Detta är ett arkiv, besök gärna min aktiva blogg.

Till dagbokens början

Nyårsafton 2000

Gott nytt år - det egentliga tusenårsskiftet enligt en del.
Ha en underbar kväll! Gör inget jag inte skulle göra *ler*.
Take care! Kör lugnt, det finns alltid någon som väntar på dig.

Ingen kan få dig att känna dig
mindervärdig utan ditt samtycke.
Eleanor Roosevelt

30/12-00

Jag tänkte lägga in lite *smuttinutt-svammel* :) så här dagen inför nyårsafton. Men det sprack. As usual. Det är säkert något radikalt fel på mig :). Jag är antingen helt renons på *smuttinutt* eller etter värre så ids jag inte ens försöka. Bara för att jag är lyckligt lottad kan jag inte blunda in absurdum. Jag läste i Aftonbladet igår att det är en myt att våld mot kvinnor skulle öka under jul och nyår. Jag håller med resonemanget att misshandel pågår året runt, i alla socialgrupper. Men jag är övertygad om att många misshandelsfall inte ens kommer med i statistiken. Hur många kvinnor biter inte ihop? För barnens skull? Julen är långtifrån fridfull för många kvinnor säger Kicki Scheller, men hon påstår att jul och nyår inte är värre än andra helger. Där lägger jag in en Brask-lapp. Det är svårt att mäta känslomässigt, jo - rent statistiskt går det att hävda att fallen inte ökar och då håller resonemanget. Men jag tror, rätta mig om jag har fel, att stora helger och misshandel är en kombination som gör det än värre för den som drabbas. Jul och nyår är ju av tradition viktiga familjehögtider. Julen är framförallt barnens högtid. Säg den mor som inte lider invärtes då hon är medveten om att helgen inte blev som barnet förväntat. Att det parallellt med julklappar delades ut andra klappar, både verbala och bokstavliga. Att hela julstämningen var beroende på att humöret förändrades i takt med att flaskorna tömdes? Allt blir så mycket mer förstorat när det är helg. Vem vill berätta i fikarummet efter helgerna när arbetskamraterna frågar - hur har helgen varit - att den varit ett rent helvete. Den frågan kan efter en vanlig helg kanske kännas lättare att hantera. Vem vill berätta att mannen sket ned badrumsgolvet i fyllan på julafton. Vem vill visa upp en blåtira som erhållits på nyårsafton? Vem vill erkänna att helgen blev förstörd för att man tvingats vara på flykt eftersom den skyddade identiten avslöjades precis innan julen? Vem vill erkänna att helgen inte alls varit som *default*? Vad nu *default* är? Det är betraktarens syn som avgör givetvis. Tänk på det! Ta inte avstånd! Var lite lyhörd!


29/12-00

Livet på landet....det är inte så kul när första snön kommer. Det är lixom en sorts fördröjning innan plogandet kommer igång. Samma sak varje år - precis som om alla blir lika förvånade - vägverket och vägföreningen. Jag var iväg och klippte mig igår. Det var _inget_ roligt att varken ta sig dit eller hem. Tyvärr måste jag ut idag igen fast jag hade gärna stannat hemma i stugvärmen. Nalle behöver ny medicin samt förråden behöver fyllas på inför helgen.

Dé är bare å´ åk.
Ja, jag är tydligen släkt med Stenmark. Jag fick ett mail igår med en sådan förfrågan och jag var ju tvungen att kolla upp det. Enligt morsan så är det ett faktum. Men på långt håll vill säga, ett par hundra år sedan :). Jag kikade lite på Stenmarks släkttavla på nätet och ja - det verkar stämma. Släkten Tiger i Dalarna har jag däremot inget gemensamt med, det finns tydligen två separata släkter. Nu ska jag kika på det stora släktträdet som finns hemma hos mina föräldrar, någon Levi har sammanställt det och det kan ju vara intressant. Ett nytt intresse kanske? Sämre intressen finns. BTW - min lillasyster slängde ur sig en kommentar när jag ringde igår som fick mig att inse att hon in facto då och då läser min Reload *Annica vinkar*. Vilket känns underligt, men varför inte?

<frisvarning>
Jag satt på tunnelbanan häromdagen och överhörde ett samtal. Det var en man som förde en diskussion med sitt barn via mobilen. Fadern ömsom hotade ömsom fjäskade för barnet. Han sade bl.a - jag ska djävlar i mig inte betala underhåll - och - men älskade lilla barn, visst vill jag dig allt väl här i livet.
</frisvarning>

Av detta enda samtal kan jag alltså sluta mig till att ALLA pappor vägrar underhåll!!! Eller? Ungefär så här tycks iaf Konstapel Rolf Edin resonera. Som tjänsteman borde han kanske tänka sig för vad han skriver? Att bygga ett antagande på ett enda telefonsamtal? Att därefter dra slutsatsen att ALLA kvinnor använder barnen som slagträ i en skilsmässa. Det är ungefär som om jag skulle mena att eftersom jag känner till många fall av kvinnomisshandel och därför misshandlar ALLA män sina kvinnor. Absurt! Vissa av inläggen som kommenterar hans krönika ger en kalla kårar. Jag kan faktiskt förstå att det blivit som det blivit för en del, med tanke på somligas uppträdande/agerande. Men det är nog för mycket begärt att den insikten skulle drabba dem själva som verkligen behöver den. När jag var på Metro hittade jag även detta. Westman fördömer allt våld. Igen....synd bara att det tycks vara munväder. På annat sätt kan jag inte tolka det.


28/12-00

Tja, nu har det oundvikliga kommit! Snön! Jag skulle klara mig utan. Kyla gör mig inget. Men snö ogillar jag. Född norrlänning :(, men jag har nog bott här i Fjollträsk alldeles för länge. Annars? Slöar och latar mig. Men det känns behövligt. Äntligen är julmaten slut :) och det med god hjälp av hundarna. Snart är det nyår, dags att summera det gågna året? Det goda balanserar det dåliga, ekvationen brukar gå jämnt upp - normala år. Om detta år varit normalt? Tja, det vete sjutton. Några nyårslöften tänker jag inte heller ge, som vanligt. Däremot kan man önska:

Allt detta för våra barn och barnbarns skull och så kan ramsan göras lång med önskningar. I det perspektivet blir det så fjuttigt att lova sig själv att sluta röka eller andra petitesser :))).


