« Åt dem som har skall varda givet | Startsidan | Ingen strejk i påsk! »

28 mars 2007

Anders Borg - de rikas Robin Hood

Det har i många år sagts att för att vara säker på att få en pension som går att leva på bör alla ha ett eget privat pensionssparande.

Istället för att uppmuntra till detta så väljer regeringen att försämra avdragsrätten för pensionsspararna. Nej, nu ska de vara de som betalar för sänkt förmögenhetsskatt.

Det är 225.000 som betalar förmögenhetsskatt.
Hur många kommer att drabbas av den försämrade avdragsrätten?

Jobben kommer inte att växa upp som svampar ur jorden bara för att förmögenhetsskatten avskaffas. Snick snack säger jag. Det är inte många nya jobb som kommer att genereras, men det är 225.000 som får en hel del pengar av Robin Hood, det vill säga Anders Borg. Fast han kanske inte har sett Robin Hood på film eller TV? För Robin Hood hade ju andra intentioner med sitt agerande.

Detta är bara en logisk fortsättning
på det jag skrev i går.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 28, 2007 07:29 EM

Kommentarer

Om man vänder ut och in på borgarnas finanspolitik, så börjar man (igen)tydligt se att allt de säger sig vara mot och vill avskaffa, istället i verkligenhet blir tvärtemot. Exempelvis ogillar de bidrag och avskaffar mer eller mindre inkomsförsäkringskydd, samtidigt som de istället gjort så till om med högavlönade bidragsberoende! (jobbavdraget är ju ett skattebidrag).
De lyckas alltså ÖKA bidragsberoende i Sverige, så även högavlönade behöver bidrag och ju mer dessa tjänar, desto mer i bidrag!
Jag börjar allvarligt undrar över hur Anders Borg ska klara alla ökade bidrag när löneavtalen också blir klara för de högavlönande. Spricker måntro skattebidragsbudgeten ?

Skrivet av: Viveka datum: april 1, 2007 09:02 EM

Alla ska med! Även de rika!
Så att allla vi andra kan ta del av deras rikedomar och göra alla rika.

Det är mycket enkel matematik för ALLA utom socialister och kommunister...

Skrivet av: Antimannen datum: mars 30, 2007 02:52 FM

Aqurette
glömmer att de rika inte har arbetat ihop de pengar som anses vara deras, alldeles på egen hand. Det mesta har slitits ihop åt dem av anställda som arbetar inom företagen. Han glömmer att utan arbetande människor skulle de här gubbarna vara betydligt fattigare. Han tror att det finns någon slags Gud som tilldelat de rika ett mycket högre värde, och därför ska de tjäna mycket ha mer än alla andra på andras arbetsinsatser och de som blir sjuka eller arbetslösa har Gud utmönstrat och därmed ska de få svälta ihjäl.
Eller så förstår han inte alls hur samhället fungerar.

Skrivet av: Kerstin datum: mars 29, 2007 09:11 EM

Allt regeringen gör just nu är inriktat på en sak - krossa välfärden och skapa ett samhälle likt USA. Att så många som tror på ett rättvisare samhälle fortfarande går på deras retorik är skrämmande.
Jag håller med dig Annica, ingen fattig vinner på detta förslag. Klyftorna ökas på, precis enligt planerna!

Skrivet av: ilse-marie datum: mars 29, 2007 07:57 EM

Hög och låginkomstagare - var går egentligen gränsen idag? Är man en låginkomstagare om man tjänar säg 20000 i månaden? Och var blir man en äcklig utsugande kapitalist, då? 37000? Eller 43500? Mycket man skall få i det S märkta samhället tycker jag? Jag vill ha och jag vill ha och vi måste få och så vidare.

Skrivet av: TomS datum: mars 29, 2007 04:23 EM

C. L. K. Aqurette - det man inte vill förstå eller kan förstå förstår man inte. So far har det mesta gynnat höginkomsttagarna. De med låga inkomster kanske, kanske får sin tusing 2009, se vad jag skrev i förra inlägget. Är inte det lite fel? Borde det inte vara tvärtom? Att de som behöver tusingen bäst får den först?


Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 29, 2007 03:36 EM

Fakta är att staten tar pengar från alla med inkomst eller förmögenhet men att regeringen nu valt att ta lite mindre från dem som betalar mest. Hur du får detta till att regeringen ger pengar till de rika förstår jag inte.

Skrivet av: C. L. K. Aqurette datum: mars 29, 2007 08:23 FM

"Legenden handlar om Robin Hood vars princip att ta från de rika och ge till de fattiga." Jag har lite svårt att dra paralleller med Anders Borg. Jag tycker han tar från de fattiga och ger till de rika, i alla fall så här långt. Det är skamligt att den där tusingen kanske, kanske den även tillfaller låginkomsttagarna först 2009. Det är långt dit. Det hinner hända mycket.

Carina - det går lite trögt, jag har nog gett upp projektet tills i höst.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 29, 2007 06:22 FM

"Fast han kanske inte har sett Robin Hood på film eller TV? För Robin Hood hade ju andra intentioner med sitt agerande."

Hade han? Sist jag kollade så handlade Robin Hood om att ta pengar från staten och ge tillbaka till skattebetalarna. De "rika" i legenderna är alltså inte någon borgarklass som arbatat sig till en förmögenhet utan det är de som blivit rika av statens skatteuttag. Robin Hood är och har alltid varit en kämpande nyliberal.

Skrivet av: C. L. K. Aqurette datum: mars 29, 2007 05:55 FM

Det lustiga är ju att sossarna redan har prövat det där, att låta de rika bli rikare för att de skulle investera mer i Sverige och generera fler jobb, så att deras rikedomar sipprade ner till vanligt folk också. Dels har de rika fått lägre skatter, dels har de sluppit ifrån arvsskatten under socialdemokraterna. Men de rika har i alla fall inte investerat fram fler jobb i Sverige.
Fast nu ska det väl lossna, eller? När de också ska få billiga pigor och drängar!

Skrivet av: Kerstin datum: mars 28, 2007 10:15 EM

Jag tror på sänkt förmögenhetsskatt, trots att jag är väldigt socialt inriktad.

Avdragsrätten för pensionen drabbar ingen fattig om man betänker att 12000 är 1000/månad. Har du råd att avvara den summan i pensionssparande varje månad så har du ekonomi och tillhör rimligtvis inte dom med minst medel. Dom som har råd med ännu mer i egna pensionsavsättningar får inte dra av den delen, det är inte dom fattiga som drabbas.

Får vi mer pengar som snurrar i Sverige så genererar det mer skatter för köpkraften ökar, investeringarna ökar osv, på sikt kanske fler jobb. Dom med pengar väljer att satsa pengarna här i stället för att fiffla ut dom på det ena eller andra sättet och det tjänar Sverige på.

Andra saker regeringen gjort slår oerhört hårt mot dom som lite har och det är fördjävligt men detta tror jag på.

P.S. Har det gått något med uppdateringen? D.S

Skrivet av: Carina datum: mars 28, 2007 09:34 EM