Detta är ett arkiv, besök gärna min aktiva blogg.

Till dagbokens början

Valborg 2001

Take care!
Ha en underbar valborgsmässoafton.
Gör inget jag inte skulle göra ;-).
*kram* Annica

Som jag ser det är det så här:
Om du vill ha en regnbåge,
så måste du stå ut med regnet.
Dolly Parton

29/4-01

1800-talet avklarat!
Avsnittet om Strindberg pinade jag mig igenom.
Strindberg ansåg att det var synd om människan, jag kontrar med att jag personligen tycker det är synd om Strindberg, eller rättare sagt var. Oavsett om han var *kokobäng* eller inte. Jag har aldrig tyckt om honom, trots idoga försök att läsa en del av hans romaner. Jag tyckte inte om honom ens som ung, fast jag läste andra författare från samma period, exempelvis Zola och Dostojevskij med stor behållning. Vår bibliotekarie var djup imponerad av mina läsvanor som ung flicka. Då var jag inte alls medveten om kvinnoförtryck och Strindbergs kvinnohat, så jag kan inte skylla min aversion mot honom på det faktum. Jo, nu kan jag det - men inte då.

1800-talets kvinnokamp gällde just den gifta medelklasskvinnans rättigheter och mannen oinskränkta makt inom familjen. Jag tror att Strindbergs kvinnohat sträcker sig tillbaka till hans egen barndom. Han ogillade faderns tyranniska väsen men istället för att rikta sin inneboende ilska åt rätt håll vände han den mot kvinnorna. Han blev kuvad som liten av sin far och försökte sedan i sin tur kuva sina kvinnor som vuxen. Han valde vid sina tre giftermål starka kvinnor, alla tre yrkesarbetade. Han försökte tvinga dem att underordna sig honom, kvinnans ansvar för hem, make och barn skulle gå före hennes arbete, allt enligt Strindberg.

Familj, du är allas sociala lasters hem,
alla bekväma kvinnors försörjningsanstalt,
familjeförsörjarens ankarsmedja,
och barnens helvete!


Detta ovan kommer från Tjänstekvinnans son där han ville i naturalistisk anda påvisa att han var en produkt av arv och miljö. Måhända det, vem vet, men å andra sidan är det ingen bra förklaringsmodell. Det är den inte nu och var det inte då heller. Vi har ett personligt ansvar för det vi gör och man kan inte bara skylla allt på barndomen och gener.

Fadren beskriver kampen mellan man och kvinna. Han vill bestämma över allt och alla, en typisk man av sin tid. "Barnen skola uppfostras i fadrens bekännelse, enligt gällande lag." Kvinnor ansågs inte vara betrodda att vara med och bestämma om barnens väl och ve. Strindberg ville göra en karikatyr av vad han ansåg var en kvinnodjävul, ".....om tio år har vi kvinnodjävlarna över oss med rösträtt och allt...." Modern i Fadren beskrevs som en kvinna vars syfte enbart var att förgöra sin make, vilket säkerligen i Strindbergs ögon var allas kvinnors mål och syfte med livet. Jag minns svagt slutet då hon fick honom att tvivla på att han var far till deras barn. Han dog i ett slaganfall, strax innan han skulle ha förts i tvångströja till dårhuset. Den som var starkast överlevde? Darwinismen i sitt esse? Det var nog inte meningen att man skulle kunna dra den slutsatsen, men visst är det nära till hands?

Strindberg kritiserade ofta kvinnorörelsen. Han ansåg att kvinnor hade mindre hjärnor. När han mötte intellektuella kvinnor reste han ragg som en vildkatt. Han ansåg att intellektuella kvinnor var ett bevis för att samhället spårat ur. Strindberg ansåg att kvinnorörelsen alltför ensidigt drivit enbart kvinnans sak. Strindbergs motvilja mot kvinnorörelsen stegrades efterhand till ett sjukligt hat som tärde honom inombords. Under vissa perioder inbillade sig Strindberg att han var förföljd av en internationell kvinnoliga. Varför känns detta igen?

Varför är män som bokstaven Q?
En stor nolla med en liten svans. :)

28/4-01

Vilken underbar vårdag det var igår. Jag satt en stund i solen och bara njöt. Fåglarna kvittrade och levde rövare. Att bo landet sägs vara en lisa för själen, tystnaden ska vara så rogivande. Vilken tystnad? Här överröstar fåglarna ens egna tankar nästan :). Det verkar vara ovanligt mycket småfåglar i år. Men det är inte alltid positivt. Jag blev inte så glad när jag skulle ta in tvätten. Jag fick tvätta om fem T-shirts (med fågelbajs på) och körde sedan resten av maskinerna i torktumlaren.

Jonas Gardell är bara sååååååå bra!
Jag såg programmet igår och njöt varje sekund av det.
Jag säger bara *outstanding*. Respect!

Datorer är som män eftersom:
(män kan valfritt bytas ut mot kvinnor)

Den som håller sig väl med
alla är inte vän med någon.
Drottning Kristina

27/4-01

Lisa Marklunds krönika var läsvärd! Jag gillade hennes slutkläm - "Suck. Vi har en lång väg att gå, brudar. ". Så sant som det var sagt. Jag tycker om Lisas sätt att skriva. Unni Drougge hade en krönika inne igår med rubriken "En helreko kille gängar sig inte med en helkörd brud". Jag bara skrattade, vilket språk? Lisa och Unni är varandras diametrala motsatser när det gäller att använda det svenska språket. Men jag tyckte att mångt och mycket i Unnis resonemang stämde. Man kan inte bara skylla på den andra parten i normala förhållanden, såvida nu det inte bevisligen är/var en psykopat. För en helstekt psykopat skulle nog även Unni (för att använda hennes eget språk) kunna gänga sig med utan att vara en helkörd brud, eller var det kokt? Som en brasklapp lägger jag in att psykopater finns i alla led, min erfarenhet är dock att majoriteten av dem är män - vad den erfarenheten nu kan vara värd.

Ordet psykopat har fått en felaktig klang. Psykopat har fått en alldeles för känsloladdad innebörd. En del människor sammankopplar ordet psykopat med exempelvis en galning som står med en blodig yxa, färdig att hugga nästa oskyldiga offer. Tyvärr är det mer subtilt än så. Det är sällan du som enskild person stöter på en galning i den bemärkelsen, men garanterat att du har mött en eller flera psykopater. Ordet psykopat kommer från psykopati, vilket betyder (medfödd) själslig defekt inom känslo- och viljelivet, vilket kan ge utslag i form av känslokyla m.m. Många psykopater är ofta (inte alltid) oemotståndligt charmiga på ytan och har ett förföriskt sätt. Under ytan finns tyvärr en beräknande, manipulativ, hänsynslös, egoistisk, lynnig människa med ett stort kontrollbehov och som inte tål kritik eller har några spärrar överhuvudtaget. Vårt domstolsväsende borde göra en psykisk undersökning av dem som driver vårdnadstvister/rättstvister in absurdum, allt för att undvika att resurser utnyttjas i onödan. Det finns ett myntat uttryck, rättshaverist, som går hand i hand med denna känslomässiga störning. De ger sig inte, oavsett om alla andra har motsatt åsikt. De kan anmäla myndigheterna hundratals gånger, utan att inse sin egen del i det hela. Tidningen Må Bra (feb. 2000 sid. 13) beskriver hur en person med psykopatiska drag kan uppfattas, se nedan.

