« Internetrelaterade brott | Startsidan | Blogvakt »

11 september 2005

Bojkotta varor från Israel

Smaka på ordet ockuperad. Det betyder "ta i besittning utan (laglig) rätt". Israel är ett av många länder som har ockuperat markområden. Ja, de släppte en liten bit nyligen och det var hjärtskärande att se de enskilda som drabbades, men det är lätt att glömma att det var tvärtom en gång i tiden. Det har många glömt. Tyvärr. När staten Israel bildades 1948 fördrevs 780.000 palestinier från sina byar och städer. Hur lever de i dag? Många lever fortfarande i flyktingläger.

De palestinier som lever kvar i Israel utgör 20 procent av medborgarna och de lever under apartheidlika förhållanden. Israeliska id-kort visar om innehavaren är jude eller icke-jude. Borde det inte vara så att id-kortet visar att innehavaren är en israel och inget mer? Icke-judar diskrimineras på många områden.

Fred och demokrati är oförenligt med ockupation och apartheid. Muren Israel bygger måste rivas, det är ett vansinnigt projekt de påbörjat. Muren skär igenom palestinska byar och städer. För att bygga muren demoleras hus, åkermark förstörs och olivträd skövlas. Muren skär av kontakten mellan familjer och vänner.

Så länge konflikten mellan Israel och Palestina inte får en slutgiltig och godtagbar lösning kommer denna konflikt att fortsätta nära terroristernas hat världen över.

Apartheidregimen i Sydafrika utsattes för ekonomiska sanktioner och många bojkottade varor från Sydafrika. Jag var en av dem. Likt jag än i dag bojkottar varor från Israel, i den mån det nu är möjligt att kunna göra det.

Varför jag började fundera på detta? Det var detta flygblad som lämnades på sätet av en man som steg av i Jakobsberg.

Bojkotta Israel

Israels EAN-kod är 729 (de första siffrorna anger landskod i streckkoden). Här finns en lista på varor, men den är säkert inte fullständig.

Andra texter jag skrivit om detta, Papperstigrar, Checkpoint, Propagandakrig, Hamasledare dödad och Svårt att ta till sig allt.

Nej, jag är ingen antisemit. Man måste få kritisera Israels agerande utan att för den skull anses vara det. Får man inte göra det. Ja, då är det illa.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 11, 2005 04:29 EM

Kommentarer

vem som har rätt at bo över mitt mark ?

judarna från över hella världen ?

eller jag som var tvångn till att flyta till sverige

vilket som bäst att bo över mitt mark i palestina eller över era hjärtor här i svergie ??


om ni tycker synd om judarna så låt de bor i ert

mark här i sverige !!

Skrivet av: mimi datum: september 28, 2005 04:02 EM

Väldigt lite av det du skriver stämmer Annica. Kan du ge ett exempel på hur israeliska araber diskrimineras? Uppgiften om etnicitet på israeliska ID-kort är valfri.
Det rör sig knappast om någon "ockupation" oavsett vad puckovänstern säger.
Ockupation är en folkrättslig term applicerbar på stater. Palestina har *aldrig* varit en stat. Den hade dock varit det om araberna hade låtit bli att attackera Israel så snart man utropade sig som stat.
Vidare är "muren" till 95% metallstängsel. Det är bara betong på de platser där palestinierna har haft för vana att öppna eld mot israeler på andra sidan.
Jag föreslår att du faktiskt läser på innan du tar ställning för det är väldigt klart att du är missinformerad.

Skrivet av: Mankan datum: september 23, 2005 05:31 EM

varför skriver du inte om markområden som ockuperad av Sverige,minst 30 gånger större en områden i israel?om sammerna som fördrevs från sina byar och var tvunga att bli kristna? om svensk pengar som var en drivkraft i konflikten när Arafat hjälpte terror organisationerna?
att hatta israel har blivit en trend och hobby i Sverige . i en israelisk id kurt stor INTE om man är jude eller inte det var för länge sen. de flyktingar som bor i flyktingläger kan lämna när de vill, de har sina hus där och vill inte lämna. skriv om icke svenkar som diskrimineras dagligen i Sverige istället. titta på spegeln först.

Skrivet av: ickesvensk datum: september 21, 2005 01:35 FM

Anneli du skrev "Var är din intellektuella hederlighet Annica?". Den är det inget fel på. Jag undrar nog lite över din eller rättare sagt du bör kanske göra det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 18, 2005 07:35 EM

"Nej, jag är ingen antisemit. Man måste få kritisera Israels agerande utan att för den skull anses vara det. Får man inte göra det. Ja, då är det illa"

Det är väl ingen som har påstått att du är antisemit pga din kritik? Politik ska kritiseras och debatteras, men det är alltid en fördel om man känner till så mycket fakta som möjligt.

