« Hur mycket vård är du värd? | Startsidan | Tigercam på Kolmården »

13 maj 2007

Dags att avskaffa spektaklet?

Eurovision Song Contest är inte längre som förut. Jag fattar inte att att Serbiens bidrag vann. Men grattis till segern, även om jag inte förstod varför just den låten vann.

Östdominansen som bara blir starkare och starkare skadar denna tävling och gör att den förlorar i värde.

Det har jag tyckt de senaste åren och i år bekräftades det. Lägg ned skiten, eller gör separara tävlingar, en för öst och en för väst.

Varken England, Frankrike eller Tyskland verkar
längre lägga ned så mycket krut på denna tävling. Bara det säger en hel del.

Nu trodde jag inte att Sverige skulle vinna, så det är inget surt sa räven om rönnbären, utan mer att jag tycker det hela liknar crap numera.

Update:
Jag lägger inte in några som helst politiska bedömningar i orden öst och väst utan menar den geografiska kartans beskaffning. Inte heller lägger jag in några värderingar om att öst eller väst skulle vara bättre eller sämre.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 13, 2007 12:43 FM

Kommentarer

1. Sverige är per definition bäst.
2. Sveriges bidrag (oavsett om det är ESC eller annat) är också bäst. Per definition.
3. Om någon är av en annan uppfattning och (Gud bevare) röstar på annat än Sverige, så är det ju per definition självklart så att han/hon är dum i huvudet eller åtminstone en inskränkt öststatare.
4. Fast vi ska inte vara fördomsfulla och elaka mot öststatare. -- I varje fall om de visar den tillbörliga respekten för oss som per definition är bättre. De borde ju nästan själva inse att deras läten inte har något med "musik" att göra. Ty glöm icke:
5. Sverige är per definition bäst.

Skrivet av: Thomas Selig datum: maj 14, 2007 02:09 EM

Jag håller med dig!
Eller, de kanske inte ska lägga ner alltihopa, men jag tycker att det känns lite onödigt att göra en så stor grej av det hela.

Till och med sveriges kommentator verkade helt ointresserad av vad som hände i programmet.
Jag älskar hans kommentarer som "Nämen kors i taket..." när något land gav grannlandet en tolvpoängare.

Tack förresten för din sida om att koda text i http!

Skrivet av: Davidow Midhache datum: maj 14, 2007 01:32 EM

Jag håller med dig!
Eller, de kanske inte ska lägga ner alltihopa, men jag tycker att det känns lite onödigt att göra en så stor grej av det hela.

Tack förresten för din sida om att koda text i http!

Skrivet av: Davidow Midhache datum: maj 14, 2007 01:30 EM

Jag tycker hela tävlingen och reaktionerna på the Arks "fiasko" och "förlust" är mycket intressanta och säger en hel del om Sverige av idag.

För det första är vi så anglifierade - eller amerikaniserade eller vad man nu vill kalla det - så vi inte ens tänker på det. The Arks bidrag innehåller BARA referenser till musik från 70-talet, glamrock och liknande. Deras låt är en enda stor T-Rex rip-off rakt av. Vi kan ta till oss detta då det så att säga finns i vår musikaliska DNA. Detta är INTe fallet i de forna öststaterna. Då T-Rex var poppis hörde dom bara högtrvande socialistiska marscher och folkmusik från sin egen forntid - innan Warzawa pakten tog över. Därför fattar dom det inte helt enkelt. Därför har deras egna bidrag denna blandning av influenser som vi inte kan ta till oss. På många sätt har dom ett musikaliskt DNA som ligger i linje med den ursprungliga EUrovisions tanken. Den vi lämnat för ett utslätat amerikaniserat "sound".

För det andra är Europas centrum inte längre London eller Paris, det har skjutits österut och närmar sig det Europa som fanns innan Tyskland och Sovjet började slåss.

En annan reflektion är att dessa artister från "öst" som vinner ALDRIG får en hit i "väst". Jag tror inte den Serbiska låten blir det heller. Den passar ju inte in i vårt utslätade och extremt likriktade reklamradio-skval. Där man måste höras för att bli en hit.