27/12-00

Jag hoppas julen varit fin.
Jag vet att för många har den varit svår.
Ta lilla Kimberley som exempel och hennes familj här i
Sverige. Deras jul hade nog kunnat vara bättre.
------
Kimberleys pappa har numera en ny flickvän och har tydligen inte tid längre med sin dotter. Hon får istället tillbringa mycket tid med flickvännens mamma, kallad "Granny", som hon inte kände sedan tidigare. Angela har inte fått numret till "Granny", så hon kan inte ha den kontakt med Kimberley som var sagt från början. Kimberley verkar ofta dämpad de gånger de hörs via telefon och har inte mycket att berätta, när Angela frågar henne hur hon har det.
Du kan läsa mer om Kimberley på http://www.tiger.se/kimberley/.
-----
Varför kunde inte Kimberley få stanna hos sin familj?


26/12-00

Ha en trevlig fortsättning!
Huset var fullt med folk hela eftermiddagen igår.
B.s alla barn och barnbarn var över en sväng.
Annars? Lugnt och skönt. TV. Böcker. Inget Internettttt......
Jo, jag har tankat hem mailen ett par gånger om dagen. Mail är en stressfaktor i sig. Men det kan ju vara något viktigt....fast det finns ju telefon :). Jag har förpassat bra många mail till stora arkivet med ord i body som - svara snabbt, kan du fixa det här, jag vill ha hjälp, ge mig ett svar som julklappp, varför fungerar inte detta osv. osv.


25/12-00

Ha en trevlig fortsättning!


Julafton år 2000

Ha en trevlig dag!
Tack för alla julhälsningar både från kända och okända :).
Må alla mailservrar palla för trycket från alla binärer.
För mig är det som en vanlig söndag förutom lite extra god mat. För de allra flesta är det en gemytlig familjehelg och för en del andra är det rena rama helvetet......de sistnämnda sänder jag en, nej - flera tankar.


23/12-00

Nazifeminister och kvinnosvin - en mansrörelses framväxt är en bra artikel som kom ut i decembernumret av Enastående Nyheter som ges ut av Enastående Föräldrar. Jag har fått tillstånd att spegla denna artikel och det tackar jag för. I samma nummer fanns en bra artikel om Gemensam vårdnad för ogifta föräldrar - populärt kallat AGV. F(r)ISarna har ju varit väldigt aktiva när det gäller denna promemoria. Enligt dem skulle AGV likt Pandoras ask lösa alla och allas problem. Så är det kanske när man lever i sin egen lilla värld utan verklighetsförankring? Men det finns många som säger nej till den i sina remissvar och många är tveksamma. De flesta kräver en utvärdering av vårdnadslagen från 1998 innan någon ny förändring av Föräldrabalken, vilket definitivt inte är ett orimligt krav. Det vore som att lagstifta mot användandet av mobiler med motivering att de är skadliga strålningskällor, bara för att några anser att så är fallet utan att exakt mäta förekomsten av strålning samt utvärdera huruvida strålningen är farlig eller inte samt hur den påverkar oss människor. Kanske ett dåligt exempel men iofs förståeligt för flertalet. Mobiler använder ju de flesta - hamnar i långdragna vårdnadstvister gör inte fullt så många. Många (bl.a Svea Hovrätt) anser att tvärsemot alla intentioner så kommer antalet vårdnadstvister att öka, vilket jag oxå är övertygad om att så kommer att ske. Det säger ju sig självt. Alla psykopater, kvinnomisshandlare, olämpliga föräldrar och rättshaverister kommer ju inte med automatik försvinna i det blå bara för att AGV klubbas igenom.

BTW - mailen strular igen. Har någon mailat och ej fått svar? Maila igen.

Stå på dig!
Annars gör någon annan det.

22/12-00

Ledig fredag (idag), lördag, söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag. Yippeeeeeeee! Vad betyder egentligen dagarnas namn?

Söndag - har fått sitt namn efter solen.
Måndag - har fått sitt namn till månens ära.
Tisdag - Tyr asatrons krigsgud har gett namn till denna dag.
Onsdag - Oden asatrons främsta gud.
Torsdag - Tor asatrons kämpe och också åskans gud.
Fredag - Freja kärlekens gudinna som dyrkades redan före asatron.
Lördag - lögardagen, den dag man badade sig ren.


21/12-00

Mailen strular. Har ni ej fått svar, maila igen.
Nu vänder det. Det kommer att bli bättre. Ljusare. Idag är det midvinterafton/vintersolståndet. Nu vänder det och går mot ljusare tider. Vi firar ju midsommarafton med besked här i Svedala. Varför har jag aldrig begripit. Vad är det att fira att sommaren går mot sitt slut och det blir mörkare? Nej, däremot tycker jag att midvinterafton vore en bra bättre anledning till att festa runt.

Jag misstänker att jag befinner mig i en förstudie (gosh - nu har jag jobbat för mycket) - korrigering - ett förstadium till klimakteriet. Mitt humör går i vågor. Jag är vanligtvis ökänd/välkänd för att vara godmodig och mild till humöret. Ja, jag kan säga ifrån, rakt och ärligt men gör det på ett trevligt och vänligt sätt. Säger andra iaf :). Men nu vete sjutton! Tre dagar i rad har jag ilsknat till och blivit förbannad. Första gången när jag fick en stöt av motorvärmaruttaget - då fick B. sina fiskar varma. Häromdagen blev jag tvärförbannad när en kalkyl underkändes i en av mig framlagd affärsplan. Vadå - pay back kan inte alltid vara normgivande i mina ögon om det rör *content*/kundvård. Jag var såååååååå här nära -||- från att säga upp mig på stört. Igår ilsknade jag till rejält för en annan (i mina ögon) *skitsak* som drogs in absurdum och frågade en chef om alla chefer hade hål i huvudet på företaget. Kanske inte så vidare värst intelligent :), men det var ungefär som jag kände just då. Det ska bli såååååååååååååå skööööööööööööööööööööööööönt att få några veckors ledighet nu till jul.

Julfesten igår var säkert trevlig :))) - men jag valde att inte gå.