När man säger sanningen uppfattas det av
många människor som om man skällde ut dem.

26/4-01

Nalle is back!
Skönt att hans vyer har vidgats lite. Det existerar annat i hans sinne nu än Smulans ändalykt :). Vilket skönt och okomplicerat liv de har, de små rara juvelerna. Inga bekymmer för morgondagen, bara leva i nuet. I mitt nästa liv vill jag bli en hund, en tiger eller en varg. Jag tror på själavandring. Någon mening måste det ju vara med allt, på något sätt. Allt annat i naturen handlar om kretslopp, så varför inte här.

If you need me
Why don't you call me
Said if you need me
Why don't you call me
Don't wait too long
When things go wrong
I'll be there, yeah

Said if you want me
Why don't you send for me
Said if you want, want, want
All you gotta do is send for me
Don't wait to long
Just a pick up your phone
I'll be there
Stones (Bateman/Pickett)

25/4-01

Jag missade ju programmet om om Maria. Vet någon om det går i repris? En oerhört stark kvinna som vägrade låta kuva sig. Till vilket pris? Hon fick ansiktet förstört av syra av sin man. Donera eller inte, det är frågan. Jag hamnade på yes2life igår (efter ett tips på en mailinglista) som verkligen informerar på ett lättbegripligt sätt om donations- och transplantationsfrågor. Rekommenderas! Jag vill inte bli slentrianmässigt obducerad när jag dött. Jag har varit på flera obduktioner själv och har ingen lust att ligga naken på parad i obduktionssalen på deras stålbord, som står placerade bredvid varandra i rad. Jag vill inte att de ska (efter ett välplanerat snitt) dra ned huvudsvålen mot mitt bröst, borra bort halva mitt skallben, ta ut min hjärna och skiva den i små fina skivor. Jag vill inte ligga där och ha en hoper studenter gloende in i alla mina kroppsöppningar alternativt dissekera mina, ur kroppen, urtagna organ. Fix idé? Kanske det! Men däremot kan jag tänka mig att donera organ, om jag vid min död har några som någon annan kan ha nytta av. Det sker via ett operationsbord under värdigare former. Motsägelsefullt? Kanhända!

Ja, man är lite rolig. Här har jag pluggat och slitit som ett djur för att klara av Svenska B på en termin, samtidigt som jag då jobbat som vanligt. Detta har jag givetvis inte gjort för att jag tycker det är kul att slita häcken av mig ;). Nej, det fanns eller rättare sagt finns en tanke bakom. Jag ska söka till en journalistutbildning i höst. I sista sekunden kom jag ihåg att sända in ansökan till kursen. Det hade varit grant att missa sista ansökningsdagen och få vänta till nästa år. Vilket jag iofs kanske får göra ändå. Det brukar vara 600 som slåss om 120 platser. Men den som inte försöker är inte med i leken utan har förlorat på förhand.

Att kunna behålla sina vänner,
är en större konst än att vinna dem.

24/4-01

Barnen kostar kvinnan tre miljoner!
Mindre inkomst - mindre pension på äldre dar.
Kontentan av artikeln är att man borde ta bort taket i föräldraförsäkringen så att både män och kvinnor kan vara hemma med barnen, utan att riskera allvarliga ekonomiska avbräck. Det låter som ett bra förslag och kanske kan öka jämlikheten. Det förvånade mig inte heller de siffror som nämdes som exempel på hur många som missat löneförhöjning alternativt befodran på grund av föräldraledighet. När ska detta ofog försvinna?

Sveriges domstolar sviker barnen!
Saxat ur artikeln:
----------------------
Barnombudsmannen föreslår nu att en ny bestämmelse införs i föräldrabalken. Den ska ge alla barn rätt att föra fram sina åsikter och få dem beaktade, i förhållande till ålder och mognad.
- De måste få göra sin röst hörd. Det man kan befara är ju att barns egen vilja i dag inte blir verklighet i så stor utsträckning som den borde, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg.
----------------------
Det låter som ett bra förslag. Jag tycker även de ska fundera på om inte många av dessa utredningar av barnen skulle bytas ut mot motsvarande av föräldrarna. En rejäl *kokobäng-undersökning* av dem som driver vårdnadstvister in absurdum och ett förbud mot att driva dem i fortsättningen om undersökningen påvisar på olämplighet som förälder. Kan inte det vara något? Det skulle barnen må bra av.

Att idag tänka annorlunda än igår,
skiljer den vise från den envise.

23/4-01

Slit och släp!
Två veckor går fort.
Det var skönt att vara ledig.

Under helgen har jag fått fem (5) olika förfrågningar, med samma innehåll men av olika personer. Det är unga killar som startat egna hemsidor och så har de tydligen problem med att fylla hemsidan med något vettigt innehåll. Ja, jag kan inte tolka det annorlunda eftersom de frågat om de får lägga min HTML-guide på sin hemsida, hela eller delar av den. Visst, det är smickrande - men jag gav allihop ett kategoriskt nej. Nå, *cred* ska de iaf ha för att de rart och artigt frågade om lov. Den sista svarade mig så här, efter att ha fått ett nekande svar av mig:
Du får givetvis betalt för att jag kopierar html skolan.
Du för 50% av de reklam intäkter jag får pågrund av skolan.
Hmmmm...vad svarar man på det :).
De är söta de små liven!

Framgång bringar vänner,
motgång prövar dem.

22/4-01

Namnsdagar.
Inte firar vi sånt i min familj. Jag har aldrig haft någon namnsdag hur som haver (mitt andra namn räknar jag inte med - Maud), förrän nu med nya almanackan. Jag blev lite förvånad igår kväll när jag insåg att det var min namnsdag, Annika. Jag får gratulera i efterskott till alla andra drygt 48000 *Annikor* i Sverige. Jag heter Annika, jag tralala... samt Annika pannika puddingpastej...hur var slutet egentligen på dessa ramsor? Teflonminne? Jag? Skämtar du?

Wojjan Nojjan har kommenterat Nodaddys framfart på sin sajt. Det glädjer mig att även han inser att man inte kan göra annat än att ta Nodaddys anklagelser med en nypa salt, jag skulle kanske utrycka mig "med en hel skottkärra salt". Så mycket falserier och så lite substans - på en och samma sida, don efter person? Jag förstår faktiskt inte ens syftet med hans sida, mer än att han vill av någon outgrundlig hämnas, för vad vet jag faktiskt inte. Jag har inget med hans bekymmer att göra, varken med hans vårdnadstvist, hans jobb, datorintrång, ja - allt han nu rabblar upp som skulle kunna tänkas läggas mig till last. Detta flesta begriper att han är ute och cyklar, så det var i sig ingen nyhet det där med en nypa salt, mer då kanske att en ur de egna leden öppet kan erkänna och inse detta faktum. Dementi/kommentar i sak efterlyser WojWoj samtidigt som han lite senare drar en slutsats att det inte är någon idé att debattera med psykopater. Det var väl formulerat, även om vi kanske har skilda åsikter om vem som är vad. Men personligen har jag så många gånger dementerat det Nodaddy skriver på sin sajt, samt kommenterat det i sak att jag numera finner det ganska meningslöst att upprepa mig in absurdum. Jag har även insett att nätgruppen FRIS, dumdristigt nog, inte förstår hur dess medlemmars uppträdande på nätet skadar och belastar gruppen. Fast det är ju inte mina bekymmer. Det är deras! Angående de polisanmälningar för förtal som jag har tvingats att göra då jag inte kan acceptera att falskeligen anklagas för både ditt och datt, så har de definitivt inte blivit nedlagda på grund av att de saknade substans. Förtal faller inte under allmänt åtal (detta var för mig helt okänt), såvida det inte riktar sig direkt mot en tjänsteman som utför sitt ämbete eller har stark rasistisk karaktär. Åklagaren har avskrivit anmälningarna, det stämmer, men med rådet att byta brottsrubricering alternativt att driva en civilrättsprocess.

