chef. Och ingen skulle moralisera över varken vårdbiträdet eller vårdtagaren eller chefen. Den är alla "normala" och OK.

Personligen vill jag legalisera sexhandel, men jag vill å andra sidan att samhället skall ha tydligare regler och program för att skydda individens frid - och jag menar alla slags människoindivider. Naturligtvis skulle det inte plötsligt bli OK att tvinga människor till saker, kidnappa dem eller förutsätta att de arbetar under hälsovådliga förhållanden - bara för att sexhandeln legaliseras. Tvärtom skulle det ju bli lättare att skilja ut trafficking från etiskt försvarbar sexhandel. Den etiskt försvarbara sexhandeln skulle kunna hateras på kontrollerade bordeller, där både män och kvinnor är köpare säväl som säljare.

Sex är en biologisk funktion, kraftigt romantiserad och tabubelagd i kulturen. Men alla som har en sexualitet behöver uttrycka den för att må bra. De som kan tänka sig att sälja sexuella tjänster måste inte försvara detta inför dig. Så länge ingen tvingar dem, så bör deras beslut få vara just deras beslut.

Skrivet av: Tobias Struck datum: januari 6, 2007 12:40 EM

'Lyckliga horor' är en väl inarbetad myt. Det är jag hundra procent övertygad om.

I början kan nog en del tänka att det är ett snabbt sätt att tjäna pengar, sedan är det kvinnan som blir pengarnas tjänarinna och pengarna tar över och bestämmer. Vanan att kunna skaffa pengar 'snabbt' tar över och sedan kommer det andra i kapp.

Allting har ett pris och att vara prostituerad kostar mycket.

Ja, det skulle vara intressant att läsa Petras åsikt efter minst ett år bland 'lyckliga horor'....!

Skrivet av: Monica datum: januari 6, 2007 09:28 FM

"Det vore intressant om Petra Östergren kunde tänka sig att göra några månaders prao inom porr- och sexbranschen. Inte den glamorösa dito, utan exempelvis på Malmskillnadsgatan eller i ett rum där fyra insmugglade lettiska flickor tvingas till prostitution, efter att ha sålts av sina föräldrar eller lurats hit under falska premisser om ett nytt liv och ett bra jobb."


Det vore intressant att se om en köttätare kunde tänka sig några månader prao på ett slakteri - inte ett sådant där glamoröst slakteri utan...

Skrivet av: Henrik datum: januari 6, 2007 08:59 FM