20/12-00

Lång dag igår.
Eter jobbet - bio - Släkten är värst.
Restaurang. Uppraggningsförsök.
Folk borde skaffa glasögon :).
Bilen genomfrusen vid parkeringen.
Tur att jag hade låsspray i väskan.
Sent i säng. Upp tidigt.
See you later alligator :).


19/12-00

Det hade jag ingen aaaaaaning om.
Man lär så länge man lever säges det.
Choklad är giftigt för hundar. Detta kunde jag till min förvåning läsa i Doggy Rapport 4/00 igår. Tur att jag har stora, kraftiga hundar som tål lite. För choklad älskar de och inte är jag den som kan sitta och glufsa själv när två par bedjande ögon sitter bredvid mig. Visst får de smaka en, två eller flera bitar. Choklad innehåller ämnet teobromin som är för hunden dödligt i stora doser och framförallt kan det leda till njurskador om nu hunden inte dör knall fall. Om en liten chihuahua äter en hel 100g chockladkaka kan den dö, reaktionen kommer efter c.a 15 timmar. En vanlig chokladkaka innehåller 1,5mg teobromin per gram choklad, osötat bakchoklad innehåller 10 gånger mer. Överdos för en hund är 200mg per kilo, men det finns rapporterade dödsfall vid 114mg per kilo. Så, summasummarum - förvara chokladen så att hunden ej kommer åt den.

Annars? Tja, snart så är man ledig :). Vad skönt det ska bli! Igår morse var det faktiskt minusgrader! Det _var_ länge sedan. Jag tänkte jag skulle sätta i motorvärmaren sista timmen innan jag åkte iväg då det var ett ganska tjockt lager med is (regnfukt som frusit) på rutan. Jag tog fram motorvärmaren och satte in den i bilen. När jag skulle ta elsladden från stolpen med elurtaget och sätta in den i bilens motorvärmaruttag fick jag en rejäl kyss. Sommaren och höstens regnande har antagligen orsakat att kontakten i stolpen är rejält blöt invärtes. Vad förbannad jag blev :(. Det är rena rama självbevarelsedriften att jag aldrig tar i strömförande sladdar/don utomhus med BÄGGE händerna. Nu sitter hur som haver en jordfelsbrytare i det uttaget på verandan.

Kvinnor har många fel.
Män har bara två:
allt de säger och allt de gör.

18/12-00

Äpplet faller inte långt från trädet.
Sådan fader....sådan dotter :).
Våp? Jo, jag tycker nog att Carola är ett riktigt våp angående kommentaren i Kommentera-boken. Svenska Akademiens ordlista listar våp som en "enfaldig och oerfaren kvinna". Men vad är det för elakt med det? Hade jag velat vara elak hade jag valt en helt annan omskrivning. Men däremot är jag säkerligen elak, mycket elak i mångt och mycket jag påstår nedan. Det borde flera vara/bli! Vi bor i en liten ankdam. Men under ytan.......

Telia fick ingen UMTS-licens. Vår största mobiloperatör? Ja, jag borde ju glädjas eftersom jag jobbar hos en av de konkurrenter som fick en licens. Men ändå är jag misstänksam. Vad ligger bakom beslutet? Egentligen? Nils Gunnar Billinger på PTS är en som gillar att slå telejättarna i huvudet med lagboken, frågan är om han inte gått för långt nu? Samt varför?

Toblerone-affären fick Mona Sahlin på fall. Varför? Jag är övertygad om att det var folk ur det egna ledet som ansåg att Mona Sahlin blivit obekväm och igångsatte hela storyn och/eller iaf hjälpte till att starta drevet som sedan media så påpassligt hakade på. Bildt lyfter arvode för sin plats i riksdagen. Han har knappt satt sin fot där i höst. När Bildt hade FN-uppdraget i Bosnien uppbar han både ersättning från riksdagen och FN. Varför har det inte blivit någon "toblerone-affär" av detta? Det är lite skillnad på kostnad för en Toblerone och de ofantligt större summor som Bildt erhållit från offentliga medel utan att göra skäl för dem. Varför har ingen krävt att Bildt ska lämna sin plats i riksdagen? Detta har ju pågått väldigt länge nu?

Varför verkar det vara mest äldre, beväpnade män som är rädda för vargen? Vargen är fridlyst. Trots detta jagas de redan nu med gevär, med gift som lägges ut, jagas via skoter, pejlas in, jagas via helikopter, fällor sätts ut osv. Nu ska de även få skjuta vargen i så kallad nödvärn. Vargen är inte farlig. Det kan däremot en björnhona med ungar vara, men i detta fall verkar inte männen med vapen vara så rädda - fast tjuvskytte förekommer givetvis även här. Nödvärn? Ska det vara när vargen hotar jägarens hund? Jägarens bäste vän. Ja, ursäkta om jag lät ironisk. Jag och B. hyrde en kåk uppe i Hälsingland i många år. Hundarna i den byn behandlades inte i mina ögon som jägarens bästa vän direkt. Det finns s.k jakthundar även här i den by jag bor i. En del av dem behandlas inte heller så värst väl. Nu säger jag inte att alla jägare missköter sina hundar. Men betänkligt många skulle jag nog kunna tänka mig. Nu får jag väl många mig emot. Men jag kan bara gå efter vad jag sett/ser/hört/hör. En hund ska inte behöva sitta dygnet runt, året runt i ur och skur i en liten hundgård eller sitta fastkedjad/i löplina och bara få längre rastningar innan jaktpremiären för att få upp flåset. En hund behöver kärlek, omtanke, värme, skötsel och att få tillhöra flocken mer än på avstånd.


17/12-00

Kan du dina Reloaders?
EvaP har gjort en rolig frågesport.
En vecka kvar nu.
Stressar du runt? Kommer du att hinna allt? Stanna upp och känn efter! Är det värt det? Julen ska vara en eftertankens högtid, lugn och fridfull. För hur många är den det? Fel eftertankar idkas nog likt, är skinkan god? Är kalvsyltan lika god som svärmors? Har du städat bort alla dammråttor så faster Svea inte klagar och börjar dra fingret demonstrativt utmed listerna? Kommer ungarna att bli nöjda med sina julklappar? Har du sänt julkort till _alla_, du missade ju familjen Pettersson - de sände ju kort förra året? Hos vilka ska vi vara i år? Förra året var vi hos svärmor och svärfar, så det blir väl föräldrarna - men egentligen skulle vi vilja vara hemma för en gångs skull. Känns det igen? Jag hoppas inte det. Själv firar jag som sagt inte jul. Jag tycker att den har blivit allt för kommersiell. Julkort och julklappar är sedan många år avskaffade - julbordet likaså, bara barnbarnen får en slant att köpa vad de vill för - en slags eftergift till - jaaaa...jag vet inte vad riktigt. Man får väl inte dra allt in absurdum ;-). Min dotter har det lite kärvt just nu har jag förstått så min julklapp på 5000 pix tas nog emot tacksamt, allrahelst som hon inte alls är van vid att jag är en *mjölkko* i vanliga fall.

