« Jobba svart | Startsidan | Det stormar om Migrationsverket igen »

12 januari 2006

Tragedi i Mecka

Många sparar i år för att kunna göra sin livs resa. Pilgrimsresan till Mecka. För mig som ateist helt obegripligt, men för muslimer är det inte så. Men det har hänt förut och kommer antagligen att hända igen. Många kommer inte hem efter resan. De trampas ihjäl i den enorma folkmassan. Det räcker att se bilden i tidningen för att få klaustrofobi eller torgskräck (agorafobi). Så många människor på samma plats kan aldrig vara nyttigt. Tråkigt att möta döden på ett sådant sätt.

Det var i samband med den symboliska steningen under den muslimska högtiden hajj som ett stort antal människor trampades ner och dödandes, rapporterar arabiska tv-stationen Al-Arabiya.

Symboliska steningen? Här finns en fullständig guide över hur proceduren ska gå till. Steningen är en symbolisk stening av Satan. Varför tänker jag på att de som har denna tro stenar ihjäl människor? Jag sökte på "stenades till döds" och det blev en hel del träffar.

Ändock är jag en optimist och tror att flertalet muslimer inte ställer sig bakom att stena människor till döds. Det är en barbariskt sedvänja, som förhoppningsvis kommer att dö ut.

De kristna har också barbariska saker med i bagaget – gjorda i Jesus och Guds namn, men det talas det inte så högt om.

1484 Påven Innocentius VII fördömer trolldom och häxor skulden för pest och oväder. Han förklarar att avfälliga kristna inlett sexuella förbindelser med häxor och att häxors förbannelser skadade män, kvinnor, barn och djur. Påven ger därför befallning om förföljelse av alla häxor och utser Heinrich Kramer och Johann Sprenger till inkvisitorer i norra Tyskland med uppdrag att utreda fall av häxeri. Kramer och Sprenger skriver boken "Häxhammaren" som anger hur man ska identifiera, förhöra och straffa häxor och leder till häxjakten från 1500-talet och framåt.

Detta ovan citerat ur den kristna kyrkans historia. Jag misstänker att den är friserad, att de värsta avarterna är bortrensade. Men det var intressant att skumma igenom sidorna.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 12, 2006 04:42 EM

Kommentarer

Hitta på? Jag har länkar till det jag skriver om som källhänvisning, om det är denna text du avser. Nej, jag hittar inte på något. Kanhända att jag ibland misstolkar saker, men det brukar per automatik rätta till sig via kommentarerna här. Jag tror mer att ditt inlägg enbart var för att promota din blogg, vars länk jag tog bort.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 13, 2006 02:10 EM

jag undrar hur du hitta på så mycket..?

Skrivet av: Person datum: januari 13, 2006 01:56 EM

Mycket som görs i religioners namn, oavsett om det är en moderneriserad religion eller en föråldrad dito som fortfarande lever och frodas är av ondo. Jag hoppas att Koranen kanske skulle kunna nyöversättas och moderniseras. Muslimer måste också inse att vi lever i ett modernt samhälle och att det går inte att bokstavligt följa en gammal bok. Jag tror att en del muslimer har förstått detta, men jag önskar att fler gjorde det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 13, 2006 01:48 EM

Du kanske såg på 4ans Häxornas tid igår? De handlar om häxförföljelserna i Sverige. Jag kan se vissa likheter mellan häxförföljerserna i Sverige och terrorismpaniken som utbröt från USAs sida efter 11 sept.

Skrivet av: Linnea datum: januari 13, 2006 09:29 FM

Ditt citat om de kristna härstammar frân det avlägsna 1400-talet och somliga muslimer har ju sitt otyg för sig den dag som idag är.
> Â andra sidan tycker jag mycket av det USA gör i tredje världen "den dag som idag är" - enligt Bush inspirerat av hans kristna gud - är lika skakande.
> Religion bör inte sättas i händerna pâ vem som helst, inte. Farliga saker.
>
> TAck för din intressanta blogsida som jag besöker nästan dagligen.

Skrivet av: Barbra datum: januari 12, 2006 07:33 EM