På sikt kommer vi att helt strunta i ESC här i Sverige och köra en egen variant, som Italiens SanRemo festival t.ex.

Skrivet av: TomS datum: maj 14, 2007 12:46 EM

http://

Reklam borttaget/Annica

Skrivet av: Garlic datum: maj 14, 2007 01:05 FM

Om vissa länder väljer att inte skicka bra bidrag så kan det väl inte vara ett motiv för att lägga ner tävlingen. Och vad det gäller öst- och västdebatten tycker jag att den andas främlingsfientlighet.
Förra året vann Finland med ett hårdrocksband i gummimasker och då påstods det att Lordis seger skulle bli en vitamininjektion till tävlingen. Vad jag vet ligger Finland öster om de flesta länderna i Europa. Och som det tidigare skrivits, både Serbien och Ukraina fick röster från Sverige. Jag försökte rösta på Serbien men kom inte fram. Skandal? Nej kanppast. Tydligen var vi rätt många som tyckte att Molitva var bra och fastnade direkt.

Skrivet av: Eva-Lena datum: maj 13, 2007 10:00 EM

"Varken England, Frankrike eller Tyskland verkar
längre lägga ned så mycket krut på denna tävling. Bara det säger en hel del."

Jomen det gör de ju. Kanske inte med artister och låtval men de betalar ju in en massa pengar till engagemanget vilket innebär att de alltid har en garanterad finalplats varje år.

Frankrikes låt var hur charmig och mysig som helst. Min favorit.

Hela snacket om öst och väst jag läst i allehanda bloggar idag känns så ... dumt .. vill folk att de ska fortsätta leva som de gjorde när de levde 30 år av förtryck? Europa är väl ändå Europa och Europa är enat. De satsade helt enkelt mer och förra året vann ju Finland. Och de hör ju inte till Öst.

men jag tyckte givetvis att fel låt vann och att The Ark borde kommit högre upp men det är en tävling och folk röstar på det som känns mest gångbart och bekant. INga konstigheter egentligen.

Skrivet av: nina datum: maj 13, 2007 08:06 EM

Ja så har det hänt igen. Segertippade svenska låten kom på 18:e plats, vilket gör att Sverige måste kvala för att få vara med i nästa års tävling. När ska dom lära sig att vi inte är bäst.

Skrivet av: Roger datum: maj 13, 2007 05:51 EM

Jag har tröttnat på detta spektakel, tävlingar pågår ju nästan hela året numera.

Kollade den vinnande låten på webben i dag. Gillar faktiskt det serbiska bidraget, men nog är det lite märkligt med östdominansen.

http://www.tinyurl.se/a3

Skrivet av: Hannelore datum: maj 13, 2007 04:21 EM

Det kanske räcker med att begränsa tävlingen till europeiska länder. Till kritikerna av inlägget vill jag säga att det kanske handlar om att de som lyssnar ska tycka att de bidrag som kommer bra till också är bra. uppenbarligen är musiksmaken i Europa (eller väst) och övriga deltagarländer ganska stor och då sjunker ju intresset om länder med helt annan smak är dominerande i röststyrka. Men som sagt det handlar givetvis om smak, för att ni inte ska missuppfatta ordet bra här ovanför. Sen är det ju svårt att jämföra musik av helt olika slag. Det för ju okonstlat till frågan om det går att tävla i kultur över huvud taget.

Skrivet av: Björn datum: maj 13, 2007 02:01 EM

Varför dela in tävlingen i två läger? Är det inte bara positivt att Europaländerna kommer närmare varann och att vi får ta del av kulturen från öst? Personligen tycker jag det är skitkul att Serbien vann.

Skrivet av: Robin datum: maj 13, 2007 01:25 EM

Jag lade inte in några politiska värderingar i öst och väst, men jag läste denna artikel som finns länkad i inlägget. Tråkigt om det missuppfattades.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2198&a=649365

Det är aldrig rätt låt som vann, för smaken är ju som baken - delad. Men jag minns inte ens hur låten lät, fast jag lyssnade på den två gånger, inget parti av låten har fastnat, däremot har jag nynnat på andra bidrag från i går.

