« Fre(sön)dagsfyra | Startsidan | Silvias ansiktslyft »

18 april 2004

Hamasledare dödad

Hamasledaren Abd al-Aziz al-Rantissi dödades i en israelisk helikopterattack i går. Den israeliske ministern Uzi Landau är nöjd med aktionen och meddelade att Israel kommer att fortsätta eliminera terrorister. Våld föder våld. Ja, i samma takt kommer självmordsbombare att döda och skada civila israeler, i brist på andra militära medel.

Jag tror, och det är en helt personlig reflektion, att konflikten mellan Palestina och Israel är grundbulten till allt som händer ute i världen och som betecknas som terrorism. Skulle dessa två parter kunna komma överens och lösa konflikten skulle det bli lugnare runt om i hela världen.

Jag tycker att Bush, som är så infernaliskt pilsk på att lägga sig i andra staters affärer, borde ta sitt ansvar i denna fråga och hålla fast vid den fredsplan – som en gång lades. Fram till nu har USA:s officiella linje varit att följa folkrättens princip om att det är olagligt att flytta in sin egen befolkning i ett ockuperat område. Men nu har USA gjort en kovändning efter mötet med Ariel Sharon häromdagen och Bush ger sitt stöd för Israels avsikter att behålla en stor del av Västbanken, som är ockuperad sedan 1967.

Israel ockuperar palestinsk mark. Israel kränker palestinernas fri- och rättigheter. Palestinier tvingas bo i flyktingläger, istället för att bruka sin egen mark – som de gjort i alla tider (i modern tideräkning). Israel bygger murar, som förnedrar och tvingar palestinier till timslånga köer för att kunna komma till sina jobb eller nå sina odlingslotter.

Var någonstans i världen skulle detta tillåtas i samma utsträckning? Varför agerar inte EU och övriga världen mer kraftfullt? Varför ska palestinerna lida för det Hitler en gång gjorde mot judarna? Varför bildades inte staten Israel i Europa, där förintelsen ägde rum? Mark som mark?

// Annica Tiger

Annica Tiger april 18, 2004 08:08 FM

Kommentarer

Men vilka bodde där och brukade landet innan man kom på (som en tröst för förintelsen) att staten Israel skulle bildas efter andra världskriget?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 18, 2004 01:47 EM

Problemet är att de vill ha SAMMA mark. Och hänvisar väl till Bibeln båda två?

Skrivet av: Monica datum: april 18, 2004 10:08 FM

Jo, det är ett alternativ att följa fredsplanen som lades. Låt palestinerna få ett eget land och låt israelerna få ha sitt, allt enligt fredsplanen. Ingen av dem är änglar. Men ingen lär bli det heller med nuvarande situation. Våld föder våld. Det är fred som behövs.
Att judarna har förföljts i alla tider är inget incitament till det som sker nu och här.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 18, 2004 09:36 FM

Jg har svårt att se palestinierna som oskyldiga änglar. Deras agerande är lika stort orsak till konflikten. Om de hade haft en Gandhi eller Dalai Lama som ledare istället för Arafat och Hamasledarna hade konflikten kunnat lösas.
Judarna är självklart inte några oskyldiga änglar i den här konflikten - men att än en gång flytta dem är väl ändå inget alternativ?
De har förföljts inte bara av Hitler utan historien igenom.

Skrivet av: Chadie datum: april 18, 2004 09:20 FM