« Upp redan klockan 05.00? | Startsidan | Anders Borg - de rikas Robin Hood »

27 mars 2007

Åt dem som har skall varda givet

Alliansens vallöfte till låginkomsttagarna blev egentligen ett klipp för höginkomsttagarna. Alla som arbetar ska få en tusenlapp över i plånboken. Var det inte så det utlovades? Jag misstänker att det gav en och annan röst. Hur många är inte besvikna i dag?

Av en tumme blidde det en tummetott!

Saxat ur gårdagens Metro.

Finansminister Anders Borg har utlovat att tre fjärdedelar av regeringens jobbavdrag ska gå till låg- och medelinkomsttagare. Men i verkligheten går 60 procent av jobbavdraget till den rikaste tredjedelen av befolkningen. Det visar en granskning av regeringens skattepolitik som Metro genomfört i samarbete med samhällsmagasinet Tromb.

När regeringen presenterade sitt jobbavdrag i början av året var beskedet mycket konkret. ”Det är främst låg- och medelinkomsttagare som tjänar på jobbavdraget, 30 av jobbavdragets 40 miljarder går till dem med de lägsta inkomsterna.”, skrev finansministern i en debattartikel och ett pressmeddelande. Men nästan två tredjedelar av jobbavdraget – drygt 23,6 miljarder kronor – går till den rikaste tredjedelen av befolkningen.

Medelinkomsttagarna får nöja sig med hälften (12,8 miljarder kronor) och den fattigaste tredjedelen av befolkningen får sammanlagt 3,4 miljarder kronor att dela på. Det visar en undersökning av skattesänkningens effekter som gjorts med hjälp av statistik från SCB, Skatteverket och Riksdagens utredningstjänst. Bland låginkomsttagarna finns bland annat varannan ung svensk upp till 29 år, och en stor andel invandrare, studerande, deltidsarbetande och pensionärer.

Läs gärna längre ned i artikeln hur de manipulerar med siffrorna. De kan inte leva i samma verklighet som jag och många andra gör. De lever högt upp i det blå och är blåare än blått, vårt kära nya arbetarparti *ironi*.

I dagens Metro kan man även läsa om att den tredjedel av Sveriges befolkning som är låginkomsttagare (inkomst 0-143500) går back med minus 0.68 procent. Än är inte flera besparingsåtgärder inräknat i kalkylen. De besparingarna kommer att drabba låginkomsttagare och medelinkomsttagare.

Jag tog en skämdump på grafiken i Metros pdf-upplaga för i dag. Misstycker Metro hoppas jag att de hör av sig. Jag tyckte att bilden säger allt, men än tusen ord.

Total inkomsteffekt 2007
Skärmdump Metro 27 mars, grafiken gjord av Ola Gustafsson

Nya arbetarpartiet? Jag har ju redan när de lanserade namnet på sitt nya moderata parti undrat över hur sjutton de kan ha mage att kalla sig ett arbetarparti. Nu går det upp ett Liljeholmens, Sveriges nya arbetarparti för arbetare som är höginkomsttagare – närmare ett arbetarparti än så kan de inte komma. Det visar deras attityd mycket tydligt.

Under 2009 kommer inte sysselsättningen att fortsätta växa på samma sätt.
– Löneökningstakten bromsar sysselsättningstillväxten under 2009, säger Anders Borg.

Anders Borg tycker nog inte om årets avtalsrörelser. Direktörerna får miljoner efter miljoner i löneökningar, i bonusar och annat smått och gott. Fel, stort och gott. När vanliga arbetare kräver en rimlig lön att leva på – ja, då blir det andra ord i skällan.

Andra bloggar om:
, och

Update:
På nyheterna hörde jag att kanske år 2009 blir det en tusing till alla. Min åsikt är att de börjar i fel ände. Det är låginkomsttagarna som behöver den där tusenlappen mer än några andra. Det är fortfarande omvänd Robin Hood-politik i mina ögon.

När jag hör vad de beskriver är det ofta det det handlar om. Skillnaden på ett liv som inte går ihop och ett som är bättre kan vara en tusenlapp i månaden.

Det var ganska ”roande” att att Reinfeldt kommit till insikt om att låginkomsttagarna har det svårt först när han träffade dem IRL *ironi*.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 27, 2007 10:17 FM

Kommentarer


....någon som väntat sig något annat.....?

Skrivet av: MickeH datum: maj 23, 2007 11:26 EM

och som ett brev på osv kom då mina uppgifter från PPM. Hm en miljon. Ja, såsom varande i strokepostalt tillstånd så vore de pengarna eller varför inte en bråkdel därav till nytta nu och inte när jag då fyllt 65 vilket jag naturligtvis inte har någon som helst anledning att osv.
"Såsom varande". eller varför inte såsom ickevarnade. Tål att grunna på.
Och Annica. Har du inte ännu förstått? Förstått min ironi över det jag skrev om ryska kvinnor?

Skrivet av: Ulf Krona datum: mars 28, 2007 04:22 EM

Haha, men förmögenhetsskatten ska avskaffas först!( Fast det hade även sossarna planer på.) Det sipprar ju ner mer till de fattiga genom att de rika blir ännu rikare, enligt teorin. Vet inte, men de kanske lägger en hel krona istället för en femtioöring i Frälsningsarmèns sparbössor då?

Skrivet av: Kerstin datum: mars 28, 2007 12:06 FM