« Begynnande senildemens ;-)? | Startsidan | Nu får Citymail ta sig själva i örat! »

20 februari 2007

Alla ska med sas det i valrörelsen

Det verkar i vissa fall ha motsatt effekt, nu när valet är över och Alliansen fick vad de ville ha - makt. Plusjobb som garanterats fram till pensionen dras nu in och många drabbas hårt. Hur lätt är det att få jobb om man är 60?

1 januari trädde alliansregeringens nya regler för plusjobben i kraft. Och i dessa är plusjobbare som fyllt 60 år bara garanterade jobb i 24 månader från det datum då anställningen påbörjades.

För egen del tycker jag att det är oförskämt att ändra på redan utlovade löften. Det finns 1150 andra plusjobbare, också de över 60, som drabbas av denna nya regel. Det kan tyckas få, men för varje individ av dessa 1150 är det ändrade regelverket med all sannolikhet en enorm omställning och en större otrygghet i vardagslivet.

Jag kan acceptera nya regler, men inte att de som går på gamla regler ska drabbas - speciellt i fall som detta då det handlar om arbetskraft som har minimala chanser att få jobb på en ungdomsfixerad arbetsmarknad. Helst ska den som eftersöks till ett arbete vara högst 25 år, ha 10 års livserfarenhet och en akademisk examen - det är en kombination som är lite svår att få ihop. Men ni förstår kanske vad jag menar?

A-kassorna upplever ett stort tapp. Jag misstänker att en del även passar på att gå ur facket för att spara ytterligare några kronor. Alliansen tycker säkert att det är bra, det blir lättare för dem att genomföra sitt systemskifte om facket försvagas.

Transport har inte redovisat sina siffror än enligt artikeln. Det kan nog kanske bero på att där är tappet mycket stort. Transport hade redan höga avgifter innan och nu är de rent av otroliga, ja - jag har kikat på ett lönebesked och sett det själv med egna ögon. Den där tusenlappen som alla skulle få, vilket inte stämmer för alla får den inte, täcker med knapp marginal Transports fackavgift och A-kasseavgift.

Chockhöjd avgift – då tredubblas antalet avhopp. Flykten från a-kassorna har börjat. Under januari begärde drygt 48000 medlemmar utträde – närmare tre gånger så många jämfört med förra året.

Arbetsmarknadsministern är inte oroad. Nej, skulle inte tro det.

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 20, 2007 11:26 FM

Kommentarer

Nej, jag har precis köpt en usb-pinne på 1GB. *ironi*

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 4, 2007 12:01 EM

Lider du av dåligt minne, Annica?

Det var (S) som körde med "alla skall med" och inte Alliansen. Problemet för (S) var att ingen trodde på dem! Att Alliansen sedan inte uppfyller (S9 vallöften är ju något som de skall kritiseras för... **ironi**

Plusjobben är ett (dåligt) skämt och fyller ingen som helst funktion. Detta eftersom det dels helt enkelt är ytterligt få som anställdes på de vilkoren samt som jobben är direkt förolämpande både för den som får och den som tar emot dem.

A-kassorna tappar enligt (mer) trovärdiga undersökningar ca. 0.8 procent. Detta sedan siffrorna korrigerats och jämförts med motsvarande period förra året. Stort tapp, right...

Skrivet av: Minne? datum: mars 3, 2007 08:44 EM

Bra länkar Ali! Ja, Katharina vi är bara i början av systemskiftet, det är 3 och ett halvt år kvar innan det är val igen. Det hinner hända mycket och lär komma att hända mycket under tiden.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 21, 2007 08:13 FM

Ja, alliansen visar tydligt var deras sympatier ligger. Sänk förmögenhetsskatten och se till att studenter inte har råd att vara med i akassan... härliga tider *ironi*

Skrivet av: Katharina datum: februari 21, 2007 12:09 FM

De indragna plusjobben för äldre säger verkligen en del om regeringens prioriteringar och världsuppfattning.

Josefin Brink (v) har ställt en interpellation i frågan:
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dtyp=i&rm=2006/07&nr=279&dok_id=GU10279

Och skrivit bra om det (och annat) på sin blogg:
http://josefin.brink.riksdagsvanstern.org/2007/02/logner_och_sabotage.php

Skrivet av: Ali Esbati datum: februari 20, 2007 08:38 EM