« Djurplågeri och andra skitsaker | Startsidan | Barnporrfall blir liggande och preskriberas »

8 mars 2007

En knäpp på näsan av FN

FN kritiserar Sveriges arbete mot kvinnovåld. Det var en rubrik, samt efterföljande artikel i DN som fick tankarna att vandra vidare. Nu innehöll rapporten mycket annat än vad artikeln antyder, läs den gärna. Regeringen har i alla fall fått något att bita i.

Rapporten skriver sammanfattningsvis att Sverige inte effektivt lyckats hantera den ”djupt rotade ojämställda maktrelationen mellan kvinnor och män som ligger bakom olika former av våld mot kvinnor”.

Det är ett faktum att många kommuner inte tar problematiken på allvar. Det finns kommuner som inte ens har egna verksamheter, utan förlitar sig helt på frivilliga krafter.

Men som sagt, tankarna far i väg, som jag skrev i början. Det är ju Internationella kvinnodagen i dag 8:e mars. Tankarna åker långt bort som till länder som Iran, Irak och Afghanistan där det knappast kan stå bättre till. Eller rättare sagt, det är värre - mycket värre.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 8, 2007 09:37 FM

Kommentarer

Ler
ibland går det fort... Givetvis menar jag 42 våldtäkter per 100.000 invånare, liksom 67 per 100.000 invånare i Stockholm.

Det är inte fel att tänka på andra, men det är svårt nog att göra någon förändring i Sverige. Vem lunde tro att det är 4 ggr större risk att bli våldtagen i Stockholm, jämfört med New York? Inte jag i allafall

Det räcker absolut inte med att begära offerhjälp av kommunerna, det behövs, men problemet är kvar

Skrivet av: Hans datum: mars 8, 2007 07:46 EM

Dina sifferexerciser förstår jag inte, du måste ha missat lite siffror?, "Hela Sverige, 42 våldtäkter per invånare"?

Men visst handlar det om en attitydförändring och att respektera medmänniskor vare sig det är kvinnor eller män, så som du skriver.

Men mina tankar går till andra länder där det inte ens finns statistik och där de verkligen skulle behöva ha lite mer modernt tänk när det gäller könsroller, så som jag skrev i inlägget.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 8, 2007 04:42 EM

Det är nog bra om kommunerna kan hjälpa offer, men när det finns offer är det lite väl sent. Handlar det inte attitydförändring och att respektera medmänniskor vare sig det är kvinnor eller män?

En av mina änner påstår att kvinnor respekteras mer i USA än i Sverige. Jag roade mig med att kolla lite statistik. Visst är det ett trubbigt instrument, men i princip all brottslighethet är högre i USA, utom när det gäller våldtäkter. Det stora landet i väster uppfattar jag som betydligt mer mångkulturellt än Sverige så skylla på kulturen hos invandrarna har jag svårt att tro på. Jag tror det kanske just handlar om attityden till kvinnor och respektera människor.

Här är lite siffror tagna från FBIs och BRAs statistik för anmälda brott 2005
Hela USA, 31.7 våldtäkter per 100.000 invånare
Staten New York, 18.9 våldtäkter per invånare
Hela Sverige, 42 våldtäkter per invånare
Stockholms län, 67 våldtäkter per invånare

Visst, det går att vrida och vända på statistik, men dessa skillnader går knappast att bortförklara.

Kommentar?

Skrivet av: Hans datum: mars 8, 2007 03:54 EM

Kan ingen erkänna att det här till minst 80 % handlar om kultur ? Redovisa vilka gärningsmännen är och vilka offren är utan en massa kvasisnack om bakomliggande faktorer så blir det lättare att hitta lösningar. Men nej då. Sanningen vågar ingen visa.

Skrivet av: Hela Svenska Folket datum: mars 8, 2007 12:47 EM

Hej -- undrar om det är någon på redaktionen som är villig att informera om den här faktorn som ett botemedel mot kvinnovåld -- börjar skrivas mycket om det i USA -- hjärnans signalsubstanser gör [bland annat] män våldsamma och kvinnor svartsjuka och "griniga" (weapy) efter orgasmic sex ! och att naturen har resulterat i det som ett urval.
Men att det faktiskt finns ett botemedel :
http://www.feelingdictionary.com/tantricsex.html

Skrivet av: Carl Lindström datum: mars 8, 2007 12:37 EM