Jinge påstod att det bara är "bombhögern" som "ylar" om antisemitism. Antagligen tror han inte att antisemitism överhuvudtaget existerar, och det är oftast antisemiter som brukar försöka tona ned antisemitismen.

Det klingar dock lite falskt med tanke på att Jinge brukar göra bort sig med att försöka hojta att de som kritiserar muslimska terrorister eller muslimska fundamentalister skulle vara "islamofober" (vad nu det är). Att vara kritisk till våld och till en religiös ideologi är naturligtvis en demokratisk rättighet och ett sundhetstecken. Det handlar inte om människor, utan om åsikter.

Det är konstigt att den svenska debatten är så pass omogen.

Skrivet av: Annelie datum: september 13, 2005 02:19 EM

Som ett tillägg till det jag skrev nedan ska jag väl påpeka att Israel faktiskt var berett att låta många flyktingar återvända till Israel. Men förutsättningen var att de arabländer som hade anfallit landet gick med på att sluta fred.

Och det vet vi ju att de vägrade. De ville inte ens förhandla med Israel, som de dessförinnan hade försökt att utplåna.

Därför blev flyktingarna kvar. Flyktingar som arabvärlden hade skapat genom sin krigspolitik. Arabländerna vägrade att integrera dem eller att ge dem mänskliga rättigheter (med undantag för Jordanien, som var tvungen att ge dem jordanska pass när man ockuperade och annekterade västbanken olagligt 1949-1967). Detta är en tragedi. Hur kan de behandla flyktingar på det sättet? Att sätta dem i läger i mer än ett halvt sekel, utan rätt att ta vissa jobb och utan några som helst rättigheter. Allt för att inte erkänna Israels rätt att existera.

Skrivet av: Annelie datum: september 13, 2005 10:46 FM

"Nu är nog inte uppslagsböcker världens bästa sanningssägare i det här fallet"

Nähä, vem bestämmer att uppslagsböcker är värdelösa i just det här fallet? Du? Varför är palestina-lobbyn så ointresserad av fakta? Fakta som inte riktigt stämmer in med deras värdsbild.

" det är oomtvistligt så att mängder palestinier har fördrivits från sina ägor och marker alltsedan Israel bildades"

Till och med FN skrev efter kriget 1948 att den överväldigande majoriteten av de som lämnade landet gjorde det frivilligt, som ett sätt att komma undan striderna. Glöm inte att det var arabländerna som startade kriget. I alla krig blir det flyktingar. Alla vill komma bort från striderna. Utan det arabiska anfallskriget så hade det inte funnits några flyktingar.

Däremot fördrevs alla judar bort från Jerusalems centrum, samt västbanken och Gazaremsan. Trots att de var bofasta där och hade bott där i sekler. De fick inte komma tillbaka dit (inte ens till Klagomuren i Jerusalem) förrän 19 år senare, när Israel vann sexdagarskriget. Det är därför de nu kallas "bosättare". De återvänder till sin mark.

Men det var kanske dessa fördrivna judar du talade om?

"varför skulle israeler ha rätt till andra människors mark?"

Just det, varför invaderade arabländerna Israel och ockuperade västbanken och Gazaremsan? Varför kastades judarna ut från sina byar där 1948, inkl Jerusalem där judarna var i majoritet?

Israel respekterar privat äganderätt. Ingen arabisk markägare förlorar sin mark. Däremot är den poltiska överhögheten över marken (till vilket land den tillhör) en tvistefråga, som FN säger att parterna ska förhandla om. Inte som palestinierna gör: att mörda och kriga.

Skrivet av: Annelie datum: september 13, 2005 10:35 FM

Annelie! Nu är nog inte uppslagsböcker världens bästa sanningssägare i det här fallet, och det är oomtvistligt så att mängder palestinier har fördrivits från sina ägor och marker alltsedan Israel bildades, och varför skulle israeler ha rätt till andra människors mark? Så Annica, jag håller med dig till fullo!

Skrivet av: Kerstin datum: september 13, 2005 02:14 FM

"Israel är ett av många länder som har ockuperat markområden"

Njae, Israel vann ett antal områden när de blev anfallna av arabvärlden 1967. Områdena var dessförinnan ockuperade (olagligt) av Jordanien ("Västbanken") respektive Gaza (Egypten). FN betraktade detta som helt lagligt, eftersom det var arabvärlden som anföll Israel och inte ville ha fred med israel. Ockupationen pågick av ett enda skäl: att araberna vägrade att sluta fred med judarna.

