« Lågenergilamporna kontra kremeringar | Startsidan | Jag glömmer ju alltid de däringa etiketterna »

22 mars 2007

Vi struntar i hur du mår, bara du kan jobba på.

Jag har sett annonserna i TV4 som Försäkringskassan har gått ut med. Deras nya slogan är:
Vi frågar inte hur sjuk du är, utan vilken arbetsförmåga du har.

Saxat ur Dagens Media:

Försäkringskassan lägger 15 miljoner på tv-reklam. Den nya regeringen har proklamerat stramare ramar för myndigheternas marknadsföring. Lika fullt startar Försäkringskassan 6 november en mångmiljonkampanj.

Själv tycker jag att det är en ren förolämpning mot dem som verkligen är sjuka. För mig låter det mer som:
Vi struntar i hur du mår, bara du kan jobba på.

Det finns en obehaglig ton här. En sjuk människa som via tv:n får veta: Vi bryr oss inte om hur sjuk du är!

Jag tycker att Försäkringskassan kan ta dessa 15 miljoner och göra fler hembesök, speciellt hos misstänkta bluffare, exempelvis de som jobbar men tar ut pengar för sjukt barn eller de som jobbar fast de är sjukskrivna. Läkare som är uppenbart benägna att sjukskriva patienter (vem vet - kanske mot betalning) bör kunna sättas under luppen.

Men de som är sjuka på riktigt, låt dem för sjutton vara sjukskrivna utan att bli jagade av försäkringskassans handläggare och deras läkare, som gör utlåtande utan att ens träffa patienterna. De måtte ha gått en kurs i att spå eller lägga tarotkort. Deras utlåtanden är ibland skrämmande. De anser bevisligen sjuka människor helt arbetsföra, trots flera andra fullt kompetenta läkares utlåtanden, som verkligen träffat patienten.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 22, 2007 04:31 EM

Kommentarer

Har kommenterat eländet så mycket på min blogg, så jag nöjer mig med att lägga ut några länkar.

http://www.forkrankningskassan.se/forum/index.php

http://www.vlt.se/artikelmall.asp?version=326538

http://tinyurl.com/2y8s2r

Skrivet av: Hannelore datum: mars 23, 2007 06:54 EM

Du har så rätt! Jag känner samma sak när jag ser reklamen. Det viktiga borde ju vara att bry sig om hur någon mår.

Skrivet av: Siram datum: mars 23, 2007 01:49 EM

Bo Blomberg uttrycker det som jag också tycker.

Det finns fall där försäkringskassan begår grova övertramp, där människor som är så sjuka att de absolut inte kan jobba mister sin ersättning.

I de flesta fall så fungerar det bra, de som är sjuka får den ersättning de ska ha utan några ifrågasättande.

Jag tror man gör människor, företag, samhälle en otjänst genom att inte se den friska delen. En hel del av de som är sjukskrivna på heltid, anser just som Bo skriver, att de både kan och vill jobba på deltid. Den biten ska det också fokuseras på. Ett problem, som Bo också tar upp, är att det finns för få anpassade jobb. En bättre arbetsmarknad hade troligen också minskat sjukskrivningarna ordentligt.

Skrivet av: Åsa datum: mars 23, 2007 06:49 FM

Lilla Antimannen, har du pejl på om de är friska? De som sjukpengen drogs in på menar jag. De kanske går och lider och jobbar och har ett helsike just nu. Vem vet? Men du är ju anti mot allt. Finns det något du tycker är positivt överhuvudtaget?

Läste du artikeln jag länkade till. Tänkvärt.

"En kvällstidning berättar om mannen som inte var tillräckligt sjuk ens när han var död.
Han hade försökt få sjukersättning i ett år. En tumör på vänster lunga tryckte på den högra. Mannen avled på nyårsdagen. Den tredje januari kom brevet från kassan med beskedet: Ingen rätt till sjukpenning."

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 23, 2007 05:29 FM

Bli politiker. Det är ett anständig sätt att bidragsparatisera.

Skrivet av: Utrikesministern datum: mars 23, 2007 12:40 FM

Visst, tonen kan nog kännas usel för den som verkligen är så sjuk att han/hon inte kan jobba alls, men jag har sett uppgifter tidigare att ca 50% av dom sjukskrivna o "förtidspensionerade" (eller vad det heter nu för tiden) anser att dom visst kan jobba till en viss del. För alla dessa måste det väl vara positivt att man försöker se till denna "friska" del, i stället för att sätta den "sjuka" delen först. Sen är det ju en annan femma att det måste finnas jobb där man kan gå på "halvfart" också och den sortens jobb finns inte alls i den utsträckning som skulle behövas...

Skrivet av: Bo Blomberg datum: mars 22, 2007 08:56 EM

"Drygt hälften av dem som hade anställning före sjukperioden började jobba igen sedan sjukpenningen drogs in." - SVT Text

Säger ganska mycket om vad det är för personer som är sjukskrivna och hur de behöver motiveras för att fungera i samhället...Tycker du inte, Annica?

Skrivet av: Antimannen datum: mars 22, 2007 07:46 EM

Det är en ren förolämpning att du tycker att friska människor ska fortsätta pacificeras av bidrag istället för hjälpa till att stärka allas välfärd.

Usch, vilken hemsk mentalitet. Tur att ni är ett snabbt utdöende och självutplånande släkte...


Skrivet av: Antimannen datum: mars 22, 2007 07:14 EM