« En del gläds, en del sörjer... | Startsidan | Singin' in the Rain »

12 december 2006

Fler bilar ska klassas som miljövänliga

Intressant.

Den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus vill skrota dagens regler om vad som är en miljöbil. Även bensinbilar och dieselbilar kan vara miljövänliga, menar två moderata borgarråd, som i dag lägger fram ett förslag i både miljönämnden och trafiknämnden.

Varför inte skrota trängselskatten helt? Meningen med den är ju att trafiken ska minska, men får fler bilister avgiftsbefrielse lär den effekten utebli.

Dessutom tycker jag det är fördjävligt att alla extrabussar, som blivit så populära nu dras in vid årsskiftet. De har ofta inneburit en rejäl tidsvinst för resenärerna. Trängselskatten borde gå till att finansiera kollektivtrafiken och inte för att bygga vägar och underlätta för bilisterna. Det känns så motsägelsefullt.

Andra bloggar om: och

// Annica Tiger

Annica Tiger december 12, 2006 07:55 FM

Kommentarer

Tanken om att vissa bensinbilar och dieselbilar ska räknas som miljöbilar är inget nytt. I förordningen för statlig upphandling av miljöbilar räknas bränslesnåla bensinbilar och dieseldrivna bilar med partikelfilter som miljöbilar. Att diesel finns med beror på att det är väldigt energieffektivt, bilarna drar mindre bränsle.
Har själv skrivit en del om fördelar/nackdelar med olika bränslen och vill därför påpeka att det inte är självklart att t ex en etanolbil är bättre för miljön än en bränslesnål bensindriven bil. Etanolen tillverkas inte i Sverige och måste transporteras från Brasilien. Sedan är det inte heller alla som ens använder så mycket etanol i sina etanolanpassade bilar, en del är bekväma av sig och kör bara på bensin.
Med det sagt måste jag tillägga att jag håller med om att trängselavgifterna måste gå till kollektivtrafiken och inte till mer biltrafik! Har själv ingen bil och tycker att fler borde åka kollektivt. Men det är väl för mycket att hoppas på med den här regeringen...

Skrivet av: Tove Liliequist datum: december 14, 2006 09:53 FM

*DEPP*

Skrivet av: Paula datum: december 13, 2006 11:55 FM

Jag tycker det följer linjen. Inför trängselskatt befria sedan alla som har råd med tillräckligt nya bilar.

Skrivet av: Björn datum: december 12, 2006 09:26 EM

Nu verkar de vackla i denna fråga.....det ska bli intressant och se hur det hela utvecklas. För mig är det självklart att pengarna ska gå till kollektivtrafiken för att få så många som möjligt att åka med den istället för att ta bilen. Men där kommer taxehöjningen som aviserats sätta käppar i hjulet för en del.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 12, 2006 08:09 EM

"Trängselskatten borde gå till att finansiera kollektivtrafiken och inte för att bygga vägar och underlätta för bilisterna. Det känns så motsägelsefullt."

Försök säga vad som är meningsfullt med denna regering!

Ooops! kommer inte på något...

Skrivet av: Claes datum: december 12, 2006 11:59 FM