« Nu har jag två par glasögon att hålla reda på :( | Startsidan | Datorn är på verkstad igen :( »

22 maj 2007

Ett steg bakå för polisutbildningen?

I Rikspolisstyrelsen förslag om den nya polisutbildningen har formuleringarna om jämställdhet och förståelse för andra kulturer tagits bort. Ett steg bakåt? I den nu gällande utbildningsplanen finns de tydligt uttryckta. Varför ta bort formuleringarna? Visst det är bara ord på papper kan tyckas, men ack så viktiga ord.

Trafikbrott och civilrätt får större utrymme och om det som står i DN stämmer är varken hatbrott, olaga diskriminering, hedersrelaterade brott, rasism, homofobi eller främlingsfientlighet utpekade som viktiga och prioriterade områden.

Nytt är däremot att poliseleverna ska kunna simma 150 meter efter att de har gått två terminer?????? Vore inte det ett intagningskrav? Att lära sig simma borde de göra innan de antas. Det finns simskolor för dem som inte kan simma, det kan vara bra att gå där för alla som inte kan simma. Det ska inte ta dyrbar tid från polisutbildningen. Simundervisning i en polisutbildning är väl knappast relevant? Däremot att kunna livrädda nödställda människor i vatten är viktigt.

Lärarna på Polishögskolan är mycket förvånade över utkastet eftersom de har uppfattat både den nuvarande och den tidigare regeringen som mycket tydliga med att hatbrott är ett prioriterat område. Man är också förvånad över att hedersrelaterad brottslighet inte nämns i utkastet.

I polisutbildningen har de en sex veckors lång kurs om hatbrott. Den ska tas bort i nya polisutbildningen, om förslaget går igenom. Dessa sex veckor ska föras in i andra delar av utbildningen, men risken är i mina ögon att det då blir bådde hackat och malet och att det är lätt att det försvinner i undervisningsbruset.

Ha kvar dessa sex veckor! Vad jag kunde se på nyheterna i morse var den både bra och viktig och bör inte integreras i utbildningen.

I kursen har aspiranterna fått lära sig känna igen hatbrottsmotiv i en anmälan och fått reflektera över sina egna förutfattade meningar och fördomar.

Det är nog nyttigt med denna kurs, för en och annan misstänker jag. Om inte så kan kanske vissa element redan här sorteras ut som icke lämpliga poliser. Rasister ska inte kunna bli poliser. Det är min personliga åsikt. Därför bör den inte tas bort. Därför bör den inte integreras i kursen och riskera att utvattnas.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 22, 2007 12:31 EM

Kommentarer

När det gäller simundervisning så stämmer inte det som står i texten ovan. Det är ett intagningskrav att man skall kunna simma. Däremot finns ett livräddningsprov villket är ganska tufft och många måste öva extra på detta under utbildningen.

Vad gäller antagningskrav så krävs det högskolebehörighet + SvenskaB SamhällaA, HistoriaA. Dessutom är högskolestudier meriterande vilket ungefär hälften har. Man har fyskrav, anlagstester m.m.

Det finns inget direkt krav vad gäller körning men det krävs att man har körvana. Efter skolan får man inte köra utryckning utan den kursen kommer senare när man anses lämpligt.

Tycker nog att man skall kolla fakta innan man gnäller.

För mer info www.polisen.se

Skrivet av: Anders H datum: november 26, 2007 08:33 EM

Lustigt att det kallas "Polishögskolan". Det är ingen högskola! En högskola med sådana intagningspoäng har inte högre krav än en körskola. Polishögskolan kräver inte att man ska ha erfarenhet av bilkörning vid intagning. Så se upp för poliser i trafiken. Dem kan vara nybörjare bakom ratten. Att sedan få köra vid utryckning är för mig ett stort frågetecken. Vem skulle få köra formel 1 som nybliven bilist?

Svensk polis prioriterar dessutom enkla brott. Då kan man få bättre statistik på lösta brott. Så fildelning är värre än våldtäkt. Ändå är statistiken över lösta brott urusel. Jag säger som Leif GW Persson. "Vadå lösta brott. Sådana förekommer knappt". Vart ska detta sluta...

Skrivet av: Claes datum: maj 24, 2007 02:30 EM

Håller med dig. Jag vill ha många och duktiga poliser. Det är ingen högeråsikt. Det handlar ungefär om att värna den lilla människan som gör rätt för sig mot elaka och ondskefulla typer som aldrig gör rätt för sig. Får vi en försvagad polismakt så växer risken för maffiabrott, medborgargarden m.m. Det blir "Stairway to Hell".

Skrivet av: Thomas O. datum: maj 22, 2007 01:22 EM