Men vad jag kan läsa i tidningarna idag så tycks många tycka - lägg ned skiten. 77 procen har röstat att fel låt vann på Aftonbladet.

Jag tycker att nya former måste till för att det ska hålla med allt fler deltagare. Nu verkar tydligen flera västeuropeiska länder fundera på att hoppa av. Det hoppas jag verkligen inte sker.

42 länder röstade om jag inte minns fel

Resutatlistan

1. Serbien 268
2. Ukraina 235
3. Ryssland 207
4. Turkiet 163
5. Bulgarien 157
6. Vitryssland 145
7. Grekland 139
8. Armenien 138
9. Ungern 128
10. Moldavien 109
11. Bosnien & Herzegovina 106
12. Georgien 97
13. Rumänien 84
14. Makedonien 73
15. Slovenien 66
16. Lettland 54
17. Finland 53
18. Sverige 51
19. Tyskland 49
20. Spanien 43
21. Litauen 28
22. Frankrike 19
23. Storbritannien 19
24. Irland 5

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 13, 2007 12:42 EM

Jag håller med Jerry helt nu. Blev också förvånad över att läsa inställningen med uppdelningen i öst-väst hos dig. För mig är det en lite obehaglig inställning.

Jag tänker själv aldrig öst-väst längre, jag ser positivt på att vi är Europa helt enkelt. Jag såg inte finalen igår, men det var ju som vanligt bidraget som fick flest röster som vann, precis som det ska vara.

Erik Starck på Framtidstanken har för övrigt skrivit intressant om Eurovisionen och Europa.

Skrivet av: Åsa datum: maj 13, 2007 12:07 EM

De vann väl för att nästan alla i hela Europa röstade på dem? Eller?

(Jag gillade verkligen The Arks låt. Men ändå)

Skrivet av: Ali Esbati datum: maj 13, 2007 11:03 FM

Jag tycker du har fel.
Öst satsar mer och har mer engagerade medborgare. Att dela upp tävlingen i öst-väst är fel anser jag.

Du skriver:
Östdominansen som bara blir starkare och starkare skadar denna tävling och gör att den förlorar i värde.

Hur menar du då? Är de länderna mindre värda eller? Jag förstår faktiskt inte hur du nu resonerar. Blir lite förvånad att läsa sådant hos dig måste jag säga.

Jag tycker ESC funkar bra och är fin underhållning och jag bryr mig inte om vartifrån bidragen kommer.

Skrivet av: Jerry datum: maj 13, 2007 10:53 FM

Sä här dagen efter minns jag inte ens hur låten lät, faktiskt inte ens när jag lade mig igår. Jag tänkte att det var underligt att låten inte satt sig. Annars brukar en och annan musikslinga sätta sig kvar, oftast då refrängen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 13, 2007 05:42 FM

"Varken England, Frankrike eller Tyskland verkar
längre lägga ned så mycket krut på denna tävling. Bara det säger en hel del."

Vilka länder är det som köper sina platser i finalen?
Kommer inte ihåg exakt vilka länder som bara för att dom bidrar med så mycket pengar får platser i finalen som tack.

Sen har ju nordiska länder också röstat på varandra, hade vi varit fler så hade säkert inte så många brytt sig om det "öst röstande".

Ser inget fel i det, jag har lysnat på låtarna efter finalen, såg den inte.

Men jag tycker inte att det var fel låt som vann.

Får väl läsa i expressen och aftonbladet om vilken låt som skulle ha vunnit egentligen.

Är ju alltid fel låt som vinner om det inte är sveriges egna bidrag...

Skrivet av: Kanf keato datum: maj 13, 2007 02:33 FM

När Marija sjöng visste jag att hon skulle vinna. Hon hade kraft, passion och glädje. Konstigt att du inte märkte det. Man måste ju inte avskaffa en tävling när Sverige inte vinner.

Skrivet av: Rainer datum: maj 13, 2007 12:59 FM