Carola har gjort det igen......krockade tre gånger samma dag med pastorns bil. Hon skyllde på stress/mobiltelefonen. Jag hoppas hon inte hade sitt barn med i bilen. Nå, nu var det andra bilar som drabbades. Men det hade lika gärna kunnat vara små mjuka barn som drabbades. Vissa ska bara inte ha körkort. That´s it. Jag minns henne i Hagges program när han kom med ett låtsaskörkort och det dumma våpet trodde att det var ett riktigt, dvs att hon skulle slippa uppkörningen. Jag är inte själv någon wizard bakom ratten. Jag har dock haft körkort i 25 år och kört prickfritt, ta i trä - *knackelibang i huvudet*. Jag har kört yrkesmässig trafik i åtta år och det inne i Stockholms innerstad. Men jag chansar aldrig! Jag håller avstånden. Jag tänker efter en gång före! Jag undviker att köra i mörker då mitt mörkerseende har blivit katastrofalt (dock måste jag köra till jobbet på morgonen men den vägen kan jag nästan med förbundna ögon). Jag gillar att köra fort, men _bara_ om väglaget/trafiken tillåter. Skulle jag krocka tre gånger samma dag skulle jag nog starkt ifrågasätta min egen kompetens bakom ratten. Framförallt för andras skull.

Jag var och handlade igår. Redan klockan 10 när B&W öppnades var det *knökafullt*. Rena rama hysterin. Jag gick min snitslade bana och köpte det jag brukar köpa av vana och hävd. Jag filtrerar bort allt skräp som saluförs nu lagom till julen. Det enda jag kostade på mig var en radda böcker. För i jul ska jag koppla av, koppla ur. Jag köpte Henning Mankell - Danslärarens återkomst, Kerstin Ekman - Händelser vid vatten och tre pocket av en för mig okänd svensk deckarförfattare - Åke Edwardsson.

Det är bättre att nötas
ut än att rosta bort.
Whitefield

16/12-00

Törnrosa! Hon sov ju i hundra år. Skönt! Jag kände mig lite som henne igår och framförallt finns det säkert somt och somliga som inte skulle sörja om jag somnade in för resten av århundrandet *småler*. Sömn och att sova var huvudtemat igår. Efter åtta timmars sömn steg jag upp kvart i sex. Eftersom fredag är min lediga dag så tog jag och hundarna beslutet att krypa till kojs igen vid halvåtta. Vi sov till strax efter elva. Vi åkte iväg en sväng till centrum, busarna älskar ju att åka bil. Väl hemma igen så blev det en liten tupplur till ;), halv ett till halv fyra. Synd bara att sömn inte går att lagra/magasinera. Synd bara att jag inte kan bortförklara denna enorma trötthet längre ...ty den varat för länge och verkar aldrig ta slut. Det _kan_ inte vara normalt detta tillstånd.

Jag har fått presskort! Kul! Ett steg närmare min nya inriktning. I vår ska jag plugga in sista årskursen i svenska på komvux. Den saknas som sista lilla pusselbit för den utbildning jag tänker satsa på till hösten - om allt går som jag vill. Vilket man inte alltid är bortskämd med :). Men inget serveras på guldfat. Så kämpa på! Vad du än drömmer om. Kan jag som iaf är en gammal tant (47) så kan du. Man blir aldrig för gammal, ofta är man tvärtom för ung.

Igår hade vi vår bröllopsdag. Vi gifte oss den 15 december 1989. Det var minus 30 grader kallt. Det var lite skillnad mot gårdagens plusgrader.

Man har inte roligare, än man gör sig.

15/12-00

Webbgurun talar ut!
Tja - jag säger inte honom emot. Tvärtom. Men att jag tjatat om samma sak i flera år *ler* utan att få massor av betalt är en annan femma. Man får hoppas att många av våra svenska utvecklare läser denna artikel. Så enkelt budskap, men så viktigt. Så ofta det ändå blir fel. Nu har jag bestämt mig. Jag ska sluta titta på Robinsson. För om detta stämmer (länk till en sida som säger sig veta vem som vinner) känns det rätt så meningslöst. Jag ger inga garantier att informationen är korrekt (länken kommer från Marina urprungligen) och vill du inte veta så KLICKA INTE. B. har för övrigt redan gett upp, han tänker inte se ett enda avsnitt till deklarerade han när de röstade ut siste man från Nord.

Snart! Snart! Nypremiär för Katinka
Huka er nu laddar hon om.
Tjuvkika här - fördel MSIE.


14/12-00

Lönerörelse! Förmaningar om återhållsamhet. Riksbanken höjer ränten i preventivt syfte. Vanligt folk gnetar och sliter för nålpengar. Men.....toppdirektörerna höjer och höjer sina löner. Här talar vi inte om normgivande c.a dryga tre procenten. Nej, en del har fördubblat sina löner samt normalökningen ligger runt 12 procent. Procent är procent. Ju mer du tjänar desto mer får du i plånboken.
Månadslön 15 000 ökning 3,3% ger en ökning till 15 495
Topplön på 80 000 ökning med 12% ger en ökning till 89 600
Jag tycker att i rimlighetens namn ska deras ökning inte alls överstiga den nivån vad vanliga löntagare får. Desto lättare vore det ju att uppmana till återhållsamhet. Eller hur? Topplön på 80 000 ökning med 3.3% ger en ökning till 82 640
VaFan - vem kan inte leva på 82640? Nu har jag inte tagit hänsyn till att skatten är högre för en höginkomsttagare. Anledning? Av egen erfarenhet vet jag att det finns så många fler tillfällen/sätt/anledningar att få ned skatten för höginkomstagaren än för faster Greta i snabbköpskassan med en månadslön på 15 000. Någon däremot?