Det förvånar mig även att Wojjan fortfarande ser sig stå över lagen när det gäller copyright. Han har återigen tagit bilder som bevisligen är mina och lagt upp dem på sin sajt. Jag har inte givit honom tillåtelse att använda mitt material och jag tvivlar på att han har tillstånd att använda de andra bilderna som ingår i samma svit, ett mediokert försök att parodiera på temat "sådan hund, sådan matte", typ :). Nalle är den sötaste hunden som finns och det finns nog ingen som kan anse att den bilden av Nalle som valp är annat än en riktigt söt bild - så en jämförelse oss emellan kan bara anses vara positiv. Med andra ord så fallerar hela hans idé. BTW - han kanske är *betuttad* i mig rent av? Vad är det man säger? Kärlek börjar med kast? Fast, oss emellan, han är inte riktigt min typ. Jag föredrar män, i ordets riktiga bemärkelse.

Det verkliga hotet när man har att göra
med en femåring är att man på nolltid
själv börjar låta som en femåring.
Jean Kerr

21/4-01

Nu står hembrännaren och puttrar!
Dygnet runt! Fast, du som precis sträckte dig efter luren för att, som god medborgare, ringa och anmäla den där dj*vla kärringen för hembränneri, stopp och belägg. Jag menar äggkläckningsmaskinen ;), som hemma hos oss har smeknamnet "hembrännaren". 20 stycken Faverolle-ägg ligger nu där inne i maskinen, som förhoppningsvis ska fyllas av kvittrande små kycklingar runt den 10:e maj. Vi fick lite panik kvällen innan äggen kom när vi drog igång hembrännaren. Det lät *gneeak gonk gneeak gonk* så fort strömmen slogs på. Men B. är inte tappad bakom en vagn, han ångade ned till garaget och hämtade lite symaskinsolja som han smorde fläkten med. Pust! Det var några svettiga minuter innan vi förstod att den inte packat ihop för gott. Äggen var ju redan ivägsända från Norrland och jag hade ingen lust att ruva dem med min kroppsvärme i 21 dagar *skrattar*.

Annars? Jag blev lite fundersam när jag läste en artikel i Aftonbladet häromdagen. En kvinna, 45 år, nekades studielån de sista terminerna på sin lärarutbildning, motivering hennes ålder. I mina ögon är 45 år ingen ålder, ingen begränsning för studier eller personlig utveckling. Då kan jag kanske glömma bort eventuella studier för min egen del då, 48 år som jag är och med gamla studieskulder i bagaget. Jag glömmer så ofta bort att jag är gammal tant. Förträngning kallas det visst? På tal om att ha blivit gammal, jag tror utvecklingen även sprungit ifrån både Skytte och Guillou. Feminismen har, enligt deras uppfatting, blivit ett enda rått vrålande :). Göran Skytte säger: - "Det de skriver är en gröt av illa formulerade svordomar, fördömanden och könsord." Jag är väl kanske inte så insatt i ungdomens språk nuförtiden, mer än att jag iaf vet att killarna ofta använder en gröt av illa formulerade svordomar, fördömanden och könsord i sitt vardagliga spårk. Men, visst ja - artikeln syftar ju på unga tjejer och då gäller andra regler. Eller? - "Det är skrattretande hur han och vissa andra män blir provocerade av feminismen", säger Linda Skugge själv. Jag är nog böjd att hålla med henne. Många män är omotiverat rädda för kvinnor och tjejer som bara försöker ta för sig på ett, av hävd, manligt sätt - utan att för den skull vara flator, nazifemister och/eller manshatare. Språket förändras och med det vi, det borde Skytte och Guillou veta, om några. Nå, Guillou kunde sträcka sig så långt att han uttryckte förståelse att den unga generationen kvinnor kanske är lite frustrerade för att det under 30 år knappt har hänt någonting, nada. Men hans sista inlägg i artikeln smålog jag åt ;). Guillou - så känns det att bli gammal. Minns du inte själv hur det var att vara ung?

En gång gick jag ut med en kille som ville att
jag skulle vara som en mor för honom - så jag
spottade på min näsduk och torkade honom i ansiktet.
Jenny Jones

20/4-01

Den som dricker choklad dricker barnens blod
Under hela påsken har samma tema återkommit, gång på gång, i media. Rubriken är vald från en artikel i Expressen 18.04.01 och speglar faktiskt verkligheten, tro det eller ej. Artikeln beskriver att mellan 10000 och 15000 barn arbetar på kakaoodlingar i Elfenbenskusten. Ordföranden för Rädda Barnen i Mali har kommenterat detta faktum:
- Den som dricker choklad eller kaffe dricker barnens blod. Det är blodet från unga som tvingats bära kakaosäckar på sex kilo, så tunga att barnen fått sår över hela axlarna.

Nyheterna har rapporterat om den båt, enligt uppgift fylld med barnslavar, som gäckat myndigheternas försök att lokalisera den till sjöss utanför Afrikas kust. Uppståndelsen runt det s.k. slavskeppet har fokuserat intresset på barnslaveri i världen, på gott och ont. Det är ingen nyhet att det förekommer barnarbete, rent av barnslaveri, runt om i världen. Men detta faktum försvinner ofta i det stora "mediabruset" som vår nutid upplever. Ett annat faktum är att vi i västvärlden tycks bara kunna fokusera på en sak i taget, i alla fall när det gäller den stora, breda massan. Faddergalan var en stor TV-händelse under påsken och även den belysta problematiken med barnarbete.

Barnarbete kontra slaveri, skillnaden kan stundtals vara hårfin. Barnslavarna säljs av sina utfattiga föräldrar, för en minimal ersättning eller som avbetalning för en skuld, till en oviss framtid. För oss, boende i västlandet, kan det tyckas vara en mycket oansvarlig handling. Men det är lätt att döma, för föräldrarna finns oftast ingen annan utväg. Ofta säljs barnen under falska förespeglingar från köparen att barnen kommer att få det så mycket bättre. Sanningen är att de ofta inte ens får betalt, de har inga rättigheter och tvingas arbeta varje dag.

Många barn tvingas att börja arbeta i förtid och försaka sin skolgång, enbart i syfte att bidra till familjens försörjning. Många barn får ingen tillgång till skolutbildning alls, utan placeras i lönearbete direkt och många flickor får gå hemma, som oavlönade pigor för att hjälpa till med hushållsarbetet, hemma eller mot betalning hos bättre ställda familjer. Tyvärr är det så att ofta flickor prioriteras bort av familjen när det gäller att ge sina barn en utbildning. De ska ju ändå bara gifta sig, så småningom. Bara det....får mig att bli upprörd.

