« Stenåldershjärnor använder modern teknik för att dokumentera sina illdåd | Startsidan | Nu har jag två par glasögon att hålla reda på :( »

20 maj 2007

Nu är det inget roligt längre tycker kändisar och slutar blogga

Fler och fler kändisar slutar blogga. Ingen nyhet, för det har jag bara väntat på. Bloggen för många var nog mer ett sätt att synas och höras, än ett engagemang som de flesta bloggare har haft i många år nu. För dessa är bloggen ingen trend.

Inte visste jag att Fredrik Virtanen startade ”mainstreambloggtrenden” 2005? Är inte det att ta lite för stora ord i munnen? Nu ska han sluta blogga, likt Linda Skugge. Det gör nog varken till eller från, om jag ska vara ärlig. Det finns så mycket intressanta bloggar ute i bloggosfären att det inte ens kommer att märkas att just han slutar blogga.

Virtanen och Skugge är de senaste tillskotten på listan över kända skribenter som har stängt sina bloggar. Journalisten och debattören Linna Johansson, vänsterpartisten Ali Esbati, författaren Sigge Eklund och Expressenprofilerna Per Svensson, Cecilia Hagen och PM Nilsson har redan slutat. Skälen till varför de har gjort det skiljer sig åt - en del anger tidsbrist, andra har helt enkelt tröttnat på ett medium som från början kändes nytt och fräscht.

Esbati har inte slutat blogga. Jag tror att artikelförfattaren menar att Esbati numera modererar sina kommentarer.

Sportkommentatorn Patrick Ekwall på TV4 har till exempel stängt av kommentarfunktionen på sin blogg efter alltför många anonyma hot och skällsord.

Att stänga av kommentarerna helt är lite tråkigt, det är bättre om bloggens ägare i alla fall orkar moderera kommentarerna och släppa fram dem som inte är anonyma hot och personangrepp. Det är roligare att läsa en blog med kommentarer. Utan kommentarer är det nästan i mina ögon ingen blog, utan mer en radda texter som staplas på varandra.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 20, 2007 12:47 EM

Kommentarer

Det är väl så enkelt att då "alla" bloggar är det inte längre nåt extra eller ball och då är det väl inget kul för dessa "mediahöjdare" att befinna sig i samma träsk som det vanliga patrasket, så att säga. Virtanen, Skugge och hela den här högen av mediakåta skribenter lever ju av att ha nån slags fejkad exklusivitets-stämpel på sitt innehållslösa pladder. Undrar var dom ta vägen nu? En renäsans för dem exklusiva, modererade maillistan? För vi lär inte slippa deras nunor riktigt än...

Skrivet av: TomS datum: maj 21, 2007 11:27 FM

"De som tar bort kommentarsmöjligheten från vissa bloggposter, är de bloggar ibland, men inte alltid?"

Bra fråga :). Visst är de bloggar, men är det så vanligt att så göra?

Själv stänger jag av kommentarsmöjligheterna på äldre inlägg.

Dock tycker jag att kommentarerna kan vara lika givande som själva inlägget, men inte alltid.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 21, 2007 06:52 FM

Jag tycker fortfarande att modererade kommentarer är värre än att inte ha kommenterar alls. Jag delar inte heller uppfattningen att kommentarer är speciellt viktiga. Ofta tillför de inte speciellt mycket. De följs många gånger inte upp av blogginnehavaren osv. Jag tycker att bloggar är lika mycket bloggar, med som utan kommentarer.

De som tar bort kommentarsmöjligheten från vissa bloggposter, är de bloggar ibland, men inte alltid?

Skrivet av: Åsa datum: maj 21, 2007 06:38 FM

Att moderera kommentarer behöver inte betyda censur, utan bara att man sållar bort kommentarer som man ändå skulle ha tagit bort, rasistiska kommentarer, personangrepp och liknande och det kan knappast vara censur?

Kändisbloggarna har nog missat vad bloggosfären är och hur stor den är. De är bara en liten, liten del av den.

Det är som du skriver Jontas, för dem är det en trend för andra ett engagemang.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 21, 2007 06:01 FM

De har känt en trend, vi andra känner ett behov. Det är väl därför vi inte bara lägger oss ner och självdör med våra bloggar.

Den största skillnaden i kommentarer är att jag fick fler när jag hade dagbok med gästbok. Nu ekar det tomt. Det är väl också det som gör att man inte sporras i lika hög grad att skriva mer engagerat. Nu är bloggen något självuppfyllande som man blivit beroende av.

Skrivet av: Jontas datum: maj 20, 2007 05:41 EM

jag tycker att hela resonemanget från 'kändisbloggarna' visar att de har missat att det fanns en högst levande bloggosfär hela tiden. det som finns nu är inte en följd av Skugges eller Virtanens bloggar, utan har existerat för det mesta oberoende och ibland i symbios. vad de ser som parasiter på deras trend är något som funnits hela tiden, bara det att inte uppmärksammats.
ungefär som att några maskrosor syns inte i Botaniska trädgården trots att de finns överallt.... Svensson har funnits hela tiden men ingen har ropat Ah och Oh över dem

Skrivet av: lisa datum: maj 20, 2007 05:32 EM

Att lägga av eller dra ner på något som inte ger så mycket man vill, tar för mycket tid och kraft i relation till vad det ger tycker jag är ett friskt och sunt beteende. Jag ser inget fel alls i det, tvärtom.

Till skillnad från dig tycker jag det är bättre att stänga av kommentarerna än att moderera dem. Det tycker jag ger mig en känsla av censur.

Jag tycker det är kul att läsa kommentarer, ibland nästan roligare än ursprungsinlägget. Ändå tycker jag egentligen inte att de tillför något. Många blogginläggare är oerhört dåliga på att ge feedback på kommentarerna (jag bland annat sedan en tid tillbaka) och de säger inget alls om vad läsarna tycker om blogginlägget.

Skrivet av: Åsa datum: maj 20, 2007 05:15 EM

Precis!
Utan kommentarer så är det ingen blog.

Skrivet av: Jerry datum: maj 20, 2007 02:17 EM

Instämmer!

Skrivet av: Klimakteriehäxan datum: maj 20, 2007 01:16 EM