« Nordea utsatt för phishing igen | Startsidan | Fler bilar ska klassas som miljövänliga »

11 december 2006

En del gläds, en del sörjer...

Augusto Pinochet är död. Jag varken sörjer eller gläds åt detta faktum, men tycker att det är tråkigt att rättvisan aldrig fick en chans. Det jag inte förstår är att han kunde leva till synes helt utan samvete för de saker han anklagades för.

Han fick ta del av äran av Chiles ekonomiska uppsving, men till vilket pris? Folket i Chile har fått betala dyrt, i människoliv och smärtsamma upplevelser. Augusto Pinochet kanske aldrig själv fick blod på händerna, men han bar definitivt ansvaret för det som skedde.

Det ryktas om att Augusto Pinochet har fifflat undan stora ekonomiska tillgångar på olika utländska bankkonton. Dessa pengar borde i så fall återbördas till Chile och inte bli ett arvegods till hans släktingar. Varken Augusto Pinochet eller hans anhöriga har rätt till dessa blodspengar.

Det blir ingen statsbegravning, men en militärbegravning kommer han tydligen att få. Är han verkligen värd det?

Folket i Chile är uppdelade i två läger.

I Santiago strömmade chilenare ut på gatorna efter beskedet om att den gamle diktatorn Augusto Pinochet var död. En del för att fira att han äntligen är död, andra för att hedra hans levnad.

Jag hoppas det lugnar ned sig. Att en gammal man, om än kontroversiell, nu dött får ínte splittra ett folk.

Andra bloggar om: och

// Annica Tiger

Annica Tiger december 11, 2006 09:02 FM

Kommentarer

Det är svårt att förstå, att det existerar såpass maktgiriga människor. Som utan tvekan är beredda som går över lik bara för att behålla makten.

Det är bra att gubben är borta. Även fast man inte personligen är drabbad av hans blodiga regeringsperiod. Så hoppas jag innerligt, att han får knalla en trappa ner med sin kolskyffel. :)

Skrivet av: Rollx datum: december 13, 2006 10:17 EM

Jag tycker att det är skönt att han äntligen dött. Det hade nog inte blivit någon rättegång och något straff för honom även om han levt fem år till tror jag, tyvärr.
Och hade han mot förmodan dömts för något hade han väl troligtvis fått sitta i det specialbyggda lyxfängelset där de få höga militärer som dömts fått avtjäna sina straff. Fast det hade i alla fall varit symboliskt viktigt med en dom.

Skrivet av: Vida Latina datum: december 12, 2006 12:21 EM

Jag önskade honom ett långt långt liv för att han skulle ha haft tid att sona sina brott (om det nu är möjligt, men ruttna bort i ett taskigt fängelse kanske är det närmaste man kan komma). Jag sörjer över att han inte behövde stå till svars för allt han har gjort men känner en viss glädje över att det chilenska folket nu kan gå vidare och lämna det här bakom sig. Låt det aldrig hända igen!

Skrivet av: Johanna datum: december 11, 2006 11:42 FM

Han är inte ens värd en vanlig begravning, Han skulle begravas på en soptipp. Där hör gubbjäveln hemma.

Skrivet av: Claes datum: december 11, 2006 11:31 FM