Det är inte så länge sedan vi i Sverige hade barnarbetare, det handlar om den samhälliga strukturen och en fråga om utveckling. Nu skulle ingen acceptera att små barn satt i Solstickans tändsticksfabrik och doppade stickorna i svavel dagarna i ända. Men för hundra år sedan var det fullt acceptabelt även här i Sverige med barnarbete. Statarbarnen fick ofta arbeta för brödfödan, vilket många av våra proletärromaner vittnar om. Jag försöker undvika att köpa varor jag vet produceras med hjälp av barnarbetare. Men det är bara en droppe i havet, då många företag anlitar producenter som i sin tur anlitar producenter som i sin tur...... Det finns nog ingen garanti för någotdera längre. Bojkott kanske skulle bytas ut mot bistånd? Men vill industriländerna detta? Det bistånd som ges nu verkar mer vara avhängigt andra faktorer. Vem tjänar på barnarbetet? Kan det vara så att industriländerna gör det och därför inte är alltför benägna att se till att det försvinner så fort som möjligt? Hemska tanke!

Fru Hall från Sherbourne fick ett dödfött barn igår,
några veckor före beräknad födsel,
på grund av en skräckupplevelse.
Jag antar att hon oförmodat tittade på sin man.
Jane Austen, 1798

19/4-01

Bertan Pertan
Kan en oetablerad artist lita på att du inte
stjäl de låtar man skickar till Mariann Grammofon?
- Absolut. I detta fallet rör det sig om en i
cover som vi gjorde en egen version av.
Varför känns det som *fan tro´t*?

Manlig åhörare: - Är du lesbisk?
Florence Kennedy: - Är du alternativet?

18/4-01

Ringholm fick några tårtor i nyllet igår. Synd på så rara ärtor, tårtorna menar jag. Jag tycker iofs att det är barnsligt att slänga tårtor i nyllet på folk. Ringholm gör dessutom bara sitt jobb, varken mer eller mindre. Man kan ha synpunkter på honom som person, vilket jag har, men som finansminister tycker jag att han sköter sitt jobb. Detta påvisar även vilket dåligt skydd våra politiker har i Sverige, med Palme-mordet i gott minne. Tårtan hade kunnat vara något betydligt mer farligare. Det är lite *när argumenten tryter*-syndrom över det hela oxå. Känns definitivt igen från en annan falang i samhället.

Lilla Nalle!
Nu har Smulan gått in i höglöp och stackars lilla Nalle har det inte lätt. Han ylar efter henne när han ligger ute, bara en hundägare kan förstå hur ledsen han låter. Men tyvärr kan han inte uppföra sig om jag har dem ihop nu, Smulan uppskattar inte alls hans tafatta försök till kurtis. Det var ganska bra *timing* på detta löp eftersom jag är ledig denna vecka oxå. Dock mådde jag illa hela dagen igår, undra sa flundra om det var lunch-pizzan? Men jag ska försöka göra en utredande uppsats klar denna vecka, inte alls lika omfattande som specialarbetet, men ändå är det skönt att kunna jobba med den i lugn och ro hemma. Jag ska även göra en textanalys av ett litterärt verk. Jag har valt en bok av Kerstin Thorvall, Oskuldens död. 1800-talet ska jag oxå försöka hinna klart denna vecka, det är många frågor som ska besvaras och sändas in. Sedan, när allt detta är klart, är det bara 1900-talet kvar att göra under maj månad plus ett avsnitt om dialekter. Visst har det varit kul, men ack så jobbigt. Det ska bli skönt när allt är klart och jag har betyget i hand. Vi får se hur det blir i framtiden med fortsatta studier.....den som lever får se.

*jag håller på Tobbe* - ge han vad han tål :)

Jag är en fantastisk hushållerska. Varje gång jag
skiljer mig från en man så behåller jag hans hus.
Zsa Zsa Gabor

17/4-01

Enligt min erfarenhet...sade en man i ett mail till mig igår (se nedan), givetvis vågade han inte stoltsera med sitt rätta namn. Enligt min erfarenhet...säger jag då att jag tror inte en sekund på att denna förklaringsmodell är den enda allenagörande sanningen, som är sååååååååå populär hos medlemmar i den extrema mansrörelsen. Sanningen är nog enbart det faktum att de försöker urskulda/förklara/motivera sina egna begångna handlingar på detta sätt.

Ett citat ur mailet jag fick!
Man talar ju ofta om "oprovocerat våld" på t ex gatorna men mindre sällan talas det om provocerat våld. Om våld sker i hemmet så är det enligt min erfarenhet förmodligen alltid provocerat. Kvinnor kan nämligen provocera, förnedra om de vill och slipper ofta undan med detta. Vissa kvinnor tycks i det närmaste "tigga" om att man ska slå tillbaka. Det är min sanning. Därmed inte sagt att jag försvarar misshandel eller mord men det finns oftast orsaker till gräl i hemmet. Marginalerna kan vara OERHÖRT små och händelseförloppet snabbt.

Jag antar att jag kunde stannat hemma
och bakat kakor och kokat te.
Hillary Clinton

16/4-01

Tobbe får en *påskpuss på näsan* som tack för sin förklaring varför påsken flyttar. Den löd: - på mötet i Nicaea år 325 fastställde man påskens inträffande till den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Jag vet inte om Tiina vill ha en påskpuss, men en påskkram då? Jag fick några fina bilder på statyn av Moa samt andra Moa-relaterade dito. Jag lade in en av dem under Dagens Bild.

Jag hoppas alla har haft en fin påskhelg. Här hemma är vi inte så traditionsbundna. Oss emellan så har jag inte kokat ett endaste litet ägg, vilket kanske brukar vara default på påsken. Inga påskägg har vi gett varandra heller för den delen. Men det har varit en skön helg, med underbart väder - ja, lite snö en dag kan man stå ut med tycker jag i april. Jag har suttit mycket framför datorn och jobbat dagtid (ej uppkopplad), då är det skönt att bara lägga sig i TV-soffan och slöa på kvällen. Nätet har jag inte brytt mig så mycket om, några gånger per dag har jag tankat hem mailen samt rensat skit.

Ja, rensat skit som sagt var. Någon (man kanske ska maila Sherlock Holmes) har roat sig att ett flertal gånger, både på HTML-guiden samt Dagbok på nätets anslagstavla, lägga in inlägg typ:
Trött på Tiger - En till som fått nog 00:48:19 04/14/01 63.208.236.72
Trött på Tiger - En till som fått nog 20:21:26 04/14/01 63.210.114.91
När man öppnade inlägget stod det likadant i varje:
Trött på Tiger
[ Svar ] [ Skicka svar! ] [ WWWBoard ]
Svar till En till som fått nog
http://bla.bla.bla/rubriker/de.html
http://bla.bla.bla/nodaddy.html

Och? Nu är det enbart fånigt! Har stackarn så få besökare att han måste ragga dem från mina välbesökta sidor? Eller är det så att det är en illvillig person som är i farten? Hämnd för inbillade oförätter? En kombination kanske? Vad säger övriga medlemmar i FRIS om att deras *goda* namn används på detta sätt? Who knows? Who cares?

Jag har jobbat som en igel i helgen för att bli klar med mitt specialarbete. Det ämnet jag valde först ratade jag och valde ett ämne som det inte var några som helst problem att skriva om, 32 sidor blev det till slut om mansrörelser. Ja, inte *sådana* mansrörelser :), in-ut. Nej, jag tänker inte lägga ut det *as it is* på webben. Till skillnad från somt och somliga så anser jag inte att allt passar sig för publicering på webben. Jag låter det vara osagt om huruvida det kan komma en reviderad form, men just nu känns det inte aktuellt.

