« Varför ska de krångla till allt? | Startsidan | Hårddisken är kaputt på nya datorn »

15 december 2006

Kvinna tvingades gå till akuten - dog i tunnel

Hjärtat är navet i kroppen. Du kan klara dig utan en fungerande hjärna, vilket bevisas gång på gång IRL och på nätet, om jag får vara lite ironisk.

Men om hjärtat börjar krånga eller slutar att slå är det kört. Detta har jag skrivit om många gånger förut, det börjar bli lite tjatigt. Kvinnor får sämre vård när det gäller hjärtsjukdomar och hjärtinfakter, samt andra sjukdomar.

Läkarna är inte observanta på att kvinnors symptom ibland skiljer sig från männens dito, därför att männen är normen när det gäller både läkarvård, forskning och mediciner.

Smärtor i bröstet och strålande värk i ena armen och handen är något som till och med jag skulle ta på allvar som lekman, oavsett patientens kön. En medicinskt utbildad ska inte kunna missa eller negligera dessa symptom.

Men detta som hände med kvinnan som sökte vård med likadana symptom på hjärtinfarkt som männen ofta har, fick mig att återigen fundera på det faktum att männens symptom verkar tas på mer allvar.

Jag undrar om en man hade skickades vidare till akuten till fots? Varför sattes inte behandlingen igång på en gång på vårdcentralen? Varför tvingades hon att gå till akutmottagningen via kulvertsystemet, när hon borde ha lagts på en bår och körts till akuten i rekortfart - med medföljande medicinsk kunnig personal?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 15, 2006 07:03 FM

Kommentarer

Vårdcentraler är värdelösa, minns när sonen ramlade och slog sej utanför, de ville inte ta hand om honom - utan skickade honom till akuten...

Skrivet av: Hannele datum: december 15, 2006 10:21 EM

Ja, varför?

Skrivet av: Gruv.arb datum: december 15, 2006 06:55 EM

Visst, det är belagt att kvinnor får sämre vård än män. De avfärdas lättare som SVB-kärringar helt enkelt,och så har det nog alltid varit, bara det att man inte har talat om det tidigare, eftersom kvinnor var ännu oviktigare förr. det får väl i alla fall ses som ett lite framsteg.

Skrivet av: Kerstin datum: december 15, 2006 04:05 EM

Vid minsta misstanke om hjärtbesvär ska ett ekg tas omedelbart. Det kostar inte många kronor, bara att koppla in plattorna och köra igång. Tar högst 2 minuter så är allt klart. Man får däremot ett svar på hur det är ställt med patienten. Är det en hjärtinfarkt, eller om den bara är på G, så ser en läkare omgående detta. Sedan kan man sätta in mediciner för att göra saken bättre och förhoppningsvis ska det inte lida till ett sådant abrupt slut.

Skrivet av: Claes datum: december 15, 2006 11:53 FM

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk och få rätt vård.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 15, 2006 11:40 FM

Jag läste om kvinnan i Expressen i dag. Tragiskt.

Vet inte hur mycket personalen visste om kvinnans hjärtsjukdom. Stickningar i bröstet och strålande värk i armarna kan man även få efter en nackskada.

Tyvärr fungerar inte sjukvården längre. Svårt att få rätt diagnos och behandling om man inte själv är envis och tjatig och kan skrika högt - eller ha en anhörig som kan tala för en.

Som patient måste man lära sig ta kroppens signaler på allvar. Men det är inget som uppmuntras i dag. Bita ihop och vara duktig är det som gäller...

Skrivet av: Hannelore datum: december 15, 2006 11:06 FM