Jag är glad för att rättegången mot farbröderna som dödade sin brorsdotter kommer till stånd. Vi måste på något sätt markera att s.k hedersmord inte är acceptabla i det svenska samhället, även om det nu sker på distans. Socialtjänsten, polisen - ja, alla som kan tänkas komma i kontakt med detta måste utbildas så att de kan hantera detta på bästa sätt. De får inte/har inte adekvat utbildning *as it is*. Jag såg på TV häromkvällen om den unga kurdiska flickan som hade rymt hemifrån och som av socialtjänsten inte fick hjälp med nytt boende utan uppmanades att flytta hem och prata ut med sina föräldrar istället. Detta är lika idiotiskt som att uppmana en illa misshandlad kvinna att flytta hem och försöka prata igenom det som hänt med förövaren i syfte att få honom att sluta med misshandeln. Dock otroligt nog är inte heller detta scenario någon ovanlighet att socialtjänsten agerar så även i dessa fall.

Ängel på gatan, djävul i hemmet.
Tyskt ordspråk

13/12-00

Lucia? Jag var tvungen att kolla i almanackan som hänger här bredvid på väggen. Glöm ej paraplyet :). Min jätte-söta gris-almanacka, med så fina bilder på grisar - djuren alltså inga andra *svin*. Jajamänsan! Det är Lucia. En grön Lucia. En blöt Lucia - i nederbörd vill säga. Ha en bra Luciadag och käka inte för mycket pepparkakor så ni blir menlöst snälla ;). Drick inte för mycket glögg. Glögg är för sött. Har någon druckit för mycket glögg? Jag har. När jag jobbade på Televerket blev det så mycket starkglögg kvar att vi var ett gäng som lyckades bli hederligt berusade på resterna efter jobbet. Ajajaj - vilken huvudvärk dagen efter - det kändes som hela huvudet bestod av segt, sött, sockrigt, sliskigt, rött och kletigt innehåll. Men kul var det! Tror jag?

Igår hade jag storstädning. Av hårddisken :). Scandisk, defrag och sedan back-up. B. hade nog hellre velat att jag haft storstädning i huset. Hans tidigare fru var hemmafru vad jag har förstått och skötte säkerligen all markservice hemma med bravur. Han har i flera veckor muttrat lite lätt om att _man_ kanske borde putsa fönstren. Ja, har jag svarat, det kanske man borde. Jag såg häromdagen att han putsat fönstrena i köket :). Så ska en slipsten dras. B. som för övrigt var och kvitterade ut sin guldklocka häromdagen efter 25 års slit i samma företag.

Läs Lisa Marklunds krönika - Lite misshandel är väl inget att skriva om. Jag tror inte ens att jag behöver kommentera den.....läs den istället. Pronto! Denna länk fick jag via mail, skadestånd för anonymt inlägg. Jodu - det är många miljoner man har missat...*ler*... med tanke på alla anklagelser som haglar här och där, helt obefogat. Det är stor skillnad på att betrakta/referera det som hänt/gjort/sagts utan att förvanska/ljuga och att fabricera lögner/sprida felaktig information. Det sistnämda är rent utav olagligt. Detta har vissa väldigt svårt att begripa. Vi har ju inte den vanan/seden i gamla Svedala att stämma varandra hit och dit - rättshaverister undantagna då förstås. Jag vill inte påstå att jag skulle vilja ha det som i USA - alla stämmer alla - de enda som tjänar på detta är alla lagvrängare. Men däremot borde det vara lättare i Sverige att kunna få en polisanmälan att *leda in i mål*.


12/12-00

Ha en underbar dag!
*kramar* Annica

En hund skäller på någonting,
de övriga skäller på honom.
Kinesiskt ordspråk

11/12-00

Skatteåterbäring. Jag kommer att skratta hela vägen till banken idag *flinar*. Tacka vet jag min revisor (mitt alter ego). Annars? Jag såg Tomten är far till alla barnen igår. Nu brukar det kanske inte vara fullt så illa som det var beskrivet i filmen, men visst ligger det något i att detta med julfirande valdes som huvudtema i filmen och vem minns inte Bergmans skildring av dito? Så det kan bli när inte haspen är på eller människor inte är ärliga mot varandra. Det som saknades i filmen var hur allt detta bråkande/grälande/supande skulle ha påverkat barnen i huset om det varit i verkligheten. Tro mig - de skulle inte varit så oberörda.....


10/12-00

Carro är en tjej som jag gillar och har stor respekt för. Vi har träffats några gånger men känner varandra mest via/på nätet - gemensamma bekanta. Ändå känner jag ett slags systerskap med henne. Jag gillar hennes till synes enkla och raka sätt, men bakom det skenbara anas ett stort komplext djup ärvt via de *djupa skogarnas* påverkan både bildligt och mentalt, en kunskap om vad som egentligen är väsentligt här i livet. Tunggung :). Superlativer! Men jag tror iaf att Carro förstår vad jag menar samt Katinka ;) som i stort sett är likadan. Vi tänker i mångt och mycket på samma sätt. Carro och Katinka har under årens lopp gett mig många leenden/aha-upplevelser när jag läst deras Reloader och/eller mail. Det senaste mailet från Carro innehöll några rader jag har funderat på i flera dagar nu. De stämmer sååååå på pricken.
En kvinna ska vara positiv, glad och trevlig.
Tycker hon att något är fel...
då ska det lindas in i bomull och pipas fram.
En kvinna med manligt sätt är automatiskt aggressiv...

Varför måste man uttrycka sig på ett speciellt sätt bara för att man är tjej? Måste en tjej vara snäll och trevlig in absurdum intill fånighetens gränsmarker? Måste en tjej linda in sin kritik i vänliga ord? Kan inte en tjej få säga rakt ut vad hon tycker och tänker utan att då med automatik stämplas som bitch, manhaftig, aggressiv? Redan 3/12-97 försökte jag utveckla detta och har återkommit gång på gång med jämna mellanrum här i mina dagboksanteckningar angående detta fenomen. Varför gör vi skillnad mellan könen på detta sätt? Ett beteende är okey om man är man men förkastligt om man är kvinna. Läs vad Corren säger om detta!
Älskar barn!
Lisa - måste en kvinna göra annars är hon onormal?
Pelle - är han pedofil?
Kan sitta hela kvällarna framför datorn!
Lisa - är lat.t
Pelle - odlar sin hobby.
Framför sina åsikter med efterkrav
Lisa - bitchig, manhaftig, aggressiv.
Pelle - en riktig ledartyp, ärlig och rak.

