« Varför försvarar HSB Danielsson? | Startsidan | Personlig nummerskylt »

17 maj 2006

Testikel- och prostatacancer borde det införas test för

Det talas mycket om cancer i de kvinnliga könsorganen och brösten. Vi kvinnor får gå på mammografi och ta cellprover på livmodertappen med jämna mellanrum. Jag tycker att män skulle få gå på liknande kontroller när det gäller prostatan och testiklarna.

Jag fick ett mail, jag brukar inte så ofta låta mig styras av att en del vill att jag ska skriva om ditt eller datt. Men det här kändes faktisk både seriöst och aktuellt och det kom från Cancerfonden.

Mailet kan ses nedan:

Robert Dahlgren är en av Sveriges främsta STCC-förare. Roberts farfar gick bort i prostatacancer. Nu vill Robert hjälpa till att få in pengar till forskningen kring prostatacancer. "Cancerforskningen ger resultat. Det bevisas gång på gång. Ta till exempel testikelcancer. För 30 år sedan var det få som överlevde, idag blir nästan alla friska. Jag vill att vi ska komma lika långt med prostatacancer. Helst ännu längre. Mitt bidrag är att skänka en åktur med mig i samband med varje tävling i STCC-serien. Åkturen går till högstbjudande." "Du kan också lägga bud på min overall, mina handskar och mina skor. Alla pengar går till prostatacancerforskningen. Vi måste alla hjälpas åt, och det här är vad jag kan göra. Insamlingen är också till minne av min farfar, som gav mig min första go-cart. Farfar gick bort i prostatacancer."
Läs mer här!
// Annica Tiger

Annica Tiger maj 17, 2006 06:42 EM

Kommentarer

Jag har ingen statistik, men jag hörde på TV att prostatacancer är vanligare än bröstcancer.

http://home.swipnet.se/isop/psjukdom.htm
samt
http://www.sbu.se/Filer/Content0/publikationer/1/stralbehandling_1996/kap5.html
kan kanske ge lite vägledning.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 18, 2006 08:18 FM

Hur stor differens är det mellan antalet kvinnliga och manliga cancer-patienter egentligen? Det pratas nästan uteslutande om cancer hos kvinnor (vad jag läst) och sällan om männen.
Men finns statistik tillgänglig så man kan se hur stor skillnad i antal?

Skrivet av: Daniel datum: maj 17, 2006 09:11 EM