« Äntligen!!!! | Startsidan | SVT »

3 januari 2007

Ban Ki-Moon kör sitt eget race

FN:s officiella linje är att ta avstånd från dödsstraff, men den nya generalsekreterare, sydkoreanen Ban Ki-Moon, verkar ha en avvikande åsikt. Jag tycker att eftersom han företräder FN bör han hålla sig till FN:s linje och inte lägga in personliga värderingar i sitt nya arbete. Hans hemland Sydkorea är ett av de 68 länder i världen som har kvar dödsstraffet. Det kanske kan förklara hans åsikt i frågan. Men det ursäktar inte hans uttalande.

En viktig fråga är huruvida FN:s fredbevarande styrkor (både FN-soldater och civilanställda) är inblandade i de våldtäker och övergrepp i södra Sudan på barn, som tidningen The Daily Telegraph skriver om. Detta är inte första gången detta aktualiseras. Liknande anklagelser har framförts förut och jag hoppas att FN tar tag i detta och ser till att det utreds ordentligt och att det inte skyfflas under mattan. Där har Ban Ki-Moon lite att bita i.

Om det inte går att lita på FN och dess företrädare runt om i världen är det en katastrof, både för FN och för dem som drabbas, samt även dem som behöver hjälp och kommer att behöva hjälp. Hur kommer detta påverka FN-insatserna i Darfur?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 3, 2007 06:51 EM

Kommentarer

Förmodligen är det som du skriver för att hans eget land tillåtet dödsstraff som han är så feg. Men jag tycker ändå det är fegt och illa för FN. Jag var skeptisk från början när jag hörde att en sydkoreansk politiker skulle bli FN:s generalsekreterare. I Sydkorea förtrycks fackliga rättigheter grovt.

Skrivet av: RS datum: januari 4, 2007 08:31 FM