Du kan misslyckas många gånger, men du är inte
misslyckad förrän du börjar skylla på andra.

15/4-01

Glad Påsk
Rar och söt var den, eller hur?
Tack för den! Bugar och bockar!
God fortsättning på påsken!
Den som väntar på något gott .... ;).


14/4-01

GLAD PÅSK!


13/4-01

Fel person att hoppa på!
När ska dessa män (eller vad man nu ska kalla dem) fatta att de är ute i ogjort väder? Nu är det Unni Drougge de hoppat på. Det var nog inte heller rätt person att attackera ;). Argumenten känns igen från hur de agerat på andra håll och kanter på nätet senaste året. Unni Drougge skriver att mannen har angett att ett av skälen för sin anmälan av henne till Jämo är att: "Den uppretade karln jämför mig med Adolf.". Låter inte det lite likt epitetet nazifeminist som vissa sprider omkring sig? Jag minns inlägget i min kommentera-bok nummer 6 (med FRIS-såpan) Sun Feb 20 12:44:12 2000. Där det påstods: "Jag är helt övertygad om att Vi skulle utklassa Er i ett rena intelligenstest." Jag måste ju medge att jag väntar fortfarande på att somliga ska börja visa att de har en intelligens överhuvudtaget förutom reptilhjärnan, *suckar djupt*.

Långfredag! Tja, sååååå hemskt lång är den inte nuförtiden mot vad den var när jag var liten. Då gick allt i stå, en helgdag som var rödare än rött, alla affärer stängdes, inga biografer hade öppet, inga sändningar på TV:n och allt var allmänt trist. Nu är det som vilken annan dag som helst. Varför heter det långfredag? Varför flyttar påsken runt i almanackan varje år? Julafton är alltid den 24 december, men påskafton varierar från år till år. Ett av livets små mysterium :).

Jag har precis läst Moa Martinsons bok, Mor gifter sig, första delen i en självbiografisk trilogi. Boken, Mor gifter sig, rekommenderar jag alla att läsa. Det var inte lätt att vara barn runt sekelskiftet, om man tillhörde fel samhällsklass vill säga. Kvinnor hade det inte heller lätt, männen söp, försnillade löningen och misshandlade både fru/barn. Jag ska skriva ihop lite om Moa och göra en muntlig presentation på nästa svenska-lektion. Hela svenska folkets Moa, men aldrig erkänd av eliten. Så sent som 1974 förbjuds en flicka i Mjölby av sin svensklärare att skriva en uppsats om Moa Martinsson med motiveringen att Moa "inte var någon riktig författare".

Förenkla hemarbetet genom att
betrakta dina dammråttor som husdjur.

12/4-01

Tur och retur Blåkulla!
Åter imorgon......


11/4-01

Underbar vårdag igår. Men vad hör jag - snö utlovas till helgen? Hur som haver är det ändå dags att sätta på sommarskorna på bilen, det blir lagom till helgen. Blåsippor har detekterats, så visst är det på G. Jag hängde för övrigt ut tvätten utomhus igår, första gången denna säsong. Mmmmmm....vad det luktar gott. Det slår all världens sköljmedel.

Smulan är en underbar, söt liten hundfröken. Det tycker traktens hanhundar oxå, speciellt nu när hon är på G in i ett höglöp. Vi hade oväntat besök igår, fast jag bjöd inte på kaffe. Hanhunden kom så glatt springande, men insåg snart att det fanns hinder i vägen för sin tänkta kurtis. Vi har ett rejält staket runt hela tomten. Efter fem minuter *hälsande* via spjälorna så tog jag in mina hundar för att få den objudne gästen villig att gå hem igen. Men jag fick ringa till grannen och fråga om de inte saknade sin hund. Sonen i huset kom efter en stund, men hade föga framgång i att locka till sig hunden. Den vägrade helt enkelt att lyssna på det örat. Jag fick ta med mig Smulan ut som *lockbete* och till sist kunde jag fånga in hunden åt honom.

Pitepalt!
Njae, mammas dito är bäst. Jag köpte färdiglagad Pitepalt i affären, men inte var den speciellt god. Till och med jag lagar godare Pitepalt, fast jag aldrig riktigt har varit sams med mammas recept, en *pjött* och *lite mjöl* är för mig relativa begrepp :). Nej, mammas Pitepalt ska det vara. Det är kanske dags att bjuda in sig själv på middag?

In the old days in Nevada a man caught beating his wife
was tied to a stake for eight hours a day with a sign that
read, "Wife Beater" fastened to his chest.
Kanske något att efterapa?

10/4-01

Det kostar att vara förälder.
Big news? Jag skulle antagligen ha svalt denna snyfthistoria om jag inte snabbt insåg att det var en hel del faktafel i den. Jag vet inte om det är journalisten eller FRISaren som är skyldig till dessa faktafel. Summan som räknas fram stämmer inte, men det lär nog inte komma en rättelse från FRIS håll iaf :). Det står att han idkar växelvis boende, det stämmer inte heller. Jag skulle mer kalla det utökat umgänge, onsdag-måndag varannan vecka. Barn kostar. Javisst! Boendeföräldern bör ha barnbidraget och underhållsbidraget. Vad är det att hymla om? Däremot håller jag med om att en umgängesförälder bör ha rätt till bostadsbidrag om barnen vistas där på regelbunden basis. Socialstyrelsen har i dagarna kommit ut med en rapport som säger att vid växelvis boende ska föräldrarna komma överens, först då kan det kallas växelvisboende och det låter väl rimligt? Dessutom, kommer föräldrarna överens brukar resten lösa sig med automatik, för de flesta normala, ansvarsfulla vårdnadshavare. Här kan delat barnbidrag och då i förlängningen slopat underhållsbidrag vara något att diskutera för framtiden. Det är otroligt att Aftonbladet Kvinna *köpt* denna smörja, rakt av. Är det någon slags kompensation för den artikel som handlade om FRIS och de medlemmar de har som är dömda för kvinnomisshandel? Nätgruppen FRIS gjorde en anmälan till Pressombudsmannen i anslutning till artikeln. Detta kunde man läsa på deras hemsida, men sedan tog de bort den notisen. Vad hände med den anmälan? Jag misstänker att Aftonbladet inte fälldes.

Om en man är så fantasilös att han drar fram bevis för
en lögn, kan han lika gärna tala sanning med en gång.
Oscar Wilde

9/4-01

Kändisar och födelsedagar!
Inte visste jag att jag delade födelsedag med sådana prominenta personer :). En kul idé. Grattis Mats! Annars? Jag har läst hela helgen. Jag plöjde igenom Love Almqvists Det går an samt Hyrkuskens berättelser av August Blanche. Det går an skrev jag en kort recension om, arbetet om Hyrkusken blev lite mer en improviserad jag minns-berättelse. Hyrkusken rekommenderar jag. Den gav en mycket bra bild av hur människor hade det i dåtidens Stockholm, både adel och pöbel. Den var faktiskt mer intressant att läsa än Almqvists bok. Det går an kändes för konstruerad? Men jag ska inte förringa hans syfte med boken. Carl Jonas Love Almqvist var en av 1800-talets mest mångsida författare, skribent och journalist. Han hade även försörjt sig bl.a. som rektor, präst och bonde. Almqvist engagerade sig för kvinnans rättigheter genom att skriva artiklar i tidningen Aftonbladet där han angrep skråväsendet, kvinnans omyndighet, bristen på utbildning av kvinnor, husbondeväldet mm. Novellen var således bara ett ytterligare ett inslag i hans engagemang för orättvisor och kvinnans rättigheter. Almqvist utmanade de traditionella könsrollerna och gjorde den kvinnliga huvudpersonen i boken till en tänkande och ekonomiskt ansvarstagande person. I novellen förekom också diskussioner om fördelning av hushållssysslor, där det revolutionerande var att inte lägga detta ansvar på kvinnan helt och hållet. Novellen väckte en stor uppståndelse när den publicerades.

