« Tragedi i Mecka | Startsidan | Superhero »

13 januari 2006

Det stormar om Migrationsverket igen

Mor vägras visum till sonens begravning. Nu blåser det åter upp stormvindar runt Migrationsverket. Det måste vara en underlig myndighet att jobba på eller så är det underliga människor som arbetar där.

Saxat från DN:

– Det är uppenbart att hon kommer hit för att söka uppehållstillstånd, säger beslutsfattaren Barbro Axelsson. Begravningen kan ske utan att mamman är här.

Och? Har de ingen skam i kroppen? Har de inga egna barn? Föräldrar som har barn som flyttat till ett annat land och dör där, skulle givetvis vilja åka dit och ta ett farväl av barnet och medverka vid begravningen. Vad är det för underligt med det? Varför förutsätter de att kvinnan ämnar stanna? Vem vill bo i Sverige frivilligt? Kylan som går genom ben och märg, kyla från naturen och kyla från myndigheter som Migrationsverket.

Modern har redan upplevt mer än vad en människa ska behöva uppleva. Hon har flytt från Afghanistan med sina fyra andra barn och är nu i Iran. Både hennes man och hennes äldste son dödades i kriget. Nu har hennes son dödats i ett hedersrelaterat dåd. Vi släpper in så många andra som borde stoppas redan vid gränsen, så en sörjande kvinna med sina barn kan varken göra något till eller från.

Ge er nu Migrationsverket. Släpp in kvinnan och hennes barn. Låt henne medverka vid begravningen och sedan få vara med på rättegången där hennes sons förövare förhoppningsvis ska dömas till långa straff.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 13, 2006 02:04 EM

Kommentarer

Vad händer i Sverige?
Hur turerna än går så måste vi väl se från fall till fall. En förälder ska väl ha möjlighet att få ta farväl och få gå på sitt barns begravning. Det här är inte humanitärt. Det blåser kring en myndighet och nu är det nog dags att syna sömmarna på detta migrationsverk ordentligt. Funderar över hur man anställer personalen, vilka kvalifikationer, vilken kompetens de har, hur deras empatiska förmåga sätts i förhållande till hur de tar sig an sitt uppdrag, om det tolkas eller utgår ifrån ett kvalitativt arbetssätt. Är det enkom budgeten som styr för att hålla nere siffrorna, man börjar uppenbarligen att fundera…humanistiskt…icke. Frågan kvarstår, vad är det som händer i Sverige, vad är det för människosyn vi har vad är det för ramar och regelverk vi rättar in oss i, vad är det som gör att vi behandlar människor på ett så Ohumanitärt sätt. Att frånta rätten att bevista sitt barns begravning är det Sverige det?
jag bara undrar!

Skrivet av: Lena datum: januari 14, 2006 07:28 EM

Det är kanske dags att införa samma "finess" som USA har (eller åtminstone har haft). Att det i ett tillfälligt visum (för ett visst syfte) står att man inte har rätt att ändra "status" under vistelsen i USA (dvs man får tex inte bli asylsökande medan man är där).

Fast egentligen så tycker jag att alla som vill ska ha möjlighet att få sina asylskäl prövade bara det inte tog så evinnerligt lång tid.

Skrivet av: Matsis datum: januari 14, 2006 07:11 EM

Men om hon inte var direkt felciterad i DN så verkase hon rätt nöjd med sitt beslut. Dessutom finns i slutändan alltid ett personligt ansvar.

Skrivet av: Björn datum: januari 14, 2006 12:52 FM

Jag hade en gång (på 80-talet) en lärare på en juridisk kurs som hade jobbat på Invandrarverket. Hon uttryckte sig naturligtvis mycket diplomatiskt men man kunde ändå förstå att det var ett slitsamt ställe att jobba på redan då.

Skrivet av: Desirée datum: januari 13, 2006 11:27 EM

Det skulle vara intressent att få göra ett studiebesök under en dag. Och sedan få skriva en bok, för där hade säkert blivit stoff till en storsäljare.

Skrivet av: Jontas datum: januari 13, 2006 09:22 EM

Men Mattias, dels står det ju att verkets regler att de ska vara liberala om det finns humanitära skäl. Att få gå på sitt barns begravning borde vara ett tillräckligt starkt humanitärt skäl.
Dels ger faktiskt Barbro Axelsson ett väldigt känslokallt intryck, om hon inte är helt felciterad i DN.

Skrivet av: Anna datum: januari 13, 2006 06:18 EM

Men det har stormat ovanligt mycket runt Migrationsverket och mycket har varit sådant som inte haft med regelverk att göra direkt, fira med tårtor och skumpa eller stå och skrika över en döv man osv.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 13, 2006 03:46 EM

Hmm...mja, vet inte riktigt. Det kan ju faktiskt vara så att de regler som de har uppsatta att följa inte tar hänsyn till att hennes son har dött.

Ofta när allmänheten pratar om människor i samhälssfunktioner, och då framförallt inom rättsväsendet, så framställer de dem som känslokalla individer.

Dessa människor är inte känslokalla, men de gör sitt jobb genom att föja de lagar som vårt samhälle är byggt på. Om vi tycker att de gör fel, så måste lagarna skrivas om, istället för att vi hackar på dem som verkställer dem. :-)

Skrivet av: Mattias datum: januari 13, 2006 03:34 EM

Men är det inte för att Migrationsverket är aktuellt som en sån sak kommer fram?

Jag vet att det har varit svårt för anhöriga att komma på besök till Sverige förut. Det är mycket som ska intygas hit och dit.

Skrivet av: Desirée datum: januari 13, 2006 03:25 EM