« Bilen har fått veta att den lever i dag | Startsidan | Vintersolståndet »

21 december 2006

När kommer svekdebatten?

Mera "så var det då"!

Regeringen har ändrat sig när det gäller utformningen av skattelättnaderna för hushållsnära tjänster.

När det så omdebatterade förslaget om pigavdraget, ursäkta det heter visst "hushållsnära tjänster" om jag ska vara korrekt, fördes inför valet sa borgarna att skattereduktionen skulle ligga på företagen. Många företag såg ljuset i tunneln. Men så var det då.

Tanken är nu att det är den som köper tjänsterna som ska få dra av halva kostnaden i deklarationen, säger finansminister Anders Borg till Rapport...Företag i branschen befarar att hushållen kommer att tycka att det är krångligt att spara kvitton, men Borg delar inte den oron.

Jag tror inte att problemet ligger i att folk kommer tycka att det är krångligt att spara kvitton. De flesta lär inte ha råd att köpa dessa tjänster. De som har råd, de har nog inga problem att spara kvitton, för de är vana att så göra inför sina deklarationer, som säkerligen innehåller en hel del andra avdrag. Maxtaket på avdrag är 50.000 kronor per person och år. Det är ungefär en tredjedel av vad en låginkomsttagare tjänar, innan skatt.

Mycket nya jobb skulle skapas genom detta pigavdrag lovades det före valet. Det lär nog inte röra sig ens om ett tusentals nya jobb inom den sektorn. Nu fick fler väljare lång näsa.

Riksdagen har nu godkänt den borgerliga regeringens förslag om sänkta ersättningsnivåer för arbetslösa och höjda avgifter till a-kassan...Riksdagen beslutade också att dra ned på arbetsmarknadsprogrammen och att avskaffa flera anställningsstöd.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har fortfarande inte kunnat ge ett rakt besked hur sänkta A-kassaersättningar och försämrade villkor för arbetslösa ska skapa alla dessa jobb som utlovats. Han har i alla fall inte sagt det rakt ut, vad jag misstänker och som styrks i ledaren nedan. En huggsexa för arbetsgivarna. För de arbetslösa lär inte livet bli bättre, men deras väl och ve verkar inte Sven Otto Littorin och regeringen bry sig om.

Det som är viktigt för dem är att sänka skatterna via omvänd Robin Hood-politik och nedmontering av det svenska folkhemmet, sälj allt som säljas kan, privatisera allt som privatiseras kan och en sköt dig själv och skit i andra mentalitet som jag starkt ogillar, det kallas visst individens valfrihet eller frihet för individen. Ja, för vissa kanske, men knappast för flertalet.

Sänkt A-kassa skapar inte jobb.

Jag blir bara ledsen över allt som sker nu.

Jag hoppas att alla som röstade på borgarna och nu börjar få kalla fötter lär sig sin läxa. Den bakläxan drabbar oss alla andra också.

Andra bloggar om:
, , , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger december 21, 2006 05:43 EM

Kommentarer

Niklas - jag skriver inte och antyder inte heller att de som inte har några hundralappar över har problem med att "spara kvitton". Du skruvar till det hela. Men det är alltid betraktarens ögon som läser, men jag kan garantera att det du läst in i texten är inte vad jag menat.

"Jag hjälper folk med saker på mitt jobb, andra hjälper mig med saker på deras jobb. Alla parter gör det frivilligt och får en ersättning som de accepterar."

Låter mer som byta tjänster med varandra, utan att ens några kvitton behöver sparas. Men jag misstolkar kanske dig?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 22, 2006 11:27 EM

"De flesta lär inte ha råd att köpa dessa tjänster. De som har råd, de har nog inga problem att spara kvitton"

Alltså, de allra flesta familjer skulle ha råd med några timmars städhjälp per månad. Att antyda att "de flesta" inte har några hundralappar över är bara löjligt. Och att antyda att de som inte har några hundralappar över har problem med att "spara kvitton" finner jag mest nedlåtande.

Vad är problemet? Jag hjälper folk med saker på mitt jobb, andra hjälper mig med saker på deras jobb. Alla parter gör det frivilligt och får en ersättning som de accepterar. Den här von-oben attityden där man tror sig veta bättre än de parter som är inblandade är, i mitt tycke, rätt trist.

Skrivet av: Niklas datum: december 22, 2006 08:43 EM

Ett bra sätt för vanligt folk att få ta del av avdragen är att helt enkelt byta kvitton med sina vänner.
Jag skriver en räkning till dig på gräsklippning på 5000 kr du skriver en räkning på 5000 för städning till mig, sen skickar vi in det till skattemyndigheten och får pengar tillbaka.
Enda sättet för regeringen att stoppa ett sånt betende är att förbjuda privatpersoner att göra avdraget :-)
Eller att det krävs F-skattsedel för att man skall få göra det, men då får vi väll skaffa F-skatt all i hopa.

Skrivet av: Sonny datum: december 22, 2006 07:53 FM

Att Aliansen hade detta som vallöfte att
sänkta A-kassaersättningar och försämrade villkor för arbetslösa ska skapa fler jobb!
Det är konstigt att någon ö.h.t kan gå på ett sådant uttalande!? (Det måste ha varit många eftersom Aliansen nu sitter i Regeringen).
Det är ju samma som att försämrade villkor på Sjukförsäkringen gör fler människor friska! Det låter lika ologiskt!
Littorin kanske menar att alla dom jobben infinner sig så snart det kommer att finnas soppkök på lite olika ställen i sammhället,att det då behövs folk som jobbar som Soppkökspersonal!?
Låt oss säga så där för en 30kr tim.
Det skulle vara något för den gigantiska arbetslösheten bland dom unga t.e.x!

Skrivet av: T Lindholm datum: december 21, 2006 09:06 EM