Veckans ris går oavkortat till Solna kommun som i sin spariver har dragit in de handikappades lön på, hör och häpna, hela 35 kronor om dagen. Varför inte sänka sina egna löner? Dra in de generösa fallskärmar de förmodligen har? Det är inget lattjolajbansjobb de gör på verkstaden, de tillverkar väskor - prima hantverk. Visst får de sin förtidspension, men *so what*? Den gör nog ingen människa glad. Det som däremot gör en människa glad är att få uppskattning för det arbete man utför. Att då dra in ersättningen är att ta ifrån dem deras värdighet. Att de demonstrerade på kommunhuset hade ingen effekt. Ett tydligt exempel på att den lilla människan ofta inte har något talan alls. Hade det gällt en hoper kommunalpoliker, vars traktamente hade dragits in hade det varit annat ljud i skällan. Garanterat!

Alla måste ta sitt ansvar för kvinnovåldet!
En mycket bra och seriös artikel av Winberg och Adelsohn publicerad i Expressen, 6 april 2001. Vettigt skriven och med vettiga argument. Jag förstår inte att det trots all denna information som sprids, fortfarande finns män(niskor) som förnekar att våldet mot kvinnor är ett stort problem, som ej kan bortförklaras med att det är falska anmälningar till största del/umgängessaboterande mödras som drabbas (skyll er själva-mentalitet)/kvinnor kan minsann de oxå och allt som dras fram som mer eller mindre intelligenta motargument. Jag hävdar att jag litar mer på Winberg och Adelsohn . De vet iaf vad de snackar om, samt har inget egenintresse i att förvilla och förvanska sanningen. Dessutom kan Adelsohn knappast beskyllas för att vara manshatare, flata eller nazifeminist. Bara det.....:))))

Det gäller att vara den man är och att inte
tappa modet för att man är den man är.

8/4-01

Vad tiden går fort! Jag har undrat över i ett par dagar nu varför Nalle har varit så intresserad av Smulans ändalykt. Jag har småmuttrat för mig själv och intalat mig att det inte är dags för ett löp, i tron att det inte var så länge sedan sist. Nu kikade jag bakåt i anteckningarna. 3/11-00 gick Smulan in i höglöp förra *säsongen*. Vilket gör att det inte alls är otroligt att det snart kan vara dags igen. Jag ser inget blod, men Nalle har lite finkänsligare luktorgan än vad jag har synorgan :).

Småbarn med mammor som jobbar heltid blir sämre i skolan. Detta var rubriken till en liten notis i en kvällstidning häromdagen. Det är en undersökning gjord av Joseph Roundtree Foundation i England. Intressant kan då vara att försöka påvisa fädernas påverkan, eller hur? Hur påverkar en faders engagemang/icke engagemang? Hur påverkar det att fadern jobbar heltid, kanske mer? Men tro inte att det hade undersökts eller ens tagits upp i studien. Varför är det helt ointressant? Varför får jag en känsla av att studiens syfte enbart är att ge kvinnor dåligt samvete? Allt skit kan vi skylla på mamma, eller hur? Bäva månde den som vågar kritisera fadern. Det är bara manshatare, nazifeminster och flator som vågar det? Ja, Winberg oxå förstås - den extrema mansrörelsens främsta hatobjekt?

När folk frågar varför jag ställer upp som kvinna,
så svarar jag alltid: "Vad har jag att välja på?"
Patricia Schroeder, kongresskvinna

7/4-01

Jag deklarerade åt B. igår. Hur jag än försökte trolla så var jag tvungen att meddela honom att för första gången på 13 år (då jag deklarerat) så blir det restskatt. Men vi vet ju varför :), så det kan vi stå ut med. Hans deklaration var betydligt enklare att göra än min egen jag lämnade in för några veckor sedan. Varför inte ha konceptet: Hur mycket har du kvar vid årets slut (pensionssparande oräknat)? Betala in hälften av det! Då skulle konsumtionen och pensionsparandet öka, sanna mina ord. Nåja, det skulle ju inte funka :), men ett enklare skattessytem vore inte helt fel.

Hustrurna ware sina män underdåniga, såsom Herranom.
Ty mannen är hustruns hufwud. Såsom nu församlingen
är underdånig Christo; Så skola ock hustruna uti alla ting
wara sina män underdåniga. (Efesierbr. 5:22).

Kärleken är ett barn,
kan du leka - får du sällskap,
slår du - blir du ensam.
Bo Setterlind

6/4-01

Vart är vi på väg?
Jag är stolt över att vara svensk, NOT!
Migrationsverket medverkar till rena rama lurendrejeriet för att tillsammans med polisen splittra en familj. Med löfte om praktikplats? Den handläggaren borde sparkas pronto! Han/hon kan inte anses ha agerat humant. 700 Kosovo-albaner som bott länge här och acklimatiserat sig ska nu utvisas, deras tillfälliga uppehållstillstånd förlänges ej. 700 människors liv har slagits i spillror, på ett eller annat sätt. En del kanske kommer att kunna hantera detta, men flertalet lär må väldigt, väldigt dåligt nu. Hoppet är det sista som överger människan, sägs det. De flesta har nog hoppats på att efter så långt tid få stanna, trots vetskapen om att det bara var ett tillfälligt uppehållstillstånd. Honnörsorden solidaritet och humanitet börjar förlora sin innebörd.

17 dagars ledighet..........
Annica gör *vågen* och myser.
Ha en underbar dag! Take care!
*kramar om er alla* - njae, några exkluderar jag nog :)

Fyra ting kommer inte tillbaka:
En avskjuten pil, ett uttalat ord, ett
försummat tillfälle samt ett tillryggalagt liv.

5/4-01

Ny bugg i Internet Explorer!
Man kan sannerligen nynna på "två bugg och en coca-cola". Kanske, kanske, kanske, kanske, kanske, kanske, kanske, kanske, kanske får vi möjlighet att köpa några Faverolle-höns nu efter påsk. Det var en dam från Hedemora som ringde häromdagen. Jag håller tummarna. Sanna mina ord, de är efterlängtade. Det är så tomt, både i hönsgården efter hönsintrånget samt även i för övrigt numera. Inte förstod jag hur mycket de små liven betydde, påverkade vardagen. Ordspråket - man saknar inte kon förrän båset är tomt - kan vara applicerbart här kanske?