Om du inte är du!
Vem är det då?

9/12-00

Jag noterar att fler och fler av mina bekanta/vänner lägger av och *signar av nätet*, mer eller mindre. Orsak? Leda? Trötthet? Utbrändhet? Jag känner själv att jag börjar bli *fed up*. Dagens moderna pensionärer - IT-pensionärer. Vi var ett gäng tjejer som började ungefär samtidigt 1996/1997 och strålade samman på nätet - vi var ju inte så många tjejer som var aktiva på den tiden så det föll sig ganska naturligt att så skedde. Vi hade det jättekul ett par intensiva år :) ute på nätet och även när vi träffades IRL. Vem minns inte Bimbo? Hålet i väggen - Krokodil :)? Trafik på den gamla goda tiden? GirlTalk? VaFan? Nostalgi :). Själv känner jag att jag har förändrats. Jag kan inte bedöma om det är till det bättre eller sämre. Det får andra göra. Men *mein gott* - jag är ju 47 - på det 48:e året. Som jag sade till Katinka häromdagen i telefon, det är kanske dags att låta stickmaskinen ersätta datorn? Virka grytlappar istället för snickra html-sidor? Berätta sagor för barnbarnet istället för att skriva dagbok? Städa huset istället för att rensa hårddisken? Åka på bingokryssningar istället för att vara med på mailinglistor?

Idag får jag inte glömma reprisen på Mitt i Naturen, det går visst i repris även på måndag. B. hade sett det i onsdags och sa att det var jättebra. Själv surrade jag i telefon och missade programmet. Det var några korta filmsnuttar med som enligt honom var kanon, bl.a en isbjörn som kelade med slädhundar? Det måste jag se med egna ögon. Naturprogram gör sig bra i widescreen :).

Allt ont kommer på vingar och haltar bort.
Voltaire

8/12-00

Trevliga små tidsfördriv?
Jag blir inte ofta så irriterad. Men ett klart irritationsmoment är alla dem som gör hemsidor och inte ens bryr sig om att kolla om de funkar i andra browsers eller än värre struntar i huruvida det funkar eller ej. Ungefär vart femte sida jag surfar på funkar ej acceptabelt i Netscape, ej kommersiella sajter inräknade men de kan ibland vara lika goda kålsupare. Internet kan jämföras med vårt vägnät - där får alla bilar köra såvida de inte har körförbud :). Vem skulle ens komma på tanken att säga - du har ju en Skoda så du får inte köra på våra vägar alternativt sätta upp spärrar för just alla som kör Skoda. Folk sänder mig mail och ber mig gå och kika på deras sidor och jag brukar ofta hörsamma deras begäran - ja, jag är alldeles för snäll :). Ibland skriver de redan i mailet att den inte funkar i Netscape och då brukar jag bara svara - var vänlig återkom när den gör det. Jag _vill_ inte surfa med Internet Explorer likt jag inte vill köra en Lada eller en Fiat. Nu är Netscape min favoritbrowser, that´s it. Jag ogillar senaste versionen 5.0 som icke är bakåtkompatibel men andra versioner fungerar precis som jag vill ha det. Att jag inte vill använda Internet Explorer är ett beslut likt att jag ogärna vill gynna andra större monopolföretag om jag kan undvika det. Ja - jag vet att jag kör Windows, men som sagt....kan jag undvika så gör jag det. Nu såg jag att Opera inte tar betalt längre för sin browser. Väl värd att testa, http://www.opera.com.

Wojwoj har gjort ett besök i min Kommentera-bok. Jag ligger risigt till? Que pasa? Hur är det själv förresten? Det kan inte vara kul att vara under skyddstillsyn. Det kanske var du som var ett av exempel i ABs artikel? Vad vet jag? Who cares? Han har tydligen öppnat/ändrat sin hemsida nu. Lite *lenare* i tonen märker jag. Kan det bero på att du själv är under utredning och övervakning Wojwoj just nu? Här finns en skärmdump på sidan med indirekta anklagelser om allehanda olagliga saker utförda av allehanda element. Eller? Lite förhastade slutsatser dras och rent allmänt skiner hans dåliga kunskaper fram om hur Internet fungerar igenom. As a friendly user får jag väl förtydliga ett par saker. Makrovirus sprids vanligen via e-mail och har en bifogad fil som måste aktiveras. Som Navidad. Likt Loveletter. Här finns en lista på allehanda virus, maskar och trojaner. Jag har sagt det flera gånger men upprepar det igen:
A. Ha ett bra virusskydd
B. Öppna aldrig bifogade filer i mail
C. Klicka aldrig på okända programfiler
D. Skaffa en bra brandvägg, Zone Alarm har sina brister

Den loggfil som visas ger vid handen att 128.11.68.* har försökt att anropa diverse portar på en dator ansluten till Telenordia, Wojwojs får man förmoda. Går man till http://Network-Tools.com/ och slår några av de angivna ip-numrena så får man besked att de leder till web2301.mail.yahoo.com, web2304.mail.yahoo.com osv. Varför inte kolla med Yahoo? Glöm ej att CC:a till din egen abuseavdelning för kännedom. Det är alldeles för lätt att dra snabba slutsatser och att ropa vargen kommer. Det kan ju vara så enkelt pinsamt att du själv var uppkopplad mot webmailen just då? Vad vet jag, jag kör inte Yahoo webmail - jag undviker att använda dessa webmail utan föredrar pop3. Sedan kan jag rekommendera Norton Internet Security som brandvägg. Den kostar några hundralappar men då slipper man alla dessa svåra inställningar som folk inte verkar kunna hantera för att undvika falsklarm. Många verkar skärras in absurdum av dessa falsklarm. Att det larmas för att en banner laddas in i browsern från en annan webadress verkar ju lite *overkill* och har inget med säkerhet/intrång att göra utan skrämmer och skärrar mer än det skyddar.

