« Herrklubbar - låter lite porrigt? | Startsidan | Dags att avskaffa spektaklet? »

12 maj 2007

Hur mycket vård är du värd?

Jag läste att en gemensam svensk-brittisk studie påvisade att sjukvården lägger ner mer pengar på de patienter som har pengar och högre social status. Undersökningen gällde vård i patienternas slutskede av livet.

Mest pengar läggs på den femtedelen av befolkningen som tillhör de rikaste, hela 95.000 om året spenderades per patient. Övriga patienter fick nöja sig med genomsnitt 55.000 kronor. Det är en stor skillnad.

Undersökningen gällde offentlig skattefinansierad vård. De som är riktigt rika har ju andra alternativ om de vill ha dyrbar kvalificerad vård i livets slutskede.

Vad beror skillnaden på? Är de välbeställda mer talföra och därmed kan kräva mer kostsamma utredningar, provtagningar och undersökningar?

Det kan väl inte vara så att läkarna sneglar på patientens sociala status? Då är det något som är radikalt fel. Alla har rätt till likvärdig vård, rik som fattig. Så måste det förbli. Det ska inte finnas några gräddfiler i offentlig vård.

En annan förklaring kan vara att låginkomsttagare söker vård senare än de som har pengar. Ett läkarbesök kostar ju ändå en liten slant, en slant som faktiskt kan vara för stor för vissa.

Vad förklaringen än är väcker studiens resultat en hel del funderingar och frågor, i alla fall hos mig och jag hoppas att den så gör hos dem som är ansvariga för den offentliga vården och hos den som vill privatisera den in absurdum.

Jag anser att mer pengar ska läggas på offentlig vård, så att skillnaderna kanske kan utjämnas. Privatisering är inte en lösning. Det har jag själv erfarenhet av.

Bloggen Ett hjärta RÖTT ger raka besked svart på vitt.

I dag slår regeringen ännu en spik i vår välfärdskista. Denna gång står sjukhusen på tur. Propositionen som läggs fram innebär att alla sjukhus, inklusive universitetssjukhus och akutsjukhus, kan säljas ut och privatiseras. Dessutom tillåts gräddfiler och möjligheter för multinationella vårdföretag att pumpa ut obegränsat med vinstpengar ur vår skattefinansierade sjukvård. Före valet lovade Fredrik Reinfeldt att inte sälja ut våra akutsjukhus.

Missa inte hennes bloginlägg som var mycket bra.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 12, 2007 06:17 EM

Kommentarer

Såg att du länkat, tack!

Skrivet av: ilse-marie datum: maj 14, 2007 12:10 EM

Det var ju inte direkt förvånande, men bra att få svart på vitt. Det beror nog på flera faktorer, dels som du skriver att de besuttna med anhöriga .är mer vana att tala för sig. de har också ofta bättre kontaktnät i samhället vilket gör att man tänker sig att ett eventuellt protesterande skulle svida mera. Sen är det givetvis så att vissa läkare och andra beslutsfattare i vården helt enkelt gör skillnad på folk och folk.
Jag tror att din lösning med mera resurser till vården ar rätt sätt att komma till rätta, finns resurser till god vår åt alla så behös ingen sållning.

Skrivet av: Björn datum: maj 13, 2007 02:13 EM