21 september 2010

Namnmiss?

Ofrivillig Internetlöshet i över en vecka. Min leverantör skulle kreditera en dubbelfakturering men lyckades stänga av bredbandet, samtidigt. Morr! Men å andra sidan, livet rullar på utan Internet.

Jag föredrar att vara naiv och tro att Sverigedemokraternas framgång i valet beror på att en del kanske helt enkelt tog fel röstsedlar. I vissa röstlokaler stod tydligen Sverigedemokraternas valsedlar högst upp och det är lätt att blanda ihop dem.

Jag vill inte tro att det finns så pass många som köper budskapet att alla muslimer ska bort från Sverige. Etnisk och religiös rensning hör inte hemma i Sverige. Ska vi slänga ut alla romer, judar, icke-muslimska invandrare och katoliker också?

// Annica Tiger

Annica Tiger 07:47 EM | Kommentarer (1) | Google

9 september 2010

Svajigt värre!

Centern vill inte regera med Ohly eftersom han är kommunist - enligt hennes uppfattning. I mina ögon är Vänsterpartiet mer likt gamla Socialdemokraterna. Men hur är det med Sverigedemokraterna? Hur ställer sig Centern i den frågan om vågmästarrollen Jag skulle uppskatta raka besked i den frågan. Att Centern svängt så kraftigt i kärnkraftsfrågan gör att hela partiet verkar svajigt.

// Annica Tiger

Annica Tiger 03:06 EM | Kommentarer (1) | Google

31 augusti 2010

Valet

Rösta redan idag för jobben, välfärden och en fungerande vardag. Det uppmanade moderaterna som tyckte att jag skulle rösta moderat redan idag - framåt tillsammans.

Tillåt mig småle lite. Ja, jag tänker rösta imorgon - men inte på Alliansen. Välfärd? Det förvånar mig att de ens kan stava till det ordet, men jag vet att de inte förstår vad som avses. Men det låter ju fint! Sänk skatterna för de som jobbar så vi kan rasera välfärden för alla andra? Sjuk? Arbetslös? Det drabbar bara alla andra, inte mig?

Jobben? Ja, visst har vi haft en lågkonjuktur. Men alla som vill jobba får inte jobb. Marknaden vill inte heller det. En arbetskraftsreserv behövs - som en buffert. Synd bara att de som är arbetslösa oftast inte har en buffert - knappte ens de som jobbar. Folkpartisten Ann Wibble gav ett råd till oss medborgare när det begav sig, att alla borde ha en årslön på banken som buffert. Dröm i blått?

En fungerande vardag - för alla? Skulle inte tro det. Fråga Elsa i Vansbro. Hennes vardag är just nu i kaos eftersom hon har blivit utförsäkrad från Försäkringskassan. Hoppas hon inte tar livet av sig som en del andra har gjort i ren desperation. Utanförskapet skulle minska sades det. Det jag ser runt omkring mig indikerar motsatsen.

För mig är det inte svårt att rösta rätt - rött.

// Annica Tiger

Annica Tiger 04:47 EM | Kommentarer (4) | Google

4 mars 2010

RUT och ROT

Enligt Statistiska centralbyrån var det 406 141 svenskar som hade en inkomst över en halv miljon kronor år 2008. Dessa 4 procent av Sveriges befolkning stod för 29.2 procent av köpen av hushållsnära tjänster.

De som tjänar mest utnyttjar RUT-avdraget mest. Inget förvånande. Har man pengar har man råd att fixa extern hjälp till vardagssysslor. I Stockholms rikaste kommun utnyttjas skatteavdragen sex gånger mer per invånare än i de fattigaste kommunerna. Inget som förvånar mig direkt.

Jag småler lite åt debatten som rasar nu att sossar använt RUT-avdrag. Varför skulle de inte göra det? Att sossarna däremot vill avskaffa RUT-avdraget innebär ju att de kommer att få betala för sina hushållsnära tjänster själv i fortsättningen och det lär väl de flesta politiker ha råd med? Med tanke på vad de tjänar så.

De som kanske mest behöver det har ofta inte råd. De får däremot vara med och betala skatt så att de som har råd kan göra sina RUT-avdrag. Logiken med ROT-avdragen är nog ganska lika. Låginkomsttagare i hyresrätt har nog aningens svårt att utnyttja ROT-avdrag.

Visst ger det jobb. RUT kanske inte ger lika många jobb som ROT, men det förvandlar svarta jobb till vita jobb. Men frågan är om ROT och ROT är rättvisereformer? Alla har inte råd. En del har inte ens råd med svarta dito.

Att inte anlita svart arbetskraft är mycket en etik- och moralfråga tycker jag. RUT och ROT i all ära, det lär finnas många svarta städjobb och svarta hantverkare kvar - som hur det än är - fortfarande är billigare att anlita utan avdrag.

// Annica Tiger

Annica Tiger 11:19 FM | Kommentarer (2) | Google

12 februari 2010

Oroande siffror

Hur kan detta vara rimligt?

De som tjänar minst betalar mest. En civilingenjör tjänar dubbelt så mycket som en servitris, men servitrisen får betala mer än dubbelt så mycket till facket och a-kassan.

I dessa tider när arbetsmarknaden är instabil är det viktigt att alla har råd att vara med i facket. Inga jobb är numera säkra jobb. Varsel är lika vanligt som att solen går upp och ned varje dag.

Om det stämmer att på tre år har 260 000 gått ur facket medan 430 000 har lämnat a-kassorna blir i alla fall jag lite orolig. Vad gör de om de blir utan jobb? Socialen nästa?

Själv har jag sedan jag började jobb som ung alltid varit med i facket. Jag har även varit fackligt aktiv. Facket behövs. A-kassan behövs.

// Annica Tiger

Annica Tiger 05:16 EM | Kommentarer (5) | Google