"När staten Israel bildades 1948 fördrevs 780.000 palestinier från sina byar och städer."

Nej, detta stämmer inte. Var vänlig att läsa uppslagsböcker om denna fråga. Då finner du att över 90% av dessa araber valde att lämna Israel frivilligt. Tyvärr ledde det arabiska kriget 1948 till att flyktingar flydde. Det är inte Israels fel.

"de lever under apartheidlika förhållanden. Israeliska id-kort visar om innehavaren är jude eller icke-jude."

Du utrycker dig som om du kände området väl. Har du varit där någn gång?

Den etniska tilhörigheten på ID-korten handlar inte om diskriminering. Alla etniska grupper har ju samma rättigheter. Däremot är ID-korten gjord på de olika etniska grupperns egna önskemål. En muslim vill ha tillgång till de myndigheter so styr muslimernas liv. En jude vill ha tillgång till de myndigheter som styr judars liv. En ateist vill inte styras av någondera. Detta är ett frivilligt system i Israel.

"Icke-judar diskrimineras på många områden."

Inte vad jag vet. Kan du ge några exempel?

"Fred och demokrati är oförenligt med ockupation och apartheid."

Håller med. Ingetdera existerar i den israeliska demokratin. Det palestinska juderensade apartheidsamhället i gaza-remsan är däremot ett exempel på den palestinska statsrasismen. Har du kritiserat detta?

"Muren Israel bygger måste rivas, det är ett vansinnigt projekt de påbörjat. Muren skär igenom palestinska byar och städer."

Ja, jag förstår att du tycker den är "vansinnig". Du har antagligen inte hört talas om massmorden som palestinier utför mot israeliska bebisar, kvinnor och män?

Om du verkligen har hört talas om dem; hur förklarar du din åsikt att det sulle vara "vansinnigt" att försvara sig mot dem? Är det inte attackerna som är "vansninniga"?

"Muren skär igenom palestinska byar och städer."

Ja, därför att det är palestinierna som massmördar. Det fanns inget stängsel tidigare. Men något måste göras för att stoppa arabernas blodbad och massmord.

"Apartheidregimen i Sydafrika utsattes för ekonomiska sanktioner och många bojkottade varor från Sydafrika. Jag var en av dem. Likt jag än i dag bojkottar varor från Israel"

Så du tycker att Israel liknar det fd Sydafrika?

Var är din intellektuella hederlighet Annica?

Skrivet av: Annelie datum: september 13, 2005 12:15 FM

O andra sidan så får många Palestinier jobb av Israeliska företag.

Titta på TV8 nu, intressant.

Skrivet av: Henrik, den andre datum: september 11, 2005 10:48 EM

Susanne - det dilemmat fanns även under bojkotten mot Sydafrika. Men hur ska vi som vanliga människor visa vad vi tycker och försöka påverka? Att inte köpa varor från Israel är ett sätt. Det bästa vore ju om det blev lika omfattande som bojkotten av sydafrikanska varor, samt att FN och EU sätter lite press på Israel. Att USA skulle göra det är mindre troligt, med tanke på att judarna är en stor väljargrupp i USA.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 11, 2005 08:10 EM

Riktigt, jag köper av princip inte varor från Israel (och inte heller bananer av märkena Del Monte eller Chiquita p.g.a. besprutningen som drabbar plantagearbetarna).

Sen tror jag man ska vara medveten om att bojkotter ibland kan drabba oskyldiga också. Inte vill jag väl egentligen åt dem som får sin enda inkomst genom arbete på fruktplantagerna. De har ofta inga andra alternativ. Dem jag vill påverka är ju plantageägarna som får sina inkomster decimerade p.g.a. bojkotter och som i sin tur kan påverka politiken.

Skrivet av: Susanne datum: september 11, 2005 06:56 EM

Suck, det är så jobbigt att alltid tjafsa i mataffären (Ica) om avokado och apelsiner, varför kan inte affärsinnehavarna tänka själva?!

Jättesvårt det där också: man inbillar sig att åtminstone Coop skulle ha etiken i första hand, samma sak med en hälsokostkedja som Life -- för att inte tala om Hälsans kök...! Synd, jättesynd. :(

Skrivet av: crrly datum: september 11, 2005 06:11 EM

Det är bara bombhögern som ylar om antisemitism när Israel kritiseras..

Skrivet av: Jinge datum: september 11, 2005 05:32 EM

Mycket tänkvärt! Undrar hur vi skulle reagera om t.ex Norge ockuperade oss och sa till oss att flytta till Danmark... jösses!

Skrivet av: Tant Monica datum: september 11, 2005 05:01 EM