Huka er? Jag kan stå upprätt! Kan du Wojwoj? Tja, det verkar ju som många önskar att jag var inblandad i ALLAS bekymmer med datorer och gudarna vet allt. Vilken tur för mig då :) att jag bevisligen satt i bilen (utan några som helst *redskap* att surfa på webben) på väg till jobbet under denna tid då Wojwoj nu utsattes för detta enligt honom allvarliga intrångsförsöket. Så detta kan inte belastas mig så som många önskar. Sorry! Inte heller har jag en armada med fjärrstyrda tonåringsfinniga *hackers* till förfogande :). Inte ens en armada med dito kvinnliga heller. Nej, tvärtom vad du tror Wojwoj och Nodaddy med flera så tar jag avstånd från sådant. Mitt hem är min borg. Min dator är min borg. Inbrott/intrång *what so ever* är lika olagligt och förkastligt - likt det ni sysslar med just nu.


7/12-00

En julkalender med killar för tjejer?
Nu är det bevisat, PC-användare är bättre ;-).
Nyheter på hemsidan kanske kan vara något?
Annars? Döm om min förvåning när jag upptäckte en fästing som satt och sög blod på Nalle. I december? Fast med denna varma väderlek så är det kanske inte så konstigt. Fästingarna är aktiva när det är över plus fem grader.

Den vise talar om vad han ser,
dåren talar om vad han hört.
Turkiskt ordspråk

6/12-00

Aftonbladet hade ju en artikel den 10:e november med rubriken - Misshandlare med i kamp mot Operation Kvinnofrid. Den är enligt FRIS egen hemsida anmäld till PressOmbudsmannen. BTW - varför har de plockat bort medlemsmatrikeln? Vill de inte skylta med huruvida de utesluter någon eller inte? För mig ser det ut som ett erkännande av artikelns riktighet - helt sonika. Har denna nätgrupp klippkort när det gäller att stämma/anmäla allt och alla? Är det därför Aftonbladet tagit bort länken på webben? Nu får man ju inte lägga upp inscannade artiklar på webben, men ett utdrag ur artikeln kan läsas här för den som missade den. Jag brukar ju plädera att man inte ska tro på allt som står i tidningen, men denna artikel tror jag inte skulle ha publicerats om inte journalisten hade det väldigt, väldigt *varmt om fötterna* - dvs tillgång till domarna som refereras till i artikeln. Westman lyckades förövrigt med en bedrift den veckan - att bli felciterad av två olika tidningar, *korsar fingrarna*. Dessutom kunde jag se att Westman inte längre är ledare för nätgruppen FRIS. Nu leds den av kvinnan med de många identiteterna och de oförglömliga guldcitaten. Försämring eller förbättring?


5/12-00

Nu är det konstanterat, *by trial and error*. Det _går_ inte att lagra sömn för framtida behov eller ta igen förlorad sömn :). Efter det idoga *sovandet* i helgen hade jag närt en förhoppning om att iaf vara någorlunda pigg och utvilad igår. Men icke sa Nicke. Tvärtom nästan. BTW - jag fick ett mail i helgen. Först så iddes jag inte bry mig så mycket för det verkade inte vara så mycket som stämde. Men det kom ett till efter någon dag, med korrekt url så jag såg sammanhanget och då blev det ju lite mer intressant. Ett protokoll från Östersunds kommun 1998 med en ansökan om bidrag, FRIS (manligt nätverk), Föreningen "Fäders rätt i samhället" ansöker om ekonomiskt stöd för verksamhetsåret 1998. Är det inte det vi alla trott :) hela tiden? FRIS rimmar ju lite illa med Föräldrar I Sverige - det borde ju bli FIS. Jaja - kejsarens nya kläder.

Jag fick ett annat mail igår kväll om att jag återigen diskuterades på pappa-listan. Nodaddy har återigen börjar anklaga mig för datorintrång på pappa-listan, trots att det inte var såååå länge sedan en annan hävdade motsatsen. Hur ska de ha det :). Det fick mig iaf att i morse sända iväg ett mail till både min och Telias-abuseavdelning och be dom hjälpa denna man. Jag fattar inte vad det är för *hang-up* han har fått beträffande mig.
-----
Tiger hade tydligen gett sig in i diskussionen här på pappalistan. Hon påstår tydligen att de bilder som jag redovisar skulle vara förfalskade och att det jag skriver inte skulle vara sant på min hemsida.
Inte då...och det vet hon mycket väl om. Hennes "delaktighet" i de organiserade dataintrången är jag 100% säkerställd om. Nej.. Tiger vet mycket väl om att till och med en av dessa hackers (en på bilderna) så sent som för två veckor sedan "torskade dit igen" och blev tillsagd av en internetleverantör.
Ja...det är sant att det pågår en polisutredning. Och även en annan "instans" har på "avstånd" följdt "utvecklingen". Mycket finns att berätta.

Vilka uslingar vanliga
hederliga människor är!
Zola

4/12-00

Ord. Ords betydelse. Att missbruka ord. Att missförstå ord. Att misstolka ord. Att använda ord som maktmedel. Att skrämmas med ord. Att själv skrämmas av ord. Hur många var det som tänke på en annan stake igår :) vid genomläsningen av de första raderna? Innan man har hela bilden klar för sig bör man i anständighetens namn se till att man får hela bilden klar för sig innan man agerar/reagerar. Ta Persson, han som minner lite om Karlsson på taket :), vår statsminister som blivit vald/påtagit sig en roll som ledare. Han verkar iaf i mina ögon som en stabil och klok man även om jag ogillar en del av hans andra egenskaper jag sett/hört via TV/tidningar - men jag har aldrig träffat honom/känner honom inte så mina intryck skapade av TV/tidningar kan vara helt fel. Det kan t.o.m vara så att jag påtvingats att tycka/tro detta pga att någon annan vill att jag ska tycka/tro detta. Tänk om en dålig rådgivare viskar i hans öra att nu i morgon kommer dollarkursen gå ned till 3 svenska kronor. Säga vad man vill om Persson, beroende på vilken politisk bakgrund man nu har, men nog begär alla att han innan han rusar åstad och orsakar rabalder verkligen kollar med flera av sina/andras rådgivare och inte bara lyssnar på en av dem, okritiskt. Källkritik kallas det med ett fint ord. Här kommer jag osökt in på vad jag talat om förut här i min dagbok. Risken att våra skolungdomar via Internet anammar helt felaktiga *lärdomar* och på så vis drar felalktiga slutsatser. Det finns så mycket skit bland alla guldkorn ute på det oändliga nätverket som kallas webben - that´s it. Källkritik borde finnas schemalagt som eget ämne, vilket alla skolungdomar kommer att ha nytta av vid vuxen ålder. Ett annat ämne som bör utökas är svenskan. Ja - inte bara grammatik utan ordförståelse och att själv kunna uttrycka sig på ett adekvat sätt. Det är skillnad på anmälan - utredning. Det är skillnad på en brun hårig sköterska och en brunhårig sköterska. Det är skillnad på att tro och att veta. Det är skillnad på en halvfull kopp och en halvtom kopp :), om inte i ens tolkning av det. Vad använder du själv? Jag säger nog en halvfull kopp - det låter och känns mer positivt.