"Ishockey är en bra sport för kvinnor. Man behöver inte förstå så mycket". Ett puckat uttalande av Håkan Södergren, hockeykommentator. Är det inte det jag alltid är sagt, män är övervärderade. NHL-spelare tjänar miljoner efter miljoner, trots att sporten inte kräver något. "När en kvinna gifter sig undergår hon en sådan själsförändring att hon ej längre lämpar sig för fast anställning". Detta lär ha yttrats av en svensk arbetsgivare runt 1930. Håhåjaja....varför blev jag inte ens förvånad? Upprörd? 1930 - inte sååååå där värst länge sedan. Vad säger ni om detta uttalande av en tysk professor 1914, Hans Friedenthal. "Tankearbetet kommer att leda till att kvinnan blir flintskallig, samtidigt som hennes ökande manlighet och förakt för skönhet gör att det växer hår i hennes ansikte. I framtiden kommer alltså kvinnorna att vara flintskalliga och ha långa mustascher och skägg som patriarker". Det är sällan jag ser några behårade _och_ flintskalliga kvinnor nuförtiden? Jag undrar om de ens fanns då på Tivoli? Vad sägs om den franska antroplogen Gustave Le Bons uttalande 1879? "Alla psykologer som studerat den kvinnliga intelligensen erkänner idag att den representerar den lägst stående formen av mänsklig utveckling och att en kvinna står närmare ett barn eller en vilde än en vuxen, civiliserad man. Det finns kvinnor som är överlägsna genomsnittsmannen. Men eftersom de är lika ovanliga som gorillor med två huvuden kan vi helt bortse från dem". Gorillor med två huvuden *skrattar högt* - hur tänkte han, egentligen? Än roligare var ny-nazistens önskan om att flytta från Sverige. Han yttrade en önskan om att få möjlighet att flytta till ett land där de inte tar emot invandrare. Men *halleduttan* då - hur skulle han komma dit? Han skulle själv vara en invandrare! Boken jag köpte på bokrean, Töntar & Tabbar, är en riktig guldgruva :). Trött? Lite grinig? Less? Öppna boken, läs och bli på bra humör. Det är sannerligen synnerligen tur att vi kvinnor har humor i överflöd. Eller så är man därtill nödd och tvungen? Jag undrar om det skulle gå att göra en liknande bok om kvinnors uttalande genom tiderna? Förmodligen inte....den skulle säkerligen redan vara skriven i så fall - om det fanns underlag så att säga.

I förbigående skulle jag vilja säga,
att första gången Adam hade möjlighet,
så lade han skulden på en kvinna.
Nancy, Lady Astor

4/4-01

Heja Handels! Gå i bräschen för att låga kvinnolöner höjs. Jag stödjer er fullt ut och det tror jag de flesta gör. Alla talar om låglönesatsningar, utom arbetsgivarna verkar det som.

Politisk åsikt kan få registreras
Regeringen föreslår att socialtjänsten i datajournaler ska få föra in uppgifter om personers sexliv, hälsa och etniska ursprung. Även politiska åsikter, religiösa och filosofiska övertygelser ska få registreras.(TT)

Vad är detta? Luktar lite öststatsfasoner tycker jag. Socialtjänsten har redan nu rätt att dokumentera människors åsikter och vanor "om det är relevant". Vad nu relevent betyder i detta sammanhang. Nu skall detta tydligen regleras i gällande lagstiftning. Motivation: detta görs det för att stärka klienternas ställning och göra reglerna tydligare för socialsekreterarna. Men vete sjutton? Skärp den åt andra hållet istället. Vad har folks sexuella läggning med eventuellt socialbidragsbehov att göra? Ska en SIF:are få mindre hjälp än en LO:are? Ska en moderat nekas hjälp? Är jag muslim så får jag inga bidrag? Eller var det tvärtom? Ska rättshaverister nekas hjälp? Ja, det kanske inte vore så dumt :), med tanke på vad de kostar samhället i övrigt. Vem borgar för att det inte förs in helt subjektiva registreringar även med ny lagstiftning? Vem garanterar att det inte blir mer frekventa anteckningar? Felaktiga anteckningar! Vem ska övervaka? Vem ser till att felaktiga registreringar raderas? Varför inte klämma in hela brottsregistret på en gång? Alla andra register oxå? Nej, tummen ned för detta förslag och jag hoppas någon/några besinnar sig. Inte för att jag berörs...men man kan ju få ha en åsikt :) - för andras räkning. Vi lever i ett fritt land. Trodde jag iaf tills nu.

Gud gjorde män starkare men inte nödvändigtvis intelligentare.
Han gav kvinnor intuition och feminimitet, och använd på rätt sätt,
överträffar den kombinationen lätt hjärnan på alla män jag mött.
Farrah Fawcett

3/4-01

Jag har en almanacka bredvid datorn med små grisar på som motiv. Jag förstår inte min passion för grisar? Jag ogillar ju mulliga mansgrisar och fyllesvin i gemen? Jag borde ha gift mig med en grisfarmare. Någon ledig? :)))) Varje månad när jag vänder blad sitter jag förskjunken i salighet, ofta pratandes med bilden, likt - men *snuttiputtiputti* vad du var söt. Å så...säger folk att jag är ilsk? Ja, en del tycks läsa min dagbok som fan läser bibeln, utan att förstå nyanser och ens försöka uppskatta den raljerande tonen. Det här är ingen stående krönika i kvällspressen, där skulle kraven vara bra mycket högre. Eller? Nej, det här är min dagbok där jag skriver ned det som faller mig in, varken mer eller mindre. Jag tycker om att skriva. Jag hoppas och tror att även andra märker det.

En text kan må bra av att förstärkas och förtydligas. Måhända att jag stundtals är övertydlig, men å andra sidan verkar det ibland behövas. Hur någon uttrycker sig i text behöver inte återspegla personen IRL. Ord i skrift ger ett hårdare intryck än talade ord. Talade ord har mer nyans. Min svenska-lärare uppskattar mina texter som tur är, annars skulle jag säkerligen få något sämre betyg - mardrömmen hade ju varit en manlig lärare med noll humor. Att hävda att jag är en klimakterie-kärring eller lider av PMS slår bara tillbax mot betraktaren. Sådant är knappt lönt att ens bemöta. En man skulle på sin höjd få epitetet - en man som hävdar sin åsikt med ett visst eftertryck. Jag minns när Susanne skulle göra en intervju med mig för x antal år sedan, så var hon beredd på en bitsk, barsk, *bitchig* gammal dam och så kom lilla jag, brunögd, vän och timid. Ja, då var det lilla jag - några kilo till har tyvärr adderats sedan dess. Pondus heter det visst när detsamma förekommer hos män ;). Aj, jag kunde inte låta bli!

Norstedts stora svenska ordbok
raljer|a verb -ade -at
skämta på ett ironiskt och respektlöst sätt
Norstedts svenska synonymordbok
raljera - skämta, smågyckla, gyckla (med)
satirisk - ironisk, vasstungad, skarptungad
ironi - förtäckt klander, förstucken kritik, sarkasm

Jag skulle behöva en lobotomi för
att bli jämlik med männen i Hollywood.
Roseanne Arnold

2/4-01

Modigare män är lyckligare!
Snor. Host. Harkel. Vadan detta? Jag har inte tid/lust att bli sjuk nu. Påsken är inplanerad timme för timme, så kom inte här och rubba cirklarna :). På tal om påsk. För första gången på 13 år får vi köpa ägg! Underligt! Det känns tomt. Någon som känner en ägare av Faverollehöns? En som kan sälja befruktade Favorelle-ägg? Hittelön betalas till den kontakten. Först trodde jag detta var ett aprilskämt, Slobodan Milosevic gripen. Han hade ju sagt att hellre tog han livet av sig. Nå, där fick man ju bekräftat vad hans ord var/är värda. Bakom varje liten man sägs det stå en stark kvinna. Det kan nog stämma i detta fall. Jag vet inte om jag ska gråta eller skratta :(. Den röda häxan! En man är en ledare, om än diktatorisk. En kvinna är en häxa?