3/12-00

Jag tog ett stadigt tag om staken, när jag äntligen hittade den i röran. Jag drog ut den, putsade och gned lite på den och slutligen satte jag på den i köket ;-). Adventsstaken är det enda julpynt som tas fram i detta hus. Men det är bara för att den lyser upp så trevligt i köksfönstret. Lustigt ord. Stake. Det kan missuppfattas. Eller hur? Enligt min ordbok kan stake betyda fyra olika saker.
stake
1 stång, stör, smal stolpe, liten påle, spak, stav, käpp
2 ljusstake, ljushållare, bordslampa, armatur
3 (vard. för) manslem
4 (bildl.) fart, gåpåaranda, go
Annars? Slöade även halva dagen igår. Skönt. Jag var och handlade lite på B&W. Usch, det märks att julhysterin redan börjat. Julskinka i stora berg i kyldisken - redan...enorma köer var det oxå. Jag hatar att gå i affärer, men man måste ju det ibland. Jag köpte Paradiset, Liza Marklund till halva priset och har lite spännande läsning att se fram emot. Jag gillar hennes sätt att skriva. Mycket.

Ondskan är ett berg.
Var och en bestiger sitt eget
för att peka ut de andras.
Afrikanskt ordspråk

2/12-00

Igår sov jag mest hela dagen, vilket var skönt och behövligt. Jag väcktes yrvaken av ett mobilsamtal - på danska :). Vi fick växla över till engelska mot slutet för att förstå varandra. Tänk så nära i avstånd, men så långt ifrån varandra i språk. Minner mig faktiskt om helt andra förhållanden.... Sedan var det TV som gällde resten av eftermiddagen, kvällen. Jag har börjat titta mer och mer på TV, jag har insett att TV-skärmen inte är en värre dumburk än vad dataskärmen är ;). Ofta tvärtom *ler*. Sopranos har blivit en riktig fredagsfavorit, en något underlig story om en *fetsnygg* maffiaboss som går i terapi. Mer sånt! Glöm inte demonstrationen idag. Besök http://www.tv4.se/nollrasism, ett vällovligt initiativ.

Att leva är konsten att dra tillfredställande
slutsatser ur otillräckliga premisser.
Samuel Butler

1/12-00

Hej alla glada! Ett nytt blad! En ny månad! Ett nytt liv? Nej, inte det sistnämda ;). Nu är det december och det känns som om det vore september - med tanke på väderleken. Det enda jag saknar just nu är sol, sol och åter sol - lite livgivande ljus. Att det inte är snö och 20 grader kallt kan jag iofs leva med. Jag kan _inte_ påstå att jag saknar snöiga och glashala vägar.

Sänd en hälsning via Aftonbladet till Carola som ska fira första *ensamma* julen med sonen efter skilsmässan från den skjutglada pastorn. Men hallå! Jag sänder hellre mina hälsningar till alla de tjejer som lever under skyddad identitet pga hotbild mot dem och barnen. Jag önskar hellre dem en fröjdefull jul i den mån det nu går, trots allt ståhej runt omkring dem. Jag tvivlar inte en sekund på att Carolas sons ögon kommer att tindra på julafton. Men hur många barn kommer inte att få sina tindrande ögon utbytta mot ledsna dito i jul? Hur många mödrar får inte försöka hålla skenet uppe för barnens skull? Hur många kvinnor kommer inte att bli misshandlade? Barn fara illa? När spriten går in brukar vettet gå ut, somliga anser tydligen att man firar Jesus födelse genom att bälga i sig massa helgsprit. Julen - en högtid som riktigt andas *ångest* för somliga tyvärr. För mig själv är den varken det ena eller det andra. Julen är en helg som alla andra. Lite ledigt, lite god mat och sedan inte mycket mer att yvas över. Mina föräldrar har accepterat min pragmatiska inställning numera och jag tror inte ens att de tar illa upp för att jag inte kommer över. Det finns andra helger man kan umgås på - mer naturligt.


Till dagbokens början


Jul-03 Jun-03 Maj-03 Apr-03 Mar-03 Feb-03 Jan-03 Dec-02 Nov-02 Okt-02 Sep-02 Aug-02 Jul-02 Jun-02 Maj-02 Apr-02 Mar-02 Feb-02 Jan-02 Dec-01 Nov-01 Okt-01 Sep-01 Aug-01 Jul-01 Jun-01 Maj-01 Apr-01 Mar-01 Feb-01 Jan-01 Dec-00 Nov-00 Okt-00 Sep-00 Aug-00 Jul-00 Jun-00 Maj-00 Apr-00 Mar-00 Feb-00 Jan-00 Dec-99 Nov-99 Okt-99 Sep-99 Aug-99 Jul-99 Jun-99 Maj-99 Apr-99 Mar-99 Feb-99 Jan-99 Dec-98 Nov-98 Okt-98 Sep-98 Aug-98 Jul-98 Jun-98 Maj-98 Apr-98 Mar-98 Feb-98 Jan-98 Dec-97 Nov-97 Okt-97 Sep-97 Aug-97
Kommentera-böcker:
-1- -2- -3- -4- -5- -6- -7- -8- -9- -10- -11- -12- -13- -14- -15- -16- -17- -18- -19- -20- -21- -22- -23- -24-

www.tiger.se www.atiger.se www.tiger.pp.se www.atiger.pp.se www.atiger.nu www.nodaddy.se
Passagen Tele2 Telia 1 Telia 2 Spray 1