Läs vad Ulrika skriver om kvinnlig könsstympning i sin dagbok den 17/3. Visst blir man arger? Jag läser om 1800-talet i litteraturen nu och det gör en knappast mindre argsint, mer likt en pittbull-terrier, sanna mina ord. Hur är det med män? När de läser litteraturhistoria samt gamla alster, kan de känna samma rättmättiga ilska för alla orättvisor? Eller har de ett inre filter som gör att de inte noterar? Observerar? Reagerar? George Elliot skrev Adam Bede 1859. Nu var ju George en kvinna, Mary Ann Evans, men en kvinnas röst vägde lätt på den tiden, så hon valde som så många andra att publicera sig under en manligt alter ego. Hon skrev om Hetty, en fattig bondflicka vars romans med en rik förnäm yngling bar frukt i form av en graviditet. Valet för en fattig kvinna på den tiden var att föda sitt oäkta barn och tigga sig genom livet. Vilken framtid fanns för henne? Barnet? Barnet fick en tragisk död. Att de förnäma överklassmännen skulle ta sitt ansvar var det aldrig tal om. Tänk om alla kvinnors lidande genom tiderna kunde "staplas", jämföras och mätas. Hur lång, tung, vid, bred, hög skulle inte den stapeln bli? I detta perspektiv blir ens egna små bekymmer så fjuttiga. Att det dessutom fortfarande finns kvinnor som inte vill förknippas med ordet feminism är i mina ögon förunderligt. Det är att förråda sitt eget kön och att förneka historien. Vi kan inte gå framåt om vi inte blickar bakåt. Drar lärdom. Försöker förstå! Det finns kulturer i världen som inte kommit lika långt som oss i utvecklingen. Om vi nu har kommit så långt, egentligen? En skild trebarnsfar *knullar runt*, sår sin vildhavre och hans roman om detta skulle på sin höjd kallas självutlämnande. En dito trebarnsmor får stämpeln slampa och oansvarig. Ja, den som inte förstår vilken kvinnlig författare som avses kan ju maila mig så ger jag besked.

Kvinnor talar därför att de vill tala, medan
en man bara talar när han drivs till att prata
av någonting utanför honom själv - till exempel
att han inte kan hitta några rena strumpor.
Jean Kerr

1/4-01

April, april din dumma sill....
Jag är inte mycket för aprilskämt. Det brukar komma ett och annat i media, så det är bara att hålla ögonen öppna. Här kommer garanterat inget iaf. Vem minns inte nylonstrumpan? Över hälften av Sveriges befolkning gick på det aprilskämtet. Trä en nylonstrumpa över din svartvita-TV så får du färg-TV. BTW - glöm alla mårdar/illrar. Jag har kommit på vad det var! Det MÅSTE ha varit någon från FRIS/FIS som gjort intrång i min hönsgård. Hönsintrång. Vart anmäler man det? Jag hade en riktig nostalgitripp igår. Jag tittade på filmen om Björn Afzelius, Sjung ingen lovsång. Det var en stark hyllning till en stark artist. Björn Afzelius är en av de svenska artister som betytt mest för mig, nästan i paritet med Bob Dylan. Vad åren går! Och vi med dem!

Lektion två i Internet for Dummies, främst riktad mot en nätgrupp som tycks ha det väldigt dåligt ställt med fundamentala kunskaper i hur Internet funkar och gärna skyller sina tillkortakommande på andra personer. Det första man bör införskaffa är ett bra antivirusprogram. Det ska uppdateras regelbundet samt användas regelbundet, dvs man måste scanna datorns filer regelbundet. Antivirusprogrammet detekterar om man får in virus/trojanska hästar likt Netbus samt oskadliggör dem. Det andra man bör skaffa sig är en bra personlig brandvägg. Jag rekommenderar Norton Internet Security. Det programmet passar bra till nybörjare, skyddar bra och är enkelt att hantera. Det har visat sig att ZoneAlarm ger nybörjare mer besvär än vad det gör nytta. Det tar ett tag innan nybörjare lär sig att förstå vad som är larm eller inte i ZoneAlarm, en del verkar aldrig lära sig att hantera programmet för den delen. Normala sessioner till sin egen webmail (se anteckningar 8/12-00) tas för intrång och det kan ju inte vara kul att oroas i onödan? När den sidan man surfar på kontaktar en streamingmedia-server (se anteckningar 18/1-01) så måste det ju vara kymigt att få hjärtat i halsgropen och tro att det är en DOS-attack? När ett alarm har inkommit så lönar det sig föga att söka efter ip-numret på närmaste sökmotor. Det som kan framkomma där har oftast ingen relevant information, utan förvirrar nog bara oftast. Har någon med samma/liknande ip-nummer gjort ett inlägg i någons gästbok kan det då listas som resultat. Att då tro att det är gästboken i sig som boven i dramat kan inte heller vara så intelligensbefrämjande? Nej, man ska använda de speciella tjänster som finns ute på nätet. En enkel tjänst tillhandahåller Dataphone, den kan jag rekommendera. Där kan man söka på det fyrställiga ip-numret och där kan man få fram relevant kontaktinformation. För det första man bör göra är att kontakta den som *äger ip-numret*. Klarar man inte av detta kan man kontakta sin egen abuseavdelning för att få råd och dåd. Det kan ju finnas naturliga förklaringar. Får man besked om att det inte finns några naturliga förklaringar, ja - då är det dags att ta sig en funderare på om man ska göra en abuseanmälan alternativt en polisanmälan. Något som blivit väldigt populärt numera är s.k portscanning och de som har bredband kan vittna om att det förekommer flera gånger om dagen. De letar efter en väg in mao. Då är det av ännu mera vikt att ha en bra personlig brandvägg, samt ett väl fungerande antivirusprogram. Finns det ingen väg in så kan de ju scanna sig trötta, de små liven. Tids nog växer de upp. De oxå!

Bara för att en lögn upprepas
blir den inte mer sann.

Till dagbokens början

Jul-03 Jun-03 Maj-03 Apr-03 Mar-03 Feb-03 Jan-03 Dec-02 Nov-02 Okt-02 Sep-02 Aug-02 Jul-02 Jun-02 Maj-02 Apr-02 Mar-02 Feb-02 Jan-02 Dec-01 Nov-01 Okt-01 Sep-01 Aug-01 Jul-01 Jun-01 Maj-01 Apr-01 Mar-01 Feb-01 Jan-01 Dec-00 Nov-00 Okt-00 Sep-00 Aug-00 Jul-00 Jun-00 Maj-00 Apr-00 Mar-00 Feb-00 Jan-00 Dec-99 Nov-99 Okt-99 Sep-99 Aug-99 Jul-99 Jun-99 Maj-99 Apr-99 Mar-99 Feb-99 Jan-99 Dec-98 Nov-98 Okt-98 Sep-98 Aug-98 Jul-98 Jun-98 Maj-98 Apr-98 Mar-98 Feb-98 Jan-98 Dec-97 Nov-97 Okt-97 Sep-97 Aug-97
Kommentera-böcker:
-1- -2- -3- -4- -5- -6- -7- -8- -9- -10- -11- -12- -13- -14- -15- -16- -17- -18- -19- -20- -21- -22- -23- -24-

www.tiger.se www.atiger.se www.tiger.pp.se www.atiger.pp.se www.atiger.nu www.nodaddy.se
Passagen Tele2 Telia 1